Как да определяте хората от пръв поглед (част 1)

Екипът на Dama.bg бе гост и медиен партньор на семинара Reading People, организиран от WE миналата седмица, и остана истински впечатлен от системата на Джон Кремър, чрез която можете да "разчитате" хората около себе си с един поглед! Вижте повече за нея и усвоете безценното умение:

Не вярвайте на това, което ще прочетете!

Но не го и отричайте. Ценността на системата Reading People e в процес на проверка. Наблюдавайте хората около вас и сами ще започнете да откривате чертите на различните типове у тях. Ако не може да определите някой, не се опитвайте. Започнете с типичните представители и с времето ще "виждате" и определяте все по-лесно и скритите елементи от всеки личностен тип.
Важно е да наблюдавате, но да не съдите хората. Правете разлика между "хардуера" и "софтуера" на човека. "Хардуерът" е нашият личностен тип - може да се промени толкова, колкото можем да променим и цвета на очите си (получава се, но си личи, че има нещо нередно). "Софтуерът" ни е опитът, културата, образованието и поведението ни. Това са неща, които можем да развиваме и подобряваме чрез обучение и изборите, които правим за себе си и живота си.

Какво включва системата Reading People?

Системата е на хиляди години, а Джон Кремър прекарва последните 25 години, като я изучава и надгражда.

Проучванията му са свързани с корените на системата и намирането на модерни примери, с които да се обясни и приложи. Системата разпознава 6 различни типа хора в зависимост от физическите им характеристики - всеки типаж действа по различен начин, използва специфични думи и реагира на определени стимули.

Системата помага да разпознаете с кой от шестте типа си имате работа и да използвате най-ефективните инструменти за комуникация, които въздействат върху този тип човек.

Обикновено всеки човек е комбинация от 2 типа, които задължително стоят един до друг в системата - напр. Луна - Венера; Венера - Меркурий; Меркурий - Сатурн; Сатурн - Марс, Марс - Юпитер или Юпитер - Луна.

Всичко, което е необходимо, е да наблюдавате физическите характеристики на човека срещу вас. В системата се търси връзката между митология, астрономия, човешката анатомия и психологията. Не вярвайте, просто наблюдавайте!

МАРС

Марс е богът на войната.

Хората от този личностен тип са привлечени от предизвикателствата и техният подход е да ги посрещнат директно. Не понасят несправедливостта, имат висок праг на поносимост към болка, работят здраво и са нетърпеливи да стигнат от А до Б. Нямат против да загубят честна "битка". Те са тези, които стоят на първа линия, когато се борят за дадена кауза. Ако имат дадена цел, насочват цялата си енергия в реализирането й без никакви въпроси.

Физически характеристики: Червена/ руса коса, сини очи, леко квадратна глава, ниски с големи рамене.

ГЛАВНА ХАРАКТЕРИСТИКА: РАЗРУШЕНИЕ

Това е поривът да минеш по целият път въпреки пречки и съвети; тотална откровеност и убеденост, че трябва да се намери истината във всяка една ситуация.

Един Главен изпълнителен директор от типа Марс може да се фокусира повече върху унищожаване на конкуренцията, отколкото върху това компанията му да се развива.

Отношение към правилата: Марс налага правилата, ако е необходимо и чрез сила. Ако системата стане корумпирана или нечестна, хората-Марс са първите, които ще покажат недоволството си.

Социален живот

На социални събития: типът Марс са хората, които пият и разказват шумно малко груби шеги и "си мерят белезите от битките"

Работа: Думи, които вдъхновяват Марс на работното място, са -предизвикателство, борба, кампания, криза, цел и други.

Известни личности от типа Марс:ЮПИТЕР

Богът на небето и гръмотевиците.

Хората от типа Юпитер обичат да са заобиколени от приятелска среда. Те обичат да напътстват и обучават и виждат успеха на хората, на които са помогнали като свой собствен. Обичат да говорят за себе си. Харчат много пари и не са добри в бюджетирането - купуват каквото им хареса, за да си доставят удоволствие. Обичат изкуството и изтънчените удоволствия. Виждат себе си като талантливи, културни галантни и родени лидери. Те са идеалните дипломати. Изключително щедри са към своите приятели, но не забравят на кого какво са дали. Имат склонност да драматизират.

Физически характеристики: закръглени, често изглеждат по-възрастни, отколкото са.

Основна характеристика: Суета

Това е вътрешната им убеденост колко специални и талантливи са. Това от една страна е предимство, тъй като им дава увереността да изследват нови перспективи и след това да споделят наученото със своята "свита". От друга страна, суетата може да ги заблуди за собствените им способности и да ги накара да търсят постоянно ласкателство.

Отношение към правилата: Уважават правилата, които гарантират хармония, но смятат, че тези, които ги ограничават финансово, са подходящи за "малките хора" и търсят начини да ги избягват.

Как да ги мотивираме?
Думи, които може да използваме, са престиж, ексклузивност, да ги накараме да се чувстват специални и да им правим комплименти.

Известни личности от типа Юпитер:
ЛУНА

Богинята Диана олицетворява луната и е ревностен пазител на уединението и лова.

Хората от типа Луна уважават личното пространство на другите и държат и тяхното да бъде уважавано. Емоционално резервирани са. Ако веднъж се сприятелят с вас обаче, са много лоялни и тъй като когато нещата станат сериозни не губят излишно време в драми, са хора, на които може да се разчита. Те са "тихите герои". Това е най-неразбраният тип от всички, тъй като поради това, че Луните предпочитат да са по-тихи, другите типове ги смятат за студени, инати и глупави. Имат изключително внимание към детайлите, много са подредени и уравновесени. Те виждат себе си като постоянни, сериозни, търпеливи, фокусирани хора, на които може да се разчита.

Физически характеристики: Не много атлетични, с тънка коса, светла кожа и малка брадичка. Китай е страна с хора предимно от тип Луна.

Основна характеристика: Упоритост

Това е силата на несломимата убеденост - когато Луните решат да действат по даден начин, нищо не може да ги спре - всяка пречка засилва решимостта, а всяко отлагане изостря фокуса - "Постоянството се отплаща" е тяхното мото. Лошото на тази решителност е, че когато веднъж вземат решение, Луните не са никак гъвкави.
Китай например е член на Съвета за сигурност на ООН и винаги гласува с НЕ на всяка резолюция, засягаща вътрешните работи на друга страна.

Как да ги мотивираме?
Когато видите, че не са съгласни с нещо, не ги притискайте - дайте им място и време. Думи, които може да използвате, за да ви съдействат, са точен, дългосрочен, определен, протокол, процедура, разумен.

Социален живот: На парти ще откриете този тип хора най-вероятно да са сами или да говорят с други Луни, критикувайки храната, музиката или другите гости. Най-вероятно ще си тръгнат рано. Не обичат да са под светлината на прожекторите и парти-изненада за рождения им ден определено не е добра идея!

Известни Луни:


Описанията на различните типове са силно преувеличени, така че да се хване светлината и да се създаде чувствителност към излъчването на конкретния тип. Джон даде примери за всеки от отделните типове, като особено явно беше при художниците и сравнението на картините им според личностния им тип. Лекторът предупреди, че материята е доста простиворечива и много хора могат да ви помислят за "луди", но в тези с отворено съзнание със сигурност ще се родят прилики и сравнения.

Не вярвайте, просто наблюдавайте!

Следва продължение....

Още от Живот

7 неща, които никога да не изхвърляте от гардероба

Всички имаме нужда от основно почистване на гардероба, преди да започнем с покупките. По този повод – направете си един пълен списък с нещата, ко...

Анджелина Джоли е в нервен срив заради Брад Пит

Анджелина Джоли е изпаднала в нервен срив заради раздялата със съпруга си Брад Пит. Според някои медии отвъд океана, актрисата, която сама подаде молб...

Медал за 14-годишния Мартин, който ще дари косата си на онкоболни

Омбудсманът на републиката Мая Манолова връчи медал на 14-годишния Мартин, който ще дари косата си за онкоболни. Осмокласник с голямо сърце, който...

Хороскоп за 15 януари

Вижте какво вещаят звездите за неделния ден на зодии Риби и Стрелец. Стрелец Прегледайте старите задачи. Ще откриете грешка, за чиято корекция разпола...

Хороскоп за 13 януари

Петък ще бъде сравнително спокоен ден. На положителни емоции ще се радват Овните и Лъвовете.  Овен Изцяло може да заложите на фантазията и чувств...

Тя е само на 2, но ще дефилира на Седмицата на модата в Ню Йорк

Модната индустрия обича младите модели. Една от тях обаче е едва на 2 години. Момичето е от Сидни и се прослави в Instagram в качеството на моден ...

Притча за Любовта и Приятелството

Какво е приятелството? Замисляли ли сте се някога за силата на това да имаш истински приятел? Приятелството не се измерва в пари, то е особена връзка ...

5 причини да си купите пола в метален цвят

От вече поне два сезона откриваме нещо общо между кадрите на звездите – поли под коляното с метални цветове и е лесно да разберем защо. Тези ком...

6 начина да изкарате 50 лева за един ден

Ако имате нужда от пари, но не работите на трудов договор (може би сте студент), измислете начин да си докарате някой лев по сравнително лесен, бъ...

10 сигнала, че не си добра приятелка

С напредване на възрастта нарастват и нашите отговорности и понякога забравяме за най-добрите си приятелки. Винаги е добра идея да разгледаме наш...