Как да отглеждаме голдън ретривър вкъщи

Голдън ретривърите са едни от от най-очарователните и мили кучета, които можете да срещнете. Преди обаче да изберете тези четириноги приятели за ваши домашни любимци, се запознайте с особеностите, а също и с грижите, които изискват.

История

Тази порода е една от най-популярните в света, а през последните години започва да става все по-разпространена и у нас. Тя произлиза от Великобритания. Породата се появява през XIX век след добре анализирано развъждане.

Тези кучета са създадени от лордовете, любители на лова, които се нуждаели от умен и дисциплиниран четириног помощник. Целта била той бързо да открива и донася дивеча. Всъщност името на породата голдън ретривър произлиза от английските думи golden (златен) и retrieve (донасям, възвръщам) и е вдъхновено точно от това негово отличително поведение.

Външен вид

Ще познаете голдън ретривъра по златистата му козина, чиито нюанси варират от светли до по-тъмни. С израстването и остаряването на кучето не е изключено цветът ѝ да се промени. Главата на кучето е широка, а муцуната-заострена. Животното е с топли кафяви очи и клепнали уши.


При някои екземпляри се наблюдаване избеляване на козината в зоната на муцуната. Косъмът на тази порода е здрав и мек, а самата козина-гъста. Голдън ретривърите определено не са от дребните кучета - те достигат от 25 до 35 килограма и са високи между 50 и 60 сантиметра. Те живеят до 10-15 години.

Поведение

Голдън ретривърите са интелигентни, спокойни, приветливи и добронамерени същества. Те са изключително дружелюбно настроени както към хората, така и към останалите кучета. Имат желание да контактуват с всеки човек и изобщо не се притесняват да приближат непознат. Те възприемат лесно и бързо заучават команди. Заради тази свои ценни качества кучетата от тази порода често се превръщат във водачи на слепи хора. Напоследък се появи тенденцията да се използват и при терапии на някои видове психични заболявания.

Този четириног приятел изпитва истинско удоволствие от прекараното време със стопанина си и буквално не може да се отдели от него. Тук е моментът да споменем и една друга отличителна черта на тези кучета. В случай че бъдат оставени сами, дори и за известно време, има голяма вероятност това да не им допадне и да сътворят набързо някоя пакост у дома. Иначе голдън ретривърите са много жизнени, обичат да се разхождат и да тичат, да вдигат предмети и да ги връщат. Нерядко те донасят какви ли не вещи, но това е свързано с тяхното предназначение-донасяне на отстреляни животни.

Голдън ретривър и други породи

Голдън ретривърът често е бъркан с лабрадор, но в действителност тези две породи се появяват вследствие на кръстоска между различни кучета.

Голдън ретривърът има по-благ и спокоен нрав от лабрадора. Освен това кучетата от втората порода не изискват винаги да бъдат обект на човешко внимание. С какво обаче голдън ретривърът превъзхожда останалите предпочитани породи като мопс и кокер шпаньол например? Мопсовете са също толкова добронамерени и обичливи, но при тях трябва много да се внимава с физическото им натоварване, защото съществува реална опасност да се преуморят, което не би им се отразило добре. Кокер шпаньолите пък изискват повече грижи за външния вид и могат да проявят агресивно поведения в случай на раздразнение.

Хранене


Похапването е една от слабостите на голдън ретривърите. Всъщност те са доста лакоми и никога не биха отказали някоя вкусотийка. Добре е обаче храненето да става през определени интервали, а порциите са във фиксирани количества. След като бебетата спрат да сучат и трябва да бъдат хранени по 5-6 пъти на ден, постепенно храненията се разреждат. Като е добре похапването да се осъществява през равни интервали.

Грамажът на порциите зависят от кучето и от начина му на живот, ето защо по този въпрос трябва да се обърнете към избрания от вас ветеринарен лекар. Голдън ретривърите трябва да бъдат захранвани с богата на хранителни вещества храна, за да изглежда добре козината им. Те имат нужда и от пребиотици за успешно храносмилане. Тук също е наложително да се консултирате със специалист, който да ви посочи най-качествените марки храни.

Все пак когато голдън ретривърите са още мъници, не е зле да накисвате гранулите, за да могат те по-лесно да ги сдъвчат. От значение е също така да изберете предварително паничка за вашия бъдещ любимец. Тя може да е от стомана, защото има вероятност той да я обръща и по-нататък да я увреди със зъби. Хубаво е кученцето от малко да се храни изправено. За тази цел в специализираните магазини се продават стойки. С помощта на такова приспособление купичката на вашия любимец ще се намира на нивото на лакътните стави. Така голдън ретривърът ви ще израсне с правилна стойка.

Допълнителни грижи

Не можете да отглеждате голдън ретривър и да не полагате грижи за неговия външен вид. Това обаче не е никак трудоемко. След разходка измивайте лапите на кучето с вода и забърсвайте козината му с мокра кърпа, а после я разрешете със специална за целта четка. Обърнете внимание, че ушите на кучето трябва да са винаги сухи, тъй като тяхната клепнала форма крие риск от възпаления. Подсушавайте само ушната мида и в никакъв случай не бъркайте в слуховия канал на животното.

Не е нужно да къпете кучето често с почистващи препарати. Всъщност според някои специалисти е напълно достатъчно това да се случва само три пъти годишно, тъй като препаратите, колкото и специализирани да са те, биха повлиялия на правилната мастна обмяна на кожата. През останалото време можете да заложите само на вода. По желание можете да използвате и специални маски за козина, но и без тях кучето ви би се радвало на чудесна козина, стига да го поддържате чисто и с разресан косъм.

Заболявания

Кучетата от тази порода за застрашени от различни заболявания. Сред тях са алергии, рак, епилепсия и др. Добре е, когато си взимате малко куче, да се консултирате с ветеринар, който да го ваксинира кучето, за да бъде предпазено то от болестите, които биха се оказали фатални за породата. Ваксинацията се осъществява по схеми, влияещи се от съответния регион.

Голдън ретривър и деца

Голдън ретривърите обожават децата и се отнасят с голяма любов към тях. Няма да е грешно, ако кажем, че те с удоволствие биха заели ролята на бавачка. Прекараното време с кучето ще е истинска забава и за малкото човече. Не забравяйте обаче, че за отглеждането на детето не бива да разчитате само на кучето, затова е добре да наблюдавате двете си скъпи същества.

Унесен в игра, вашият домашен любимец може неволно да бутне детето и това да го разстрои. Но това са по-редки случаи. Иначе добротата и любвеобилността на голдън ретривърите е толкова силна, че в днешно време те дори се използват при облекчаване на състоянието на деца с аутизъм.

Още от Родители и семейство

Учени предупреждават: Гризалките за бебешки зъби са пълни с бисфенол и парабени

Най-популярните гризалки за никнещи зъби съдържат химикали, които могат да причинят хормонални смущения, показа нов изследване. Повечето от опасните в...

Ето защо жените трябва да ядат по време на раждането

Жените трябва да ядат, докато раждат, за да могат да ускорят самото раждане и да съкратят времето за възстановяването си, твърди ново проучване. Досег...

Вещите, които правят дома ви уютен и приятен според психологията

Според психолозите има няколко елемента, които, ако присъстват в дома ви, ще провокират по-често положителни емоции. Специалистите съветват да обзавед...

Ти си модерна млада жена. Храни се като такава

Водораслите се смятат за една от най-полезните храни, на първо място, заради съдържащия се в тях йод. Той подпомага работата на щитовидната жлеза и от...

Най-големите лъжи, които ще чуете от мама и татко

Да бъдеш добър родител означава, че трябва да си искрен с децата си. Разбира се, за да текат взаимоотношенията по-гладко, понякога се налага възрастни...

Стъклените ви прибори ще заблестят с тези съвети

Няма домакинство, което да не се е снабдило със стъклени или кристални прибори като чаши, вази, бутилки, пепелници и др. Стъклото е вероятно от най-кр...

Как да посрещнем годината на Огнения петел според фън шуй

2017 година ще бъде покровителствана от Огнения петел според китайската митология, а съветите на фън шуй казват, че трябва да преобразим дома и облекл...

Вин Дизел споделя за бащинството и любимата жена

  Галерия Семейната идилия на Вин Дизел 9 снимки 49-годишният актьор Вин Дизел се радва на истинска семейна идилия. Звез...

Утре е Задушница преди Великия пост

В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите. Тази година първата задушница се пада на 18 фев...

Как да изгоните лошите вибрации от дома си

Негативната енергия в дома се натрупва на материално и духовно ниво. Тя се подхранва, когато положителният енергиен поток е недостатъчен. Дисбалансът ...