Когато жените бяха истински дами

Те са три.

Пеят суинг, обличат се в бухнали рокли, носят перли и пера и ни припомнят онези времена, в които жените са били истински дами, а мъжете - джентълмени.

Те са Sentimental Swingers и са най-доброто дамско джаз трио, което се е появявало по нашите ширини през последните 30 години.

Те са Деси, Вера и Рони и по изключение ще започнем да ви разказваме за тях не с кога са се събрали", а с музиката им.

Защо суинг в 21 в?

Суингът е музиката на 30-те и 40-те години на 20 век. Изведнъж се появява в клубовете във второто десетилетие на 21 век и се превръща скоро в гаранция за настина добро парти.

Школи по танци, модни и грим салони, в които за час се превръщате във винтиндж хубавица - сякаш всички заедно решават да се върнат назад във времето и там да си останат.

Деси ми разказва, че това завръщане е едва ли не очакван процес. Суингът е възникнал в едни тревожни и трудни времена като логичен протест срещу лошите неща, които са се случвали тогава.

Суингът е желанието да се забавляваш, да танцуваш и да изглеждаш добре въпреки всичко.

Суингът е и убежище за хора, които не могат да открият себе си в прекалено комерсиалната музика на този век.

Ние сме отраснали в семейства, в които се слушаше суинг. Ние така сме научили за музиката изобщо", допълва Вера, затова и толкова много я харесваме.

Сега хората отново търсят начини да се забавляват заедно, да забравят всичко поне за една вечер...и да си облекат най-хубавите рокли.

Ако правехме интервюто през онова време и ви попитам за най-новите модни и грим тенденции", какво щяхте да ми отговорите.

Деси: Жените по онова време са били изключително изобретателни, когато говорим за външен вид.

Не са притежавали много, но пък са имали огромно желание да изглеждат добре.

Ставали са в 5 сутринта, за да могат да си навият косите, използвали са всякакви варианти на червено, за да направят устните си по тогавашната мода - ярко червени, шиели са роклите си сами, но въпреки това са били истински женствени и изключително стилни.

На нямането са отговаряли с изобретателност.

Но най-забележителният аксесоар от онова време, което те кара да се чувства наистина специално, са чорапите с жартиери.

Не съвременните, със силиконовата лента, защото те прищипват крака, а елегантните чорапи, които се захващат за колан.

Пеем с такива и усещането е наистина специално.

На вас кой ви шие костюмите?

Имаме късмет да имаме много добри приятели, които често творят за нас просто заради идеята да създадат костюми от това време.

Сега имаме проблем с намирането на чорапогащи с ръб отзад. Полека лека фирмите, които ги произвеждат, спират да ги шият, защото отдавна не се носят.

Върху какво работите в момента?

Албум (прозвуча като малка магическа думичка за предстоящи чудеса- бел.авт). С Мишо Йосифов и неговите музиканти, с няколко текстописци - всички сме отдадени на музиката и работим сериозно.

Ще включим и забравени песни на Йосиф Цанков, който е творил още през онова време.

Ние не си даваме сметка, но страната ни е била много адекватна на случващото се в света на музиката по онова време.

В София и в големите градове е кипял истински културен живот - с оркестрите, танците, тоалетите и взривяващите взаимоотношения.

(Ако си представите сцени от Великия Гетсби", няма да сбъркате- бел.авт).

На 27.11 (четвъртък) представяте свое Кабаре в София Лайв Клуб. Разкажете ми повече?

Вера: Това ще е истинско кабаре. Опитваме се да пресъздадем атмосферата от онова време - с малките маси, с кадифените завеси,с конферансието и с музиката си, разбира се.

Подготвяме се много сериозно, ходим на уроци по танци, костюмите се шият, ще има уроци по суинг и за публиката.

Това, към което се стремим, е постепенно концертите ни да стават безплатни. Музиката трябва да достига до всички, а не да е елитарно занимание.

Засега го правим за хората на 65-годишна възраст. Те могат да дойдат и да ни гледат същия ден, на същото място, но от 15 часа.

Определено са сред най-запалените ни фенове, защото това е музиката от тяхното детство.

А вечерта внуците им ще покажат, че не са забравили да се забавляват истински.

И не забравяйте перлите, новата рокля и червеното червило.

Още от Живот

Хороскоп за 21 януари

Звездната карта показва, че събота ще бъде сравнително спокоен ден. Приятни емоции и успехи могат да очакват Телците и Девите.  Телец Настроениет...

Докъде можем да стигнем в търсене на щастието?

Марк Леви, един от най-четените френски писатели в света ни напомня, че случайности няма – има само срещи. През първия пролетен ден на 2010 г. А...

10 места в България, които задължително трябва да посетите

Малко е да се каже, че България е красива. Тя има величествена природа и богата история. България е уникална и привлекателна, съкровищница, която ни п...

Българска цигуларка свири с Виртуозите на Миланската скала

Виртуозите на Миланската Скала – едни от най-талантливите инструменталисти в света и прочути световни музиканти, идват за класическото събитие н...

Хороскопът ви за 20 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Бившите жени на Доналд Тръмп ще присъстват на клетвата му

Двете бивши съпруги на Доналд Тръмп, Ивана Тръмп и Марла Мейпълс, ще присъстват на церемонията по встъпването му в длъжност, която ще се проведе днес ...

Мисъл на деня от Пол Нюман

„Хората остават женени, защото го искат, а не защото вратата е заключена.“ Пол Лиънард Нюман е американски актьор и режисьор от еврейски произход, род...

Защо Водолей е най-криворазбраният знак в зодиака

Хората от зодия Водолей (родените в периода 21 януари – 19 февруари) са описвани като свободолюбиви мечтатели, които са брутално честни и малко ст...

5 златни праивла за перфектно CV

Съставянето на CV се оказва не чак толкова лесна задача. Понякога допускаме грешки, пишем прекалено много неща или омаловажаваме важните, така да се к...

Какво е детето Телец?

Децата са най-голямото чудо, което може да ни се случи. Желаното и очакваното, за него се кроят големи планове за бъдещето - къде ще учи, какво ще раб...