Това аз ли го направих?

Бали има една притегателна сила, която сякаш те връзва с невидими нишки за острова, особено ако си готов да отвориш вратата за мистичното, за непознатото и за една култура, която е готова да сподели цялата си мъдрост и красота.

Гости сме в дома на учителя Тура и неговите ученици от Санди Мурти. Няколко последователни дни наблюдаваме тренировките им, присъстваме на демонстрации, на които без какъвто и да е контакт, нападнатите успяват да отблъснат нападателите. Отдавна търсим отговори на въпросите, свързани с тези странни техники, така популярни из цяла Индонезия.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАЗА ЛЮБОВТА ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД И ИМА ЛИ ИДЕАЛЕН МЪЖДНЕС ПОЧИТАМЕ СВЕТИ БЛАГОВЕРЕН КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИМОДАТА НА ЗОМБИТАТАТЕРАПИЯ С КОТЕНЦА

Определят Санди Мурти като бойно изкуство в съчетание с философия за живота и отключване на вътрешни сили, които всички ние притежаваме, но не подозираме, затова и не използваме.

Местните не говорят за тези неща. Опитваме се да изкопчим от тях някакво разбираемо за нас обяснение, което да стъпва на здрава логика и познанието, което имаме. Но не ни се получава. Затова, след много размишления, с Валери решаваме да направим инициация - така се нарича посвещаването в древното знание. За целта трябва да подпишем документ за съгласие, а учителят Тура трябва да посочи един от подготвените за такава отговорна задача свои ученици.

Не всеки може да провежда ритуал по инициация на нови последователи на Санди Мурти. За да достигнеш до това ниво, трябва да се подготвяш дълго и упорито, свързано е с години на точно определен пост за изчистване на енергийното ти тяло, с медитации и мантри, които изискват отдаденост и отговорност към древното знание, предаващо се от поколение на поколение векове наред.

Снимка: "Без багаж"

Стигнали сме до тук, ще продължим. Първи в тайнството се впуска Валери. Веднага след него е мой ред. Путу е ветеран в Санди Мурти. Разделил се е с много тежки пороци, благодарение на Тура и школата му. Професията му на прокурор не го отделя от пътя, който си е избрал.

Путу е подготвил всичко необходимо за инициацията. Влизаме в малко помещение, точно под семейния храм на Ибу и Тура. Поднесени са даровете на божествата. Човекът, който ще ни въведе в това тайнство, е дълбоко концентриран и устните му редят молитви и мантри. Следват се точно определени стъпки. Ритуалътизглежда доста сериозен.

Докато се опитваш да се справиш с едновременното желание за съсредоточаване и с любопитството какво се случва около теб, получаваш силен удар в гърба и секунди след него си залят с ледена вода. Всичко е крайно необичайно и съвсем нямаш време да го осъзнаеш, случва се сякаш на друг, не на теб.

Валери трябва да излезе на двора, където го очакват нападатели. Той се старае да спази инструкцията на ментора. Изисква се огромна концентрация. Никакъв страх няма място в тези срещи с атакуващи и агресивни нападатели. Валери успява да ги отблъсне. Изведнъж тишината се разкъсва и учениците, които наблюдават отстрани, започват да ръкопляскат.

Снимка: "Без багаж"

Идва и моят ред. Опитвам се да вървя срещу нападателите, без изобщо да допускам мисли на поражение в главата си. Нападателите ми отстъпват и сякаш изхвърчат назад. Това аз ли го направих? Нямам никакво обяснение за случващото се! Ни-как-во! Знам само, че трябва да използвам кончиана си, който е отключен чрез инициацията.

Снимка: "Без багаж"

Зареждат се разговори с останалите ученици. Искам да открия повече за Санди Мурти. В някакъв момент достигам до обяснението, че е психологическа техника за безконтактен бой. Звучи добре формулирано, но все така абстрактно. Някой ми подсказва за адреналина. Всички добре знаем, че човек е способен на невероятна сила в моменти на силен приток на адреналин.

Този хормон се отделя в мигове на страх, гняв, опасност или усилено физическо натоварване. Основната роля на адреналина е да подготви организма за справяне с възникналата ситуация. Влияе също и на емоционалното състояние.

Има тълкуване, което до някъде ни дава яснота - вътрешнокоремното налягане се променя след научаването как да използваш енергийния си център - кончиана, а като се промени, предизвиква отделянето на адреналин, бързо възбужда невротрансмитерите. Съответно - огледалните неврони. Обяснението за огледалните неврони е сравнително просто - ако например в компанията един е потиснат, скоро и останалите ще се огрижат, без да знаят защо.

Точно такава е ролята на тези малко изучени неврони в мозъка. Следователно тези практики се базират на емоцията на нападателя. Ако ти се защитаваш и имаш емоция, няма да можеш да се справиш и ще бъдеш ударен. Трябва да си неутрален, иначе имаш емоция и не става. Трябва да си абсолютно спокоен - нито уплашен, нито агресивен.

Снимка: "Без багаж"

Санди Мурти се преподава като бойно изкуство. Има психо-физиологичен ефект и нещо мистично, но то си остава неразбираемо. Просто трябва да го приемеши да го използваш. Всички на Бали са запознати и се водят от дъсаксара - т.нар. вибрационна система, а именно: всичко, което ни заобикаля, има определена вибрация.

Снимка: "Без багаж"

Това знание е познато на много места по света, има го и при Дънов, има го и в Християнството. Чрез вибрационната система, човек може да въздейства на определен орган, но тези практики са сериозни и трябва да се правят само под ръководството на някой добре запознат и обучен. Това е основна практика на Санди Мурти.

Започва се с инициацията, чиято цел е да отключи енергийния център, наричан от балийците кончиан. Кончи означава ключ на техния език. Инициация могат да правят брамините или ако посветен те посвети, но трябва да си в системата, в това, един вид - духовно училище.

Дълбоката философия на тази техника се вписва в простичката формула: "Добри мисли - добри думи - добри дела."

При тренировките трябва да си и нападнат, и нападател. Учениците казват, че когато замахнеш да удариш, ръката ти се отклонява встрани, нещо се променя в самото ти намерение. В същото време усещаш силен тласък назад. Дори само при мисълта повторно да нападнеш, блокираш.

Снимка: "Без багаж"

Енергийната защита се задейства, само ако налице е наистина яростна атака - тогава агресията се връща към нападателя сама, с неговата сила. Всъщност енергийната защита действа и на друго ниво: чрез Санди Мурти агресивните намерения умират в зародиш, за нападателя ти може да останеш и невидим.

След инициацията страхътпросто изчезва.

Снимка: "Без багаж"

Дори само поради това, Санди Мурти е добра терапевтична техника - изчезва страхът, човекът, който се защитава е в реална ситуация, в която се научава да върви напред, губи агресията и не си позволява да я допуска. С поясите, балийския пост, се променя мисленето, постигаш смирение и вътрешен покой, търсиш добрите думи, мисли и дела. Алкохолът и психотропните вещества изчезват от менюто ти и като цяло промяната е изключително позитивна.

Снимка: "Без багаж"

Снимка: "Без багаж"

Замислям се над това, колко не познаваме телата си, не се замисляме колко различни пласта има човешкото ни същество и колко от тях са видими и невидими Ако наистина използваме само 10-тина процента от мозъка си, то какво би станало, ако започнем да използваме и останалите?

Ако наистина със Санди Мурти сме събудили заспалите си безгранични вътрешни сили, то със сигурност вече сме на път - обратно към божествената си същност.

Снимка: "Без багаж"

Гледайте всичко за срещата на "Без багаж" със Санди Мурти в епизодите на предаването във Vbox7:

Още от Интересно

И Наградите на публиката в Лос Анджелис отидоха при...

А ето и имената на всички победители тази година: Любима кино икона - Джони Деп Любим кино актьор - Раян Рейнълдс Любима кино Актриса - Дженифър...

Покъртителната история на Камая – отвлеченото след раждането си момиче

Отвличането Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая ...

Как да свалим килограмите без изобщо да броим калориите

Решили сте, че искате да сте по-здравословни, за да свалите килогармите. За много хора, този подход води до броене на калории. Има няколко причини, ...

Ще имате ли късмет в любовта - пълен любовен хороскоп за 20 януари

Днес преживяванията във връзката са особено динамични. Това е резултат на Луната в Скорпион. Всички проблеми ще излязат на повърхността. Справяйки се ...

Златни грижи за детската кожа през зимата

Защита Преди да облечете с дебелите зимни дрешки детето, обтрийте телцето му с тънък пласт подходящ лосион за тяло. Целта е по този начин да презпа...

Дневен хороскоп за неделя, 22 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен  Днес сте по-щастливи вкъщи, отколкото навън, но все пак ...

Върхът на абсурда в секс фотографията

Да видим най-нелепите, недомислени и дори смущаващи фотографии със сексуално съдържание, които определено ще ви позабавляват: 1. Красиви женски...

9 признака, че той не се интересува от вас

Би трябвало да е очевидно, когато някой ни харесва, но това не е толкова просто. Понякога някой трябва да ни каже, че момчето, което харесваме прост...

"Oбичали са ме различно, oтчаяно, несподелено, до лудост (моята)..."

Каква любов искаме и търсим всички? Има ли отговор на този въпрос? Всеки си представя любовта по различен начин и търси нещо различно. Но в края на к...

Как тази млада дама спечели битката с анорексията

Днес обръщаме поглед към историята на една млада дама, сблъскала се и, за щастие, преборила анорексията. Тя се казва Кати Хог.  Мъките ѝ запо...