Спрете тихия убиец

Хипертонията е бичът на новото време.

Наред с възрастните, все по-млади хора влизат в плен на Тихия убиец", както наричат високото кръвно налягане.

Понякога минава много време преди човек да разбере, че има такъв проблем. Повишените стойности на налягането обаче увреждат кръвоносните съдове. Причините са многопосочни, смятат специалистите.

От една страна са стресът и продължителното напрежение, от друга - невъзможността да се храним пълноценно и наследствената обремененост. Често към това се прибавя и ограниченото движение.

Сърдечносъдовите заболявания, включително и инсултът, са главната причина за смърт в Европа. Хипертонията и предсърдното мъждене са два от най-големите рискови фактори за получаване на инсулт.

Предсърдното мъждене е най-често срещаната причина за ритъмни нарушения, което често резултира в забързано и неравномерно сърцебиене.Това причинява натрупване на кръв в горните сърдечни камери, където е възможно образуването на тромб.

Такъв тромб или части от тромб може да се откъсне и отиде до мозъка, което може да причини инсулт.

Ако при домашни измервания систоличното кръвно налягане надвишава 135 mm/Hg, рискът от тромботичен инсулт е твърдо завишен.

По приблизителна оценка днес над 1 млрд. души по света страдат от хипертония. Също така повече от 30 милиона души в света страдат от предсърдно мъждене. Броят бързо нараства.

"Инсултът е най-честата причина за смърт у нас..."- това е заключението на националният консултант по неврология проф. Иван Миланов на първия форум на Европейския мозъчен съвет, проведен у нас на 7.11.2014.

На форума Проф. Николай Габровски допълва, че всяка година 13 000 българи претърпяват мозъчен инцидент - повечето са с психомозъчен инсулт, около 20% от тях са с мозъчни кръвоизливи.

ФУНКЦИЯТА "ОТКРИВАНЕ НА НЕРАВНОМЕРНА СЪРДЕЧНА ДЕЙНОСТ" НА ОМРОН ПРЕДОСТАВЯ ТОЧНОСТ НАД 90% ПРИ УСТАНОВЯВАНЕ НА ПРЕДСЪРДНО МЪЖДЕНЕ.

Тъй като предсърдното мъждене носи висок риск за инсулт, особено при по-възрастни пациенти, е важно да се установи наличието му.

Хората трябва да живеят балансирано и да имат достатъчно време за почивка, отбелязва проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония.

Тя набляга на факта, че първостепенно значение има наследствената обремененост. Затова тези, които имат хипертоници в рода си, трябва редовно да следят стойностите на кръвното си и при необходимост да се консултират с кардиолог. Модерните апарати за кръвно позволяват човек сам да проверява систолното си и диастолно налягане или както са известни горната и долната граница на кръвното си.

За оптимално кръвно се смята това с показатели 120/80, нормалното е 130/85 , а нормално клонящо към високо 140/90.

Движението е изключително важен регулатор на кръвното. Човек трябва да се движи дневно поне 40 минути, са установили многобройни изследвания. Друго важно нещо е хранителният режим, в който трябва да има място на много плодове и зеленчуци. Често работещите ограничават храненето си през деня до сандвичи, банички, пици и кроасани.

Те обаче трябва да включват в менюто си и храни богати на калий - например круши и картофи. Калият е химичен елемент №1 за нормалното функциониране на кръвоносните съдове и сърдечния мускул.

На калий са богати и всички сушени плодове - сини сливи, стафиди, банани и др. Учени от Центъра по хранене в Белтсвил, щата Мериленд са установили, че храните богати на фибри намаляват кръвното между 3 и 7 пункта. Сред тези храни спадат пълнозърнестия хляб, кафявия ориз, овесените ядки, зелето, белия боб, лещата, кората на ябълките и др.Последният хит на японската фирма Omron (Омрон) - М3 супермодерен апарат за измерване на кръвното налягане - вече се намира и у нас. Те работят по уникалната технология Intellisense (Интелисенс). Апаратите създават точно необходимото налягане в маншета, при всяко измерване.

Това предпазва от пренапомпване, удължава максимално живота на маншета, не престяга излишно ръката и съкращава до минимум времетраенето на измерването.

Други екстри са системите за откриване на неравномерна сърдечна дейност и аритмия, индикатори за нивото на кръвното налягане и сутрешна хипертония. Друго предимство на апаратите е опцията за запаметяване на резултатите и възможност за осредняване на последните три измервания.

Omron е производител №1 в света на апарати за измерване на кръвно налягане. Първият си апарат фирмата прави в далечната 1974 г. Оттогава непрекъснато усъвършенства моделите.

През 2014 г. Омрон отчита над 150 млн. продадени апарати. Потребителите са доволни не само от високото качество на апаратите и тяхната здравина, но и от възможността да получат своевременно гаранционно и извънгаранционно обслужване, отбелязват от фирма К и Б Интернешанал ЕООД - единствен представител на Omron за медицински изделия в България от 1990 г.

Японският лидер предлага и инхалатори за болни от астма и ХОББ, уреди за измерване състава на тялото, портативен ЕКГ апарат, термометри, уреди за мускулна електростимулация и др.

Още от Здраве, диети и спорт

3 стъпки към по-големи гърди (без импланти)

От тях зависи не само възхищението, което получаваш от мъжете, но и най-важното – самочувствието ти. Та коя жена не иска апетитните извивки на К...

Трикове за красота и забележителна визия

Всяка жена иска да изглежда перфектно по всяко време на деня. Тъй като детайлите са от значение, ние се нуждаем от малки трикове, които да ни помогнат...

Теглото ви в норма ли е или се нуждаете от диета?

Жените сме суетни същества и рядко сме доволни от това, което виждаме в огледалото. Най-големият ни проблем са килограмите. Все ни се струва, че о...

Грижа със серумни перли за млада и сияйна кожа

Козметичният бранд Nivea продължава да е верен помощник на жените в борбата със стареенето на кожата и поддържането на нейния младежки, сияен вид. В с...

Как да свалим високата температура на детето?

Ако детето е вдигнало много висока температура, над 38, е нормално да се притесните и да искате да я отстраните. Затова ще си поговорим подробно за ви...

Индийски техники срещу стрес, но и за добро здраве

Стресът е част от нашето ежедневие. Има дни, в които трудно успяваме да възстановим баланса. Понякога се нуждаем от повече концентрация, от повече въз...

3 доказани начина да победиш зимната депресия

Естественият човешки инсинкт е да пести енергия, но има три сигурни начина да се справиш с надигащата се депресия.Прекрасни кадри от Фестивала на снег...

Храните, които не трябва да консумирате на първа среща

Ако ви предстои първа среща с потенциален партньор, който истински ви интригува, трябва да внимавате какво си поръчвате за хапване, ако ще излизат...

Как да подобрите гъвкавостта си

Гъвкавостта е важна за нашето тяло. Тя ни дава възможността да се движим по-свободно, подобрява кръвообращението, еластичността на кръвоносните съдове...

Плитките – женствени и винаги актуални (галерия)

  Галерия 20 прически с плитки 20 снимки Плитките са вечна прическа. Те са извън модата, те са просто класика. Винаги мож...