Сърце в ритъм

Два удара, а третия го няма. Два пълни удара, един прескача. Така бие сърцето на 72-годишния Георги от Русе. Възрастният човек всекидневно „хваща" аритмията със слушалката, докато си мери кръвното. Личната му лекарка и кардиоложката, които го наблюдават заради стенокардия с периоди на хипертония, също постоянно засичат аритмията, тя е и на всички електрокардиограми. Но се случва нещо, което не само поставя аритмията под контрол, но и я прогонва за дълго. Случва се... музика.

Историята за оздравителната сила на ритъма е включена в новата книга на Мартин Иванов „Звуци от тишината", която Списание 8 издава. Книгата може да се купи с отстъпка оттук.


Музика, изпълнявана от ударни инструменти, заставя сърцето на бай Георги да следва правилния ритъм. В офанзивата за дисциплиниране на непокорния орган се включват психолог и музикален терапевт. За лекарите остават приятната изненада от резултатите и надеждата, че може би е открито още едно (при това лесно и напълно безвредно!) оръжие срещу аритмията, която вгорчава живота на толкова много хора. Бай Георги пък от жертва на коварното състояние се превръща в боец – участва в необичаен експеримент, но не като опитно зайче, а като съзнателен изследовател. Вяра във възможностите на метода, последователност и самодисциплина е огромният принос на възрастния човек за собственото му здраве.

НЕРИТМИЧНО

В речника на чуждите думи „аритмия" е обяснена като „нарушение на нормалната дейност на сърцето, при която изчезва равномерната последователност на отделните фази от дейността му".

И така, как се бори аритмия с музика? Преди около 2 г. ритъм терапевтът Мартин Иванов публикува в интернет релаксивни и тонизиращи ритми, изпълнени на разнообразни ударни инструменти. Ако някой пожелае да ги има, пише на Мартин и той му дава възможност да си ги свали. Един ден получава съобщение от Петя Чешмеджиева – психолог от Русе, участвала многократно в неговите демонстрационни и терапевтични ритъм сесии. Тя е разтревожена от упоритата аритмия на баща си и предлага да пробват рецептивна форма на ритъм терапия с тези записи – ще ги пуска на баща си и ще следи ефекта им върху сърдечния му ритъм. Молбата ѝ е Мартин да подбере подходящи композиции. Той предлага три от албума на двама американци, които свирят на перкусии в различни африкански и афрокубински стилове, при които се използват характерните за тях инструменти като маракаси, дрънкалки, звънци, различни барабани. Стилистиката на тези три композиции е различна. Петя ги определя така: първата е неутрална, втората е малко по-драматична, а третата е жизнерадостна и танцувална. Психоложката признава, че е избрала коя композиция най-напред да пусне на баща си случайно според настроението си в момента. Но тя проработва моментално и сърцето на бай Георги се връща в ритъм за броени минути. При следващия сеанс Петя включва втората – оказва се, че и тя му действа добре. Добавят и третата - ефектът отново е положителен. Петя решава да продължи да му ги пуска винаги в този ред, за да са еднакви изходните условия при провеждането на експеримента – задължително условие, за да са показателни резултатите от него. И ето какво се случва.Психоложката Петя Чешмеджиева пуска запис на баща си Георги в поредната сесия за овладяване на неговата аритмия.

ВЛЕЗ В РИТЪМ

Още при първия импровизиран сеанс с около 5-минутната композиция сърдечният ритъм на баща ѝ се повлиява положително – от режим „два пълни удара и един прескача" сърцето му минава в нормален ритъм. Той е впечатлен и предлага да си води ръкописен протокол за всеки сеанс с дата, час и какви са били кръвното и сърдечният ритъм преди и след него. Петя въвежда данните от протоколите в компютърни таблици, които дават възможност не само да се онагледят резултатите, но и да се следи изменението им във времето. Така „хваща" отчетливи закономерности, които позволяват дори прогнозиране на състоянието на баща ѝ.

Петя разказва: „Установихме следната методика на провеждане на сеансите: след измерване и записване на резултати за кръвно и ритъм, баща ми ляга със слушалки на ушите, завит с леко одеяло, за да може напълно да се отпусне; слуша записа със затворени очи и без да мисли за нищо друго; аз съм на компютъра с гръб към него, за да се изолирам от контакт; той е „включен" само с музиката; след свършването на записа полежава малко и като стане, пак измерва и записва данните. Забелязах една закономерност. Ако преди сеанса е имал аритмия, около 3 до 7 минути след началото се изкашля силно, после дълбоко си поема дъх и облекчено издиша. Това се повтаря редовно. Струва ми се, че точно тогава сърцето влиза в ритъм. То, усещайки ритъма на ударните инструменти, започва да се увлича по него и, изглежда, изкашлянето и дишането отразяват точно момента, в който ритмите се синхронизират, а след това сърцето започва да работи правилно."

На другия ден обаче аритмията на бай Георги не се повлиява по време на сеанса, но при измерване половин час по-късно се оказва видоизменена – „два пълни удара и един по-тих, но се чува". Това е съпроводено и с нормализиране на кръвното.

ОТЛОЖЕН
ЕФЕКТ

Това кара Петя да си формулира хипотезата, че слушането на музиката с ударни инструменти може да има удължен или отложен ефект. Продължилите две години наблюдения на баща ѝ я потвърждават - ако сърдечният ритъм не се нормализира непосредствено след сеанса, то след час или на другия ден е нормализиран дори и без провеждане на нов сеанс. Стига се дотам, че в продължение на 50 дни през зимата не провеждат нито един, но за целия този период баща ѝ получава аритмия изключително рядко. Състоянието му е така стабилизирано, че нарушението не се появява дори през 4-те дни, в които той пренася мебели – сериозно физическо натоварване за неговата възраст.След това постижение баща и дъщеря преустановяват сеансите за дълго, защото възрастният мъж чувства сигурност, че състоянието му се поддава на контрол и че дори и да се влоши, след нов сеанс или серия от няколко ритъмът отново ще се нормализира. След много дълго прекъсване в началото на тази година тандемът предприема второ изследване, защото аритмията прави опит да се върне, но този път е различна - „два бързи удара, пауза, един нормален" при кръвно 150/80–140/80. На възрастния човек му предстои операция и явно се е притеснил, макар да не му личи. Сеанс вечерта преди постъпването в болница го стабилизира, още няколко последователни след това трайно укротяват аритмията. „По време на активния период със сеанси през 2012-2013 г., както и в междинния 50-дневен контролен период без сеанси, баща ми не приемаше лекарствата, които преди е ползвал при аритмия – валидол и нитроглицерин. Просто нямаше нужда! В сравнение с лекарствата ритъм терапията няма негативни странични ефекти върху общото здраве", казва Петя.

ПАМЕТ
ЗА РИТЪМ

Тя е особено доволна, че се получава и медицинско потвърждение за наблюдавания от нея и баща є ефект: „Дори след 50 дни без сеанси при рутинно посещение на баща ми при неговата лична лекарка тя не отчете аритмия и беше изненадана, че я няма. Баща ми є сподели за ритъм терапията и тя приветства метода. Пет месеца по-късно, отново в период без сеанси, неговата кардиоложка му направи ЕКГ и отново не беше засечена аритмия. Сърдечният ритъм беше нормален. Специалистът одобри приложения метод и прояви интерес за изпробването му при други пациенти с подобен проблем", разказва Петя. И обобщава опита си от това пилотно, както го нарича, изследване: „Слушането на музика от ударни инструменти подобрява сърдечния ритъм дори и при само 5-минутна музикална релаксация, а системно провеждани сеанси нормализират сърдечния ритъм с продължителност на положителния ефект до минимум месец и половина без сеанси, като аритмията се появява само в отделни случаи.


Сърдечният ритъм е стабилен и във времето и без въздействие със сеанси. При нова поява на аритмия след подновяване на сеансите нормалният сърдечен ритъм се възстановява много по-бързо." А Мартин вмята: „Дори аритмията да се върне, при прилагането на ритмичните формули тя изчезва много по-бързо. Т.е. сърцето вече има памет за нея." Според Петя системните ритъм сеанси имат и друг много важен ефект - у страдащия от аритмия се формира чувство за сигурност, за контрол върху ситуацията и оптимизъм, че след новата стимулация сърдечният ритъм ще се балансира. Това му създава увереност, че може да контролира ситуацията, което само по себе си смъква напрежението и успокоява. Така пада една от предпоставките за възникване на аритмията при хора с кардиологични проблеми – страхът, че аритмията предвещава влошаване на състоянието и дори смърт, който ги „зацикля" в това състояние: страх-аритмия-страх-аритмия.

ВСИЧКО
Е РИТЪМ

Какво обаче е обяснението? Как ритъмът на ударните инструменти повлиява на сърцето? Като психолог по образование, занятие и призвание Петя Чешмеджиева обяснява: „Какво подаваме на сърцето, слушайки музика, изпълнена от ударни инструменти? Ние чуваме и усещаме с тялото си ритъма, с който се синхронизираме по емоционален път посредством старите дялове на мозъка, отговорни за нашата жизненост."
Мартин Иванов допълва: „За да разберем защо лекува ритъмът и в какво е спецификата на ритъм терапията, трябва да проумеем каква е истинската ни природа. Тя представлява цикличност от действие и покой, което само по себе си е ритъм. Всичко в нас и около нас е ритъм, ние сме ритъм. Той е закодиран в нас. Заложен ни е много първично, реагираме на него веднага и спонтанно. А защо се повлиява сърцето? Всичко вибрира, включително и нашите органи. С външни вибрации можем да им влияем. Зад това няма тайнство, а физични принципи. Единият е на увличането. В средата на XVII век холандският учен Кристиан Хюйгенс пуска махалата на два големи стенни часовника да се движат едно срещу друго и след известно време те се синхронизират. Така формулира принципа на увличането: ако в пространството имаме 2 или повече ритъма и един от тях е доминантен, рано или късно другите ще се увлекат по него. На това се градят много от принципите на музикалната терапия.
Вторият принцип е на резонанса. Всяко нещо – и човекът също! - има своята натурална вибрация. Когато две вибрации съвпаднат и зазвънят заедно, изпадат в резонанс. Той създава канал, през който енергията, информацията преминава много бързо и безпрепятствено. Историята за оперната певица, която с гласа си чупи кристална чаша, не е мит – тя възпроизвежда звук, който влиза в резонанс с натуралната вибрация на кристалната чаша и я пръска. Това е пример за разрушителните възможности на резонанса, но показва, че е възможно да влияем на реалността и да я променяме. Положителният пример е как с ритъма на музиката можем да помогнем на сърцето да работи правилно – като се увлича и постепенно влиза в резонанс с прилагането на определени ритмични формули. Знае се, че ритъмът влияе на емоциите - някой създава усещане за тревожност, друг успокоява. В основата на това е пряката връзка между сърцето и мозъка, която е доказана от много учени. Тя е двупосочна и работи по следния начин. Мозъкът има 2 дяла – единият е древният, който ни свързва с влечугите и маймуните – това е емоционалният мозък, и е свързан с нашата истинска природа. Другият е когнитивният, или познавателният мозък, който във връзка с нашето оцеляване толкова се е разраствал и така е обгърнал емоционалния ни мозък, че го е задушил. Когнитивният мозък непрекъснато ни кара да се състезаваме и да сме недоволни. Емоционалният е посредникът, който балансира сърцето с когнитивния, защото възприема ритъма непосредствено, преработва го и го праща към сърцето. Като мислим за любов и благодарност, сърцето е в кохерентност – ритъмът му чертае графика с плавни и равномерни вълни. Когато сме гневни и мислим за омраза, графиката е назъбена - като гръмотевици. Затова гневът може да ни изкара извън ритъм." (Вижте soundsfromsilence.com.)

Петя се притеснява да препоръчва метода, защото е изпробван само при баща ѝ. Смята, че първо трябва да се приложи върху голяма група и при продължително наблюдение. И категорично предупреждава, че ако някой със сърдечна аритмия реши да опита, не трябва да си спира лекарствата за сърце и кръвно. Мартин допълва, че иска да увлече повече хора да се включат в изследването, за да бъдат резултатите после обобщени от специалисти.

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ И ВИЕ!


Историята за бащата на Петя и подобрението на състоянието му е впечатляваща. Но дали ритъмът наистина ще помогне на повече хора да се справят с подобен здравословен проблем?
Нека разберем заедно!
Ако вие или ваш близък имате проблем с аритмия и бихте желали да се включите в мащабното проучване на влиянието на ритъма върху сърдечния проблем, очакваме ви!
Достатъчно е да изпратите:
• Трите си имена;
• Телефон за връзка;
• Кратко описание на здравословното ви състояние – честотата на пристъпите на аритмия и показателите на кръвното ви налягане, диагнозите, поставени от лекар, ако имате такива;
на имейл libera@libera-institute.com.
В отговор ще получите евентуално одобрение и форма, в която да попълните допълнителна информация. Участието в експерименталната група е безплатно.
За да видите стъпка по стъпка как се осъществява експериментът – следете soundsfromsilence.com

Още от Здраве, диети и спорт

Домашни мехлеми срещу гъбички

Гъбичките по ноктите е едно от най-честите инфекциозни заболявания, което засяга много хора по целия свят. В ранен стадий гъбичките по ноктите могат д...

Грешките в храненето, които да не допускате, когато сте бременни

Какво да е менюто на бременната? Тя трябва да се храни максимално здравословно, с натурални продукти, за да може бебчо да расте здрав, силен и голям. ...

Детокс диетите имат 3 проблема. Ето кои са те

Детокс диетите са сред масово избираните методи за изчистване на тялото след празниците. След празничния сезон, в който безразсъдно сме похапвали мазн...

Храните, които не трябва да консумирате на първа среща

Ако ви предстои първа среща с потенциален партньор, който истински ви интригува, трябва да внимавате какво си поръчвате за хапване, ако ще излизат...

Най-скъпите червила в света

Червилото е неделима част от козметичните продукти в чантата на всяка една жена. Дамският аксесоар дава завършен вид на всяка визия. ...

Бургерите и чипсът на работа ще ви докарат хранителна кома

Обилната следобедна закуска през работно време може значително да намали способността ви да извършвате служебните си задължения, сочи ново проучване. ...

Ефективни методи за борба с бръчки по челото

Бръчките по челото са сред издайническите белези за старост. Подобно на всеки белег, колкото по-рано се погрижите за тях, толкова по-добре. Ранната пр...

7 йога пози, които да избягвате по време на менструация

Йогата е най-доброто нещо, което можете да правите, когато имате болки, подути сте и хормоните ви бушуват. Но не всички йога пози са подходящи за този...

Без пломби в бъдещето, ще оставим и четките за зъби

Задава се краят на четката за зъби. С този атрибут ще можем да се разделим съвсем скоро, смятат учени, открили лекарство, което се поставя върху з...

Топ 5 храни срещу стрии

Стриите са често срещан проблем при жените. Не само бременните жени биват засегнати от грозния ефект на стриите. Често предразположеността към тях се ...