Маркова система

Ако не познавате Иван Марков - спечелил най-много точки в националното състезание за интелигентност на нацията, сега е моментът да поправите грешката си. Представяме ви математика, статистика, любителя на логическите задачи в декемврийския брой на Списание 8. От същия брой на последна страница всеки път ще ви задаваме неговите задачи с награди. Този път обаче той се впуска в една друга тема - представя ни вижданията си на математик за това как би трябвало да изглежда най-добрата за българските условия избирателна система. Разбира се - ще се радваме да чуем вашето мнение и вашите идеи, а също така - ако изключително добре мотивираното му предложение достигне и до очите на хората, от които наистина зависи една такава промяна...

Мажоритарен или
пропорционален вот

Много хора в България, призоваващи за въвеждането на мажоритарна избирателна система, са убедени, по всяка вероятност, че така ще получат възможност „да гласуват за личности", а не за партийни листи. По принцип това е вярно, но не съвсем - мажоритарната система не елиминира вота на партиен принцип, защото сред твърдия (и не само) електорат на различните партии личността често няма значение, а гласуването е на принципа „Читав-нечитав, нали е издигнат от нашите!".

Можем да наречем този тип гласуване „пропорционален избор, маскиран като мажоритарен". Пък и не бива да забравяме, че мажоритарните кандидати се избират от партийните централи - тоест не избираме, а само гласуваме, макар и непряко, за партии. Изключение правят единствено независимите кандидати, не подкрепени от партии.

Провежданите у нас мажоритарни избори - за президент и за кметове - потвърждават „правилото" за подмяна на гласуването за личности с гласуването за партии. Да чуем и авторитетите:

"Всички видяхте, че това беше партиен вот. Който и да бяхме извадили, щеше да бие." - Премиерът Бойко Борисов на пресконференцията след втория тур на президентските избори, спечелени от кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

"Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера!" (Алеко Константинов, „Бай Ганьо")

Всъщност класическата (чистата) мажоритарна система, независимо дали е в един или в два тура, не е спасение, защото:

1. Парламент, избран при подобни условия, ще има ужасно ниска степен на легитимност - няма да отразява реалното разпределение на подкрепата към партиите. Чистите мажоритарни системи оставят без представителство в Народното събрание огромен брой хора, чийто мажоритарен кандидат не се е класирал.

2. Ниската легитимност води до сериозна опасност от невъзможност за стабилно правителство — мнозинството граждани ще бъдат против него. Това е предпоставка за предсрочни избори, нестабилност, политическа, а често и последваща икономическа криза.

Води ли мажоритарният вот до двупартиен модел?
Поддръжниците на пропорционалните избирателни системи повтарят упорито, че „мажоритарният вот води до двупартиен модел". (Характерна особеност на дискусиите за вида избирателна система у нас е своеобразното „доказателство от противното" - не се изтъкват предимствата на защитаваната система, а недостатъците на конкурентната. Ще отбележим, че аналогичен „алгоритъм" се прилага и при избора на кандидат, за който да гласуваме на втори тур на мажоритарни избори.).

Казват, че тезата за мажоритарния избор и двупартийността се появява за първи път в книгата на Морис Дюверже „Политическите партии", публикувана през 1951 г. Но при позоваването на "Законът на Дюверже" се забравя, че той се отнася само за мажоритарен вот в един тур от типа "първият печели". Само тогава, според Дюверже, нещата отиват към двупартийност. Е, пропуска се и фактът, че съществуват значителен брой контрапримери на страни, чиито избирателни системи са от този „опасен" вид и въпреки това не са докарали нещата до двупартиен парламент - Шотландия, Индия, Канада и даже Великобритания.

Развивайки закона и хипотезата на Дюверже, можем да заключим, че опасността от двупартиен парламент е по-голяма при мажоритарни избори в два тура. Накрая ще добавим, че няма неопровержими доказателства дали и доколко е „опасен" двупартийният парламент, както и за това какви предимствата са органично присъщи на многопартийния.

За мажоритарния избор в два тура

И така, какви са предимствата и недостатъците на мажоритарните избори в два тура? Елена Кодинова (в. Преса, бр. 981, 11 октомври 2014 г.) изтъква като предимство следното: „В най-добрия (sic!) случай между първите двама се организира балотаж и тогава Лом, Петрич или Дупница ще знаят точно кой отива от тяхно име в парламента. При балотаж този човек ще има достатъчно голяма представителност."

От първото изречение следва елементарен логически извод: След като „най-добрият случай" е балотажът, то, очевидно, спечелването на изборите на първи тур е „лошият", ако не и „най-лошият" случай за Лом, Петрич или Дупница, а скоро и за други градове. Да отминем с мълчание това твърдение и да се концентрираме върху второто изречение от цитата. И това заключение е невярно.

Френският политолог Паскал Перино аргументира ползите от мажоритарна система в два тура, както се прилага във Франция, по следния начин: на първия избирателят гласува според предпочитанията си, на втория - за да избере управляващо мнозинство. Така първият тур позволява на партиите да премерят силите си, а вторият тур ги задължава да обявят предварително, как ще се коалират след изборите.

Но ние не сме Франция, у нас нещата стоят доста по-различно. На първия тур на мажоритарни избори избирателят гласува „по симпатии", „по първа любов". Ако неговият избраник спечели изборите на първи тур, добре. Ако се класира за втори тур, също е ясно - „първата любов ръжда не хваща". Но ако не се класира, избирателят се изправя пред дилемата - дали да припознае за свой някой от двамата останали кандидати („любов втора ръка") и да гласува за него или да гласува против единия от двамата („първа омраза"). Както показва практиката у нас, по правило на втори тур се гласува „против", т.е. „първата омраза" е чувство, по-силно от „втората любов". Пък и отбележете призивите, които традиционно отправят партиите между двата кръга - „гласувайте против А.", „да се обединим, за да спрем Б.", „нима искате В. да спечели" и т.н.

Ако се върнем на въпроса за „представителността" на кандидата, спечелил втория тур, ще отбележим, че тя се формира от четири компонента:

- собствено привържениците на кандидата (позитивен мажоритарен вот),
- привърженици на партията, издигнала кандидата, които не одобряват самия него, но гласуват по силата на партийната дисциплина/привързаност (позитивен партиен вот);
- привърженици на кандидати и/или партии, не достигнали до втория тур, избрали кандидата като вторичен избор (вторичен позитивен избор, „втора любов");
- противници на другия кандидат, достигнал до балотажа или на издигналата го партия (негативен вот). Отбележете - собствено привържениците на кандидата са по-малко от 50% - иначе той би спечелил още на първия тур!

От тук следва, че по резултатите от втория тур на мажоритарните избори не може да се съди за размера и характера на подкрепата, която има спечелилият кандидат. Резултатите не отразяват реалното разпределение на подкрепата към партиите и, следователно, не могат да бъдат база за пропорционално разпределение на мандатите в парламента.

Не така стои въпросът с мажоритарните избори в един тур. Тъй като гласуването е „по първа любов", резултатите съответстват на предпочитанията на избирателите и отразяват реалното разпределение на подкрепата към партиите. Важно е да не се обявява за победител този, който получи най-много гласове. Но за да има мажоритарен елемент (стимул), трябва да се признае за победител кандидат, спечелил повече от половината гласове.

По отношение на съответствието на мандатите с получените гласове идеалната система е пропорционалната с една национална листа. (С единната листа се избягват случаи от типа „бат' Сали"). Но тогава изборите са еквивалентни на всенародно преброяване на запалянковците на футболните клубове.

За „смесената" избирателна система


Най-често под въвеждане на смесена избирателна система се разбира механичното смесване на двата типа системи (мажоритарна и пропорционална) с цел преодоляване „дефектите" на пропорционалната избирателна система (действаща досега при избора на народни представители и общински съвет. Като недостатъци се посочват гласуването за партии, а не за личности, вкарването на „недостойни" кандидати в листите, които иначе не биха влезли в парламента при мажоритарен избор.

Упорито лансираната напоследък „смесена" избирателна система (тип 1990 година) не е нито смесена, нито система (в смисъла на единна система). По същество това е избор по различен начин на два отделни парламента, всеки с по 120 члена. След изборите тези два отделно избрани парламента (и по различно време - мажоритарният - седмица-две след пропорционалния) се смесват механично в един парламент. Единственото „общо" между двете 120-тици е това, че някои (по-важни) особи могат да кандидатстват едновременно и в двете системи, при това във всяка – и по два пъти. Поне така беше през 1990 година.

Така че предлаганата система не е смесена, а паралелна избирателна система. Нещо като „сос винегрет", при това в най-семплия му вид – смес на олио и оцет, без всякакви задължителни ингредиенти и екстри. Колкото се смесват тези две течности, толкова са смесени и двете подсистеми. А политиците, кандидатстващи и в двата вида избори, са нещо като капчиците олио, плуващи тук-там в емулсията при силно разклащане.
Ситуацията от паралелната смесена система е тип „български винегрет".

Трябва да обърнем внимание и на още един съществен проблем на „смесената" избирателна система „Модел 1990" – „многомандатните" избирателни райони. Сега, при пропорционален избор на 240 народни представители, съществуват 9 (девет) избирателни района, в които се избира по 4 народни представителя, както и 4 района с по 5 мандата. Ако се намали броят на пропорционално избираните наполовина, това ще доведе до формирането на от 9 до 13 „многомандатни" избирателни района с по две мандата. И това ако не е фаворизиране на най-големите политически субекти...

Пропорционална избирателна система със засилени мажоритарни елементи

Предлаганата пропорционална избирателна система със засилени мажоритарни елементи се базира на:
• Едномандатни избирателни райони;
• Провеждане на избори в един тур;
• Възможност за партиите да участват както мажоритарно (с явен кандидат), така и пропорционално (с партийна листа);
• Възможност на избирателите да избират както кандидат, така и партия;
• Възможност за изразяване на несъгласието с определен кандидат („негативна преференция");

Предлаганата схема, даваща възможност за изразяване на негативни преференции и преподреждане на националните партийни листи представлява завършена избирателна система, отличаваща се с:
• максимално засилен мажоритарен елемент;
• избори в един тур;
• отсъствие на псевдомногомандатни избирателни райони;
• предоставяне на партиите възможността сами да избират начина на участие в изборите; ...

Още от Интересно

Как да отговорите на хейтърите във Фейсбук (и да им затворите устата с финес)

Критикуването в интернет е спорт, който отдавна трябва да е включен в Олимпийските игри. Изразходват се огромни количества електрическа енергия, пикс...

В сезона на плодовете-чудо: Каква е тайната на къпините и малините

Наричат ги плодовете чудо и това изобщо не е случайно! Къпините, малините и боровинките са дарове на природата, които наистина ни носят здраве и красо...

Ама пука ли й на Мелания изобщо?

Мелания Тръмп е еталон за стил, който не една или две първи дами по света се стремят да имитират. Съпругата на президента Тръмп може и да полива морко...

Как да обелим лесно праскова

Лятото вече е тук, а с него - и всички прекрасни летни плодове, най-вече прасковите! Това са много вкусни и полезни плодове, които имат мъхеста обвив...

Най-новият български сериал на NOVA – „Фалшив герой“, започва снимки във Варна

Снимките на най-новия български сериал на NOVA – „Фалшив герой”, започват едновременно с началото на летния сезон във Варна. Основн...

Перфектният роман за лятото - забавен, свеж и романтичен като самото лято!

Вярвате ли в сродните души? Ейдън вярва. И смята, че може да помогне на Джен да намери „мъжа, създаден за нея“.Вярвате ли, че човек може да срещне сро...

Салата от спанак и кестени

Необходими продукти: 220 г спанак 45 г кестени 1 ябълка 50 г сирене сол 2 с.л. зехтин 30 мл сок от лимон 25 г стафиди 80 г крутони ...

Има арестуван за убийството на рапъра XXXTentacion

Полицията в гр. Помпано бийч – Флорида арестува 22-годишен мъж по подозрения в убийството на рапъра XXXTentacion. Музикалната звезда бе застрелян...

6 съвета от експерти за нови запознанства след развод

Излизането на среща след развода или голяма раздяла може да бъде минно поле за жената на средна възраст. Може би дори по-трудно, отколкото да се чуд...

Мондиал 2018: Феновете на Сенегал почистиха след себе си на стадиона (Видео)

Световното по футбол в Русия тече с пълна сила. Този път Мондиал изненадва с какво ли не - шантава визия и секси мацки по трибуните, дори имаше и фен ...