По-скъпите четки за зъби не мият зъбите по-добре

Това е една статия за начина, по който да избираме четката си за зъби и грижите, които трябва да полагаме за нея.

Повечето зъболекари споделят мнението, че невинаги скъпите четки за зъби измиват зъбите по-добре, отколкото по-евтините. Всички са единодушни,че по-важен е начинът и продължителността на миенето, отколкото самата четка.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАПОЕЗИЯ, ЕРОТИКА И БЕЗСМЪРТИЕНА ЧЕТЯЩИТЕ ХОРА, С ЛЮБОВКАЖИ ОТ КОЙ ГРАД СИ, ЗА ДА ТИ КАЖА КАКЪВ СИКАК ДА СЕ СПРАВЯ С МОЯТА НЕУВЕРЕНОСТ?

Ако някой не мие зъбите си добре с четка за 2 лева, няма да ги мие по-добре с четка за 20 лева. Ако зъболекарят ви е препоръчал конкретна четка за зъби, е най-добре да се доверите на неговата професионална преценка, че това е най-подходящата за вас.

Ако сами трябва да изберете четка за зъби от претрупаните с този продукт рафтове в магазините, ето някои неща, на които трябва да обърнете внимание при пазаруването.

Марката

Марката на четката за зъби не е почти от никакво значение. В търговската мрежа има голямо разнообразие на марки и модели-български и вносни, скъпи и евтини. Това не трябва да бъде водещ критерий за избор.

Твърдост на косъмчетата

Твърдостта на косъмчетата на четката за зъби трябва да бъде първото нещо, което да гледате. Ако зъболекарят ви не ви е посъветвал друго, е най-добре да си вземете четка за зъби със средна твърдост (Medium).

Снимка: Thinkstock

Прекалено твърдите (Hard) и прекалено меките (Soft) четки за зъби не са подходящи за ежедневна употреба, освен ако няма конкретна причина, заради която да ги ползвате по съвет на зъболекар.

Има вероятност, ако използвате четка за зъби с неподходяща твърдост, да си навредите сами. Използването на твърди четки за зъби често води до нежелателно изтриване на емайла. Меките четки пък невинаги успяват да почистват добре зъбите, което води до натрупване на зъбна плака и оттам, развитие на кариеси и заболявания на венците.

Материал на космите

Препоръчително е използването на четки за зъби с изкуствени косми. Четките за зъби с естествени косми не се препоръчват, защото те задържат повече влага и са по-благоприятна среда за развитие на бактерии.

Напоследък стават все по-популярни антибактериалните четки за зъби, чиито косъмчета са импрегнирани с антибактериални вещества, най-често сребърни или златни йони.

Снимка: Thinkstock

Големина и форма на четката за зъби

Големината на четката за зъби трябва да е такава, че да осигурява оптимално и удобно измиване на зъбите. Най-често използваните четки са с дължина около 2 см. и широчина около 1 см.

Помнете, че колкото е по-малка главата на четката за зъби, толкова е по-удобно и по-ефикасно миенето на зъбите. Това е така, защото по-малката глава на четката за зъби успява да достигне до по-трудно достъпните места. Главата трябва да е заоблена, без остри ръбове, за да се избегне рискът от нараняване на меките тъкани.

Форма и разпределение на косъмчетата

Косъмчетата на четката за зъби трябва да са подредени в снопчета с различна дължина. Връхчетата им трябва да са заоблени, а не равно отрязани. Това предотвратява нараняване на венците и подобрява почистването в междузъбните пространства.

Дръжка

Дръжката на четката за зъби трябва да е достатъчно дълга и дебела, за да осигурява стабилен захват на ръката. За предпочитане е да не е съвсем гладка и да има гумена част, а да не е изцяло пластмасова, за да се намали плъзгането.

Снимка: Thinkstock

За децата

Когато избирате четка за детето си, най-важно е нейният размер да е съобразен с големината на детето. Дръжката трябва да е по-дебела, за да е по-удобно на детето да я държи. За да бъде то по-мотивирано да я използва, е добре да участва при избора на четка, защото може да има предпочитания за нейния цвят, картинката на нея и ако тя е с формата на играчка или анимационен герой.

Снимка: Thinkstock

След като сте избрали подходящата за вас четка, е важно да знаете какви грижи трябва да полагате за нея. След използване на четката за зъби, я измивайте обилно под течаща вода. Ако по нея останат хранителни остатъци и бактерии, при следващото ѝ поставяне в устата те ще попаднат отново там. Четката за зъби трябва да се подсушава максимално добре. Не трябва да се поставя в кутийки или да се слагат капачки, за да може да изсъхне. Ако четката се поддържа влажна, в нея се благоприятства развитието на бактерии.

Желателно е да сменяте четката си за зъби на всеки 2-3 месеца, а най-добре би било, ако го правите веднъж месечно.

Още от Здраве, диети и спорт

Цветна диета, която сваля до 4 килограма за 7 дни

В желанието си да постигнем добра фигура за максимално кратко време, често прибягваме до нездравословни диети. От друга страна искаме и след приключва...

Как да намалим честотата на мускулните крампи?

Независимо дали спортувате често или не, всеки от вас поне веднъж е изпитал болката и неразположението на мускулните крампи. Изключително болезнените ...

Дрехи от кадифе ще владеят тенденциите през 2017-та

Тази година кадифето ще е най-популярната материя при дрехите. Предизвикващият плат може да се носи във всякакви форми – блуза, рокля, обувки и чанта....

Момиче загуби половината си тегло и влезе в модния бизнес

Жителка на датския град Орхус, която свалила повече от половината си тегло, скочи смело в модната индустрията, пише Daily Mail. Матилда Бробърг те...

7 неща, които различават втората бременност от първата

Децата са най-голямата благословия и най-хубавото нещо, което ни се случва. А пък да имате 2 деца е истински дар от Господ. Ако очаквате второто си де...

Защо януари е месецът на сърдечните заболявания

Сърдечно-съдова смъртност в целия свят като инфаркти и инсулти взима своя връх през януари, твърдят изследвания. Учените от дълго време се чудят на ка...

Тези упражнения ще ви помогнат да успокоите менструалните болки

Знаете ли, че йогата и по-конкретно „виняса“ йогата е много добро помощно средство при менструални болки? Спортът е прекрасен начин да...

Защо и колко напълнявате при липсата на достатъчно сън?

Не е тайна, че недоспиването не е никак здравословно. Не само, че се чувствате ужасно на другия ден, ами и има голям шанс да пратите диетата/храни...

По британски модел: Фитнес за нудисти

Професионален треньор стартира първият британски клас по фитнес за нудисти. Желаещите да имат хубави тела спортуват без дрехи и бельо, а водещ на ...

6 начина да отслабнете по-бързо

Влизането във форма и отслабването е проблем, който измъчва всички жени. На всеки се случва да наддаде някое и друго килце. Ние ще ви разкрием лесни и...