Молба за обич

Бях завършила средното си образование. След късната пролет, лятото настъпи с топъл лъч на обичта, която очаквах тайно, а не исках да си призная наяве.

Той бе всичко за мен. Неразгадана тайна, но привличането бе взаимно. После - се оказа женен, с дете.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАПОЕЗИЯ, ЕРОТИКА И БЕЗСМЪРТИЕНА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА, С ЛЮБОВКАЖИ ОТ КОЙ ГРАД СИ, ЗА ДА ТИ КАЖА КАКЪВ СИКАК ДА СЕ СПРАВЯ С МОЯТА НЕУВЕРЕНОСТ?

Когато търсят причина, за да приключат един приятен, но утежняващ живота им момент, мъжете избират да "пият кафе" с обекта на внимание. Те съзнателно, без да си признават, насочват разговора към онзи неприятен и затрудняващ ги елемент от кратката авантюра, за да успокоят угризенията си, да спестят излишното харчене на пари (не е разточителство) и твърдейки, че всичко ще си остане хубав спомен във времето, те се смятат за победители. А кой кого побеждава? И за любовта също трябва да водим волеви битки, но това обич ли е? Когато молим да ни обичат, това е изтезание на сетивата, на чувствата, на трепетите.

Няма нищо девствено и невинно, защото просим любовта!

За любовта не бива да има граници! А молейки, ние убиваме гордостта, съвестта, себе си, готови сме да бъдем други, за да сме обичани.

И всеки път моята героиня знае този факт, а му се противопоставя упорито, обезличавайки се.

Снимка: Thinkstock

Смятам, че обичта има много параметри, тя е всеобхващаща, вдъхновяваща, вдъхваща живот, неуверена или нерешителна.

Вярваме в невъзможното и се превръщаме в мечтатели.

Но има хора, които нямат нашия темперамент и характер. Те гледат в очите и говорят за красиви спомени. Животът е бил безпощаден за тях и героинята ми ги съжалява. Те са спрели да си задават въпроси, свикнали са ежедневието им да е равно, спокойно, ненапрегнато относно чувствата. За тях практичността и разумът са на първо място.

И мислят, че това има дава право да смятат другите, темпераментните, за глупаци. Прекалено интелигентни или просто неангажиращи сърцето с "женски проблеми".

Моята героиня изглежда като обикновена жена, често променя настроенията си, опитва се да се грижи за дома, дава обич, но тя започва да се превръща в даденост. И това е страшното, когато молиш за любов, внимание, нежност, и когато тази обич е възприета като такава за вечни времена. Спрели са да се борят за нея... Сякаш и сърцето мълчи.

Снимка: Thinkstock

Героинята знае, че Дон Кихот не съществува. Ала търси подобен състрадалец там, където няма чувства. Те са като изгнили корени от дърво.

Грешка е всичко, което обърква безличния им живот, защото искат да са сигурни в спокойствието и не търпят промяна.

Дори, ако решат да кажат: "Обичам те!", обикновено искат секс, а героинята постоянно бърка секса с любовта.

Те са сигурни, че са господари на положението, че усмивката, с която ги даряваш, е истинска и неподправена. А как да знаят, че тя е изстрадана и тъжна?

Кой живее истински тогава?

Героинята е грешница, ала и светица. Опознава живота, като наранява само себе си.

А в него има много маски от хора, лицемерни, фалшиви, неискрени, деспотични, манипулиращи точно с онези струни в душата на човека, които го правят истински обичащ и готов да раздава светлина от топли целувки. Те режат светлината, за да я направят мрак.

Снимка: Thinkstock

И въпреки че героинята страда, тя за мен е достойна за уважение. Защото иска да обича, без грим и руж, без червило и сенки. А любовта е мираж, колкото повече протягаш ръце към "истинското", то бяга като подгонено животинче - далеч, далеч. Има пространство, ала няма пулс за неравномерно дихание. Любовта е съвместима неравномерност на две дишащи, близки същества, обединени от чувството.

И ето защо тя спира - да се бори, да поиска, да се моли, да гледа света с лъчезарни и светещи очи, топлината е като ледени блокчета, а грехът - мрак. Пустотата е вечната ѝ спътница. Лъжата е почти винаги на устните ѝ, а косите не се развяват, подгонени от вятъра като есенни листа от обич, а са прибрани, свити, подобно на сърцето ѝ, а мълчанието тогава е злато. Златото блести фалшиво, но е ценно именно затова, че не задава въпроси, не изисква, не моли, не жадува, не обърква- то е само предмет, лишен от чувства.

И тя обърна към него бузата и бе целуната за последно. Знаеше го.

А думите: "Е, чао!" я накараха да му се усмихне приветливо и да кимне леко с глава, а после да затвори вратата и да си тръгне сама по улиците на града. Затварянето на вратата е затваряне на границата между възможното и определеното от някои за невъзможно, защото има правила.

Снимка: Thinkstock

Не е нужно надлъгване, сърцето ѝ знае, че обичта е за глупавите идеалисти.

Няма да моли за обич!

Тя е измислена дума за другите, по-добре е да си мъртъв откъм чувства, движещ се сред тълпата от самонадеяни, надути, карнавални образи на уж човеци, а с погребани, кални, обезобразени души. За да не чувстваш страданието и тъгата, да не усещаш празнотата и сивотата в себе си. Хората са като сглобени парченца от пъзел, но с опразнени от съдържание струни, за тях музиката в едно влюбено сърце е пиршество на глутница злобни, лъжливи, кръвожадни човечета, хапещи и разделящи на срички думата "любов". И там душата си отиде, тогава - да живее тялото!

Времето минаваше, аз стоях затворена между четири стени. Предпочитах да мълча.

Наближаваше декември. През делничен ден, без да очаквам, телефонът звънеше упорито, а аз отегчено протегнах ръка и видях непознат номер. Бях успяла да подремна след поредната безсънна нощ и затова бавно и протяжно отговорих на повикването с: "Да...".

Снимка: Thinkstock

И после сякаш цялата вселена се преобърна, а с нея и стаята, и самата аз се носех в пространството от въздушни сърца, чух познат глас, който ласкаво ме питаше как съм.

Той е и съзнанието ми трескаво заработи, а учестеното ми дишане накара и тялото да потрепери. Толкова ли силно бе чувството, че се радвам на обаждане, от което трябваше да почувствам нараняването, а усещането бе противоположно, отвъд разумното и достъпното? И спомените нахлуха като донесени от вятъра семенца от надежда, вяра и обич и пробудиха отново жената в мен, такава, каквато бях - истинска и неподправена. Как да се съглася на среща, когато несигурността дебне като крадец на любов и желае да ми отнеме щастието?

Как ще преживея пак втори път затварянето на вратата?

А исках да приема, че чувствата му не са угаснали въглени, а разпалени страсти и темперамент.

Ще има очакване на целувка, на прегръдка, на милвания, на напразни обещания и часове от въздишки... Ала ще бъда жената, която съм и ще повярвам дори за час, че той ми казва истината. А истината еднозначна ли е, или е с две лица? Истината е неистина и затова ме кара да страдам като хлапе, на което са взели любимата играчка.

Снимка: Thinkstock

Едно момиче, един поглед, едно усещане, едно танцуване на две тела, едно пулсиране на сърцето, едно "сбогом", едно "никога", едно "може би", едно "някога", едно "имало едно време" - оформят живот в живота, ръка в ръцете, минало в бъдещето, любов без съжаления, разбирайки стойността на преживяното.

Отивам на срещата. Не успявам да прикрия вълнението си, нервно си играя с ноктите и с чантата. И по улицата, по тротоара, виждам познато и любимо лице. Още малко, още малко и съм там...

Алармата на часовника звънеше с шумен, натрапчив и писклив тон... Не отварях очи, тъкмо щяхме да се прегърнем... Алармата разделяше погледите, разстоянието между мен и него се увеличаваше, а аз още не бях тръгнала от вкъщи...

Снимка: Thinkstock

Беше само сън... А пътеката от познатия глас и тона на алармата разделяха и рисуваха измислени картини.

Ще те срещна някога, любими!Вярвам го! Тук, дълбоко в сърцето си...

Автор: Ана Янкова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Любов и секс

9 предмета в спалнята, които саботират секса

Докато говориш по телефона, погледът ти трескаво започва да обикаля стаята и неволни мисли нахлуват в главата ти. „Колко пране се е събрало&ldqu...

А след изневярата накъде?

След изневяра е трудно да се доверите на мъжете. В главата ви не спира да се върти мисълта, че всички са еднакви, че ще получите поредния шамар от сле...

Какво не трябва да споделяте за връзката си в социалните медии

Въпреки че в днешно време все повече двойки се запознават онлайн, все пак има някои неща, които партньорите не трябва да споделят за връзката си в...

Любовен хороскоп за 26 декември 2016 – 1 януари 2017

Предстои една интересна седмица, в която любовта за много представители на зодиака ще се „разбуди“. Въпреки че Меркурий е ретрограден по о...

Кои мъже ще те докарат до оргазъм?

Ако случайно сте в търсене на мъж, който гарантирано ще ви достави удоволствие, то американските учени от Олбанския университет имат някои съвети....

Любовен хороскоп за 9-15 януари 2017

Независимостта, желанието за свобода и правото на избор ще надделеят тази седмица в любовта. Пълнолунието ще бъде причина за нарушаване на добрата ком...

Мисионерски (об)вързана за интимно разнообразие

Колкото по-опитни са партньорите, толкова по-хубаво е в леглото. Когато обаче практиката не е била достатъчна става така, че върху любовния матрак...

10 типа секс, които са се случвали на всеки мъж

 Но рано или късно, мъжът поглежда назад и вижда, че е минал през няколко етапа по пътя.1. Първия пътВсички сме се учили по малко... Обикновено з...

Най-добрите и най-лошите любовни комбинации в годината на Петела

Родените под знака на петела според китайския хороскоп винаги се опитват да открият най-доброто в любовта. Способни са да преследват вечната любов пре...

Защо интелигентните жени често са необвързани?

Намирането на подходящ партньор за връзка не е лесно, особено за високоинтелигентните жени. Всеки познава поне по една такава. Тя е умна, забавна, при...