Първи сме в Европа по заболеваемост от туберкулоза

Въпреки няколкото реимунизации в България на ваксината БЦЖ, сме на едно от челните места в Европа по заболеваемост от туберкулоза.

Ваксината не се поставя от години в 9 държави - Австрия (от 20 г.), Белгия (30 г.), Дания (25 г.), Германия (30 г.), Исландия (30 г.), Италия (15 г.), Люксембург (5 г.), Холандия (30 г.), Испания (30 г.).

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАК ДА ПОСТИГНЕМ СЪВЪРШЕНА И ЗДРАВА УСМИВКАСПАНАК ПРОТИВ ЗАТЛЪСТЯВАНЕВСЕ ПАК СОЛАРИУМЪТ ИМА И ПОЛЗИСВЕЩИТЕ НЕ СА САМО ЗА РОМАНТИКА

Тя се поставя избирателно само на някои деца в 8 държави - Кипър, Финландия, Франция, Норвегия, Словакия, Словения, Швеция, Великобритания.

Поставя се само веднъж в 20 държави - Кипър, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Малта, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Великобритания, Хърватия и Чехия.

Само в една държава - България, БЦЖ ваксината се поставя в една основна доза плюс четири реимунизации, общо пет дози.

За сравнение: заболели на 100 000 души население: Австрия - 7.9, Белгия - 9.7, Дания - 7.4, Германия - 5.6, Исландия - 3.5, Италия - 6.7, Люксембург - 6.5, Холандия - 6.3, Испания - 14 заболели. В тези държави не се поставя БЦЖ ваксина.

Това са данни, взети от сайта Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и от сайта на Световната здравна организация.

Снимка: sxc.hu

България - 5 дози БЦЖ - 26.6 заболели на 100 000 души. По последни данни на МЗ за 2013 г. заболеваемостта от туберкулоза в страната е намаляла от 37.1 на 100 000 през 2007 г. до 26.6 на 100 000 население през 2012 г.

През 2012 г. са регистрирани 2 280 болни с туберкулоза - със 127 по-малко в сравнение с 2011 г., когато болните от туберкулоза са били 2 407. По данни на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България с успешен изход от лечението са над 85% от новите пациенти с белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Снимка: Thinkstock

В сайта на американската системата за докладване на неблагоприятни ефекти от ваксини пък е докладвано, че: "Въпреки че над 2 милиарда души са били имунизирани с БЦЖ, и в момента тя е официално препоръчвана ваксина в повече от 180 страни, с изключение на САЩ, ефикасността на БЦЖ като ваксина срещу туберкулоза остава спорна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучвания показват, че ефективността на БЦЖ ваксината (различни щамове от различни производители) срещу туберкулоза е променлива, варираща 0-80%. Един скорошен мета-анализ на данните от 14 проучвания и 12 контролни изследвания заключават, че цялостната защитния ефект на БЦЖ срещу туберкулозна инфекция е 50%.".

С основание се поставя въпросът защо в страните, в които изобщо не се използва БЦЖ ваксина, в някои от 30 години, има в пъти по-ниска заболеваемост, отколкото в България?

Още от Интересно

Писмо до бъдещата ми съпруга...

Това писмо е до теб, бъдеща моя съпруго. След като го прочетеш, моля те да го запазиш. Много е вероятно с годините да се променя. Ако това се случи, п...

Местата - снимачна площадка на известните филми

Наградите Оскар са очаквано събитие, което събира най-известните актьори, режисьори, продуценти, сценаристи, критици и хората свързани със седмото изк...

За всички, които обичат и искат да обичат

Имало някога едно старо и величествено дърво с разперени към небето клони. Когато било в период на цъфтеж, около него танцували пеперуди с всякакви фо...

Най-красивите дами от 90-те: Преди и сега

Снимките, които ще сподеl...

Така се приготвя вкусен oвчарски пай

Необходими продукти: 300 г телешка кайма 300 г зеленчуци 1/2 ч. ч. червено вино 1 глава лук 6-7 картофа 1 яйце 50 г масло подправки прясно мляко ...

Голото мъжко тяло от вчера до днес

Темата за голото мъжко тяло е широко застъпена в необятния свят на изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, в стенописите на хри...

Как да: какво можем да си изобретим от кламери

Знаете ли за колко много неща можете да използвате кламерите, които всички имаме вкъщи? И не, не става въпрос само за захващане на листи или нещо под...