Сезонът на раждане определя дали сме оптимисти

Естествено е, че понякога настроенията на човека се влияят от сезоните през година, от това дали пече слънце или пък е облачно и дъждовно.

Изследователски екип от Будапеща, Унгария провежда биохимични изследвания, които посочват, че сезонът, през който е роден човек, оказва влияние на нивата на допамин и серотонин, секретиращи се от структури в мозъка. Тези химически съединения са невротрансмитери, които повлияват настроенията на човека.

Това ново проучване показва как сезонът, през който се е родил човек, може да повлияе на психическото му поведение в бъдеще. И въз основа на тези нови данни специалистите определят риска от появата на психически разстройства.

Такова добре познато е сезонното афективно разстройство, което е налице при промяна на сезоните. То най-често се появява през есенните и зимни месеци, като се наблюдават чувства на тревожност, безнадеждност, тъга, суицидни мисли, които често отшумяват с настъпване на пролетта.

Били анализирани 400 доброволци, при които учените установили, че тези от тях, родени през лятото, е по-вероятно да бъдат с често сменящи се настроения от весели към тъжни, в сравнение с хората, родени през по-студените месеци.


Резултатите от изследването посочили още, че хората, родени през пролетта и лятото, е по-вероятно да бъдат весели и положително настроени да живеят живота си. При родените през есента пък е по-малко вероятно да проявят депресивен темперамент за разлика от родените през зимата.

А хората, които са се на бял свят през зимата, се оказват с по-благ характер от родените през пролетта, лятото и есента, които са малко по-раздразнителни.

Изследователите допълват, че целта на проучването им е да се разбере има ли генетични маркери, свързани със сезона на раждане и менталните разстройства.

Добре известно е как темпераментът на човек се влияе от генетични и екологични фактори. Оказва се, че и сезонът на раждане дава отражение върху характера на човек, повлиявайки степента на оптимизъм у всеки.

Още от Интересно

Всичко, което трябва да знаем за Великия пост преди Великден

Вчера Православната църква отбеляза Местни заговезни и сложи началото на Великденските пости.  Да, те започват официално от началото на другата ...

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...

Легендарен глас и величествен стил - 3 години без незабравимия Джоко Росич

Днес се навършват 3 години без любимия на цяла България актьор Джоко Росич.  Майка му е българка, а баща му – сърбин. През 1951 г. ем...

Дневен хороскоп за вторник, 21 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Имате големи планове и мечти. Днес ще изкачите още една стълби...

Китайски 2-минутeн масаж за плосък корем

Всички знаем колко трудн...

Трюфели с бърбън

Необходими продукти: 500 г шоколадов кувертюр 120–150 мл животинска сметана 70 мл бърбън 2 шушулки кардамон 1 ванилия 1/4 ч. л. сух джинджифил ...

Само с тази фраза ще спрете клюките около вас

Близо 80 процента от хората клюкарстват, което означава, че дори да не ви е приятно, често ще слушате подробности от личния живот на хората около вас....