Вредните навици развалят зъбите и красивата усмивка

Някои действия от ежедневието, които прави, ни изглеждат на пръв поглед абсолютно безобидни. Те обаче могат сериозно да увредят вашите зъби, тъй като са се превърнали в навик. Многократно повтарящото се неблагоприятно действие може да доведе до необратими последствия върху вашата усмивка.

Ето кои са някои от най-често срещаните вредни навици:

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАДОМАШЕН ХЛЯБ И ВИНОКЪДЕ ДА ПЪТУВАМЕ ПРЕЗ ЗИМАТА, АКО НЕ КАРАМЕ СКИ?ЖОНГЛИРАНЕТО СЪС ЗАДАЧИ ПРЕЧИ НА РАБОТАТА ВИПОДКРЕПА НА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА И ДЕЦАТА АУТИСТИ

Трошене на кубчета лед

Доста хора имат странния навик да дъвчат кубчета лед. Те смятат, че ледът е вода и през ум не им минава, че това може да е вредно. Това обаче води до образуване на пукнатини в емайла на зъбите, а нерядко и до фрактури.

Пукнатините и фрактурите на емайла се образуват още по-лесно, ако се консумират непосредствено едни след други или пък дори се смесват прекалено топли и прекалено студени храни и напитки. Например, пиене на горещо кафе и ледено студена вода или безалкохолна напитка. Друг пример е яденето на горещо шоколадово суфле или друг топъл десерт с топка сладолед. Резките температурни промени водят до образуването на пукнатини и фрактури. Освен това, резките температурни промени могат да доведат до зъбна болка.

Ядене на чипсове и снаксове

Това са едни от най-кариесогенните храни. Те полепват по зъбите и предполагат дълго ядене. Дългото им задържане в устата води до по-продължителна атака на бактериите спрямо зъбите.

Снимка: Личен архив

Ядене на ядки и сурови храни

Това звучи здравословно, но не и за зъбите! Ядките и суровите храни изискват по-дълго дъвчене. Прекаляването с ядки може да доведе до изтриване на зъбите.

Тук трябва да споменем и яденето на слънчогледови семки. Тяхното белене с централните резци води до изтриване на тези зъби с характерна триъгълна форма.

Прекалено силен натиск при миене на зъбите

Прекаленото натискане при миене на зъбите е причина за изтриването им, най-често в областта на зъбните шийки и води до повишаване на зъбната чувствителност.

Пиене на газирани напитки и сокове

Прекалената употреба на газирани напитки води до увреждане на зъбния емайл от захарта и киселините в тях. Диетичните газирани напитки нямат захар, но пък съдържат киселини, както недиетичните. Соковете също съдържат киселини и плодова захар. Ако човек по цял ден залива зъбите си с тези киселини, не може да очаква да не се налага да посещава зъболекаря.

Триене и стискане на зъбите

Някои хора стискат или трият зъбите си едни в други. Най-често това се случва несъзнателно по време на сън. Най-честата причина е стресът. Това води до изтриване на зъбите, намаляване на тяхната дължина, понижаване на захапката и зъбобол.

Снимка: Личен архив

Отваряне на бутилки, на пликове с чипс, ядки и други

Използването на зъбите като инструмент за отваряне може да е доста удобно, но не трябва да се забравя, че това не е тяхното предназначение. Обикновено хората, които използватзъбите си като отварачка, са доста смели в това до момента, в който не счупят някой от тях.

Прекалено честото смучене на таблетки за гърло

Таблетките за гърло са вид лекарство, но това не означава, че се безвредни. Повечето от тях са сладки и по нищо не се отличават от обикновен бонбон за смучене. Добре е след всяка таблетка да си измивате зъбите. В противен случай, захарта в устата ще благоприятства развитието на зъбни кариеси.

Понеже споменахме смучещи бонбони, тук е мястото да кажем, че ако сте любители на сладкото и по цял ден си похапвате бонбони и шоколади, няма как да избегнете кариеса. Погрешно е мнението, че колкото повече сладко яде един човек, толкова повече развалени зъби ще има. Важно е да знаете, че най-вредно е, ако ядете един шоколад цял ден, парченце по парченце през половин час. Ако изядете целия шоколад наведнъж и след това си измиете зъбите, няма да има никакви последствия за тях.

И като говорим за сладко, нека кажем, че може би най-вредното нещо са желираните бонбони. Това е така, защото те полепват по зъбите и увеличават времето на контакт между захaрта в тях и зъбните повърхности.

Снимка: Личен архив

Късане на конци и корда със зъбите

Използването на зъбите, вместо ножица, е присъщо за някои занимания, като шиенето и риболова. Късането на конци и корда със зъби води до изтриване на зъбите и/или пукнатини и фрактури, а понякога и порязване на венците.

Дъвчене на молив или химикалка

Това го правят най-често учениците и студентите, които се опитват да се концентрират, докато учат. Може да доведе до пукнатини и фрактури по зъбите. За да се отучат от този навик, на хората се препоръчва да дъвчат дъвка, вместо молива.

Сходен проблем е гризането на ноктите. Счупени емайлови ръбове от хапане на пиърсинг

Снимка: Личен архив

Приспиване на децата с шише с мляко или подсладена вода или пък биберон, намазан с мед

Доста родители, за да си осигурят спокойствие, създават у децата един от възможно най-лошите вредни навици. Научават детето да заспива с биберон, като по този начин зъбите му остават облени в мляко или захарен сироп цяла нощ. Това води до развитие на зъбен кариес в съвсем ранна детска възраст.

Играене с пиърсинга на езика

Хората с пиърсинг на езика или на устните си създават вредния навик непрекъснато да си играят с него, като го хапят. Това доста често води до счупване на зъб, обикновено някой от централните резци. Не са малко и случаите, когато това води до неволно, но доста силно прехапване на езика или устните.

Ограничаването на всеки един от тези навици ще доведе до намаляване на риска от вредните им последствия и съответно ще посещавате зъболекарите по-рядко.

Още от Здраве, диети и спорт

Ето триковете, с които Ева Лонгория изглежда зашеметяващо на 41 г.

През март звездата от сериала Отчаяни съпруги ще навърши 42 години, но все още в идеална форма благодарение на няколко малки тайни за красота. Режимът...

Хранене и диета според зодията – Близнаци

Храненето е в основата на това не само как изглеждаме, но и как се чувстваме. Ако вие сте зодия Близнаци, вижте на какво да наблегнете и какво е добре...

Менструални спазми, на които трябва да обърнем внимание

Менструалните спазми определено са доста неприятни, но обикновено не са проблем. Когато обаче установим някаква внезапна промяна в болката и интен...

Блясък и стил с дрехи с пайети втора ръка

Пайетите в последно време превзеха модните подиуми. Те са символ на ярка индивидуалност и смелост. В последните няколко сезона, а и в следващите, те с...

Модерният свят обърква сетивата ни

Модерният начин на живот масово ни разболява, предупреждават изследователи. Технологиите, енергопроизводството и преработените храни например зас...

4 неща, които всяка жена трябва да знае за яйчниците си

Може би не се замисляте за тези наши най-добри приятели на жените, но те са много важни и е добре да сме по-запознати с функциите им. Ето петте най-ва...

Хранителни вещества и витамини за здраво и силно бебе

Здравословната диета, богата на витамини и хранителни вещества е много важна винаги, но е още по-важна, когато сте бременни. За да бъдат здрави майкат...

Алкохол и здрава кожа - напълно несъвместими

Алкохолът има невероятно лошо въздействие върху кожата. Ако пиете концентрат, рискувате никога да не видите онова свежо и сияйно лице от младежките си...

Как салатата ви кара да пълнеете вместо да отслабвате?

Когато следваме диета за отслабване, най-често наблягаме на салатите като най-полезни и нискокалорични. Салатата обаче може да ни накара да напълнеем,...

Защо някои жени забременяват много по-трудно от други?

Да имаш дете е най-големия дар. При някои става толкова бързо - само докато го решат. Някои пък изобщо не искат, но се получава. Но има и такива, коит...