8те най-чести здравни проблеми при бебетата. Съвети

Скъпи майки, преди всичко нека не забравяме, че ако детето ни е болно, неминуемо трябва да бъде прегледано от педиатър. Следващите съвети ще ви помогнат единствено да реагирате адекватно в периода до консултацията със специалиста. Не го лекувайте самостоятелно!

Ето и 8те най-чести здравни проблеми при бебетата до 1 година, както и правилните първи реакции от ваша страна.

1. Температура при бебетата

Повишената телесна температура най-често е израз на възпалително заболяване. Възможно е да се появи и в следствие на прегряване (напр. когато в горещите летни дни бебето се облича с твърде много дрехи) или при силна жажда (обезводняване резултат от обилни повръщания или диария).

Как правилно да измерите температурата?

Намажете върха на термометъра с вазелин и го вкарайте леко и внимателно в ануса на детето. Дръжте колкото е необходимо според вида на термометъра. По време на измерването кърмачето и термометъра трябва да бъдат държани здраво и стабилно. Температурата, измерена в правото черво, показва температурата на телесните кухини и с 0,5 градуса по-висока от температурата измерена под мишниците или слабинните гънки.

Вашата реакция

Потърсете незабавно помощта на лекар. Не обличайте и не завивайте детето твърде много, за да не се получи прегряване при и без това вече високата телесна температура. Давайте хладни течности, например подсладен и охладен шипков чай.

2. Кихане и хрема

Кихането най-често е следствие на дразнението, което предизвиква сгъстения секрет върху лигавицата на носа. Появява се и в началния стадий на остра инфекция на горните дихателни пътища. Кихането би могло да бъде и рефлекс, който се получава при охлаждане на кожата (напр. след къпане). При малките бебета хремата може да протече и без отделяне на секрет от ноздрите, а само със затруднено дишане през носа, което пречи на кърмачето.

Вашата реакция

Кихането се преустановява след нежно почистване на носа с памук. За хремата освен предписаните от педиатъра капки за нос, промивките с физиологичен разтвор също са много ефективни.

3. Кашлица при бебетата

Често тя е израз на обикновена инфекция на горните дихателни пътища, но може да бъде израз и на бронхит. В някои случаи става дума за по тежко белодробно възпаление - пневмония.

Вашата реакция

При повишена температура и наличие на симптоми говорещи за пневмония, посещението при педиатъра е задължително. В подобни ситуации чистият въздух действа благоприятно на кърмачето, а много претоплената стая и сухия въздух задълбочават симптомите и дискомфорта на детето.

4. Подсичане на бебето

Обикновено подсичането се дължи на недостатъчните хигиенни грижи за бебето. Може да се наблюдава и при храносмилателни смущения, но също така може да бъде резултат от особена чувствителност на кожата. При подсичане кърмачето е неспокойно и плаче много.

Вашата реакция

Щателно измиване и по-честа смяна на памперса (преди всяко хранене). Местата, където кожата е охлузена, се намазват с мехлем предписан от педиатъра.5. Гърчове

Това са непроизволни трепкания на горните и долните крайници и лицето, като най-често се съпровождат с изпадане в безсъзнание. Понякога са придружаващо явление на много високата температура.

Вашата реакция

Детето се поставя да легне на една страна, дрехите се разкопчават, а прозореца се отваря с цел дишането да е по-свободно. Веднага се вика Бърза помощ". На дете, намиращо се в гърч или в безсъзнание не се дава да пие абсолютно нищо, за да не се задави.

6. Бебето повръща

Повръщането на малки количества храна от кърмачето след нахранване е напълно нормално и безопасно за детето, нарича се по-скоро оригване. Истинското и обилно повръщане може да бъде резултат от лека инфекция на горните дихателни пътища с усилена кашлица, проявяваща се на пристъпи и предизвикваща повръщането. Понякога обаче повръщането може да е израз на по-сериозно заболяване.

Вашата реакция

Деца, които оригват, трябва да се държат след хранене изправени, докато оригнат. Бебето се слага да лежи легнало на една страна, а не на гръб, за да не се задави с храната, ако повърне (за съжаление поради неспазване на това просто правило има немалко нелепи инциденти). След като повръщането спре, трябва да му се измери температурата и след известно време да му се даде на малки порции (по 1-2 чаени лъжички през 5 минути) подсладена вода или шипков чай. Ако повръщането продължи, прегледа при педиатъра е задължителен.

7. Диарии. Бебето ви е с разстройство

Смяна на храната или чревна инфекция биха могли да бъдат причина за диария. Понякога възпаление на средното ухо или по-продължителен прием на широкоспектърни антибиотици също биха могли да предизвикат диария. Колкото по-малко е кърмачето, толкова по-сериозно трябва да бъдат приемани диариите. Голямата загуба на течности през първата година от живота на детето е животозастрашаващо явление!

Вашата реакция

Измерване на температурата и евентуално запазване на памперса с изпражненията. Възможно е педиатъра да поиска да го види. При повторно изхождане на диарични изпражнения или при диария придружена от повръщане, не се колебайте да потърсите лекарска помощ веднага.

8. Запек при бебчето

Запек се наблюдава предимно при бебета хранени с изкуствени храна, докато при деца, които са на майчина кърма, той е рядко явление.

Вашата реакция

Проверява се режимът на хранене. Млякото ако се дава в големи количества, предизвиква запек. С намаляване количеството на даваното мляко може да се нормализира и броя на изхожданията. При продължителен запек се прави клизма, най-добре с помощта на очистителни средства назначени от педиатъра.Ако ви е харесала статията ни, споделете я или я харесайте. Благодарим ви!

Още от Родители и семейство

Д-р Енчев прибра Теди Велинова и малката София у дома

Д-р Ангел Енчев подари на съпругата си Теодора Велинова златен часовник в знак на благодарност, че на 6 февруари го дари с дъщеричка. Малката София и...

Поверията на Игнажден

Игнажден е един от най-значимите зимни празници в годината. Според народните вярвания на този ден се ражда новото слънце и се поставя началото на нова...

За какво помага хубавата ракия?

В продължение на дълги години хубавата домашна ракия е сочена като лек за много болежки, както и за естествен имуностимулант. Качествената ракия е бог...

Най-накрая развод за Джони Деп и Амбър Хърд

Джони Деп и съпругата му Амбър Хърд финализираха развода си след месеци спорове около окончателните условия по раздялата им, съобщи Асошиейтед прес. С...

Най-големите лъжи, които ще чуете от мама и татко

Да бъдеш добър родител означава, че трябва да си искрен с децата си. Разбира се, за да текат взаимоотношенията по-гладко, понякога се налага възрастни...

Как да се предпазим от грипа?

Грипът наближава с голяма скорост. Здравните инспектори предупредиха тази година, че щамът H3N2, познат като „Болзано“ пристига у нас с ок...

Кога трябва да извикаме лекар за детето

Данните за растежа и теглото са важен източник на информация, но са само един от начините да разберем развитието на детето. Съществуват много други пр...

Утре е Задушница преди Великия пост

В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите. Тази година първата задушница се пада на 18 фев...

Учени предупреждават: Гризалките за бебешки зъби са пълни с бисфенол и парабени

Най-популярните гризалки за никнещи зъби съдържат химикали, които могат да причинят хормонални смущения, показа нов изследване. Повечето от опасните в...

Почитаме Света мъченица Татяна Римска

На 12 януари Православната църква почита паметта на св. мъченица Татяна Римска. Днес имен ден празнуват всички дами, които носят името Таня или Татяна...