Рисунки за прекрасно настроение от Станимира Петрова

Вече и у нас все по-често се появяват симпатични заведения и магазинчета, посветени на здравословния начин на живот. Именно на едно такова място видях за първи път календар с илюстрации от Станимира Петрова.

Беше любов от пръв поглед. Просто се влюбих в нейните "Чаени истории". Не можех да повярвам, че някой би могъл с такава удивителна точност да рисува представите ми за уют и щастливи моменти. Освен това, страниците на календара ме върнаха с приятна носталгия към спомена за красивите картинки в детските книжки, които отдавна не съм препрочитала.

Сигурна съм, че творенията на Мира ще предизвикат подобни радостни чувства и у много други хора. Затова реших да се свържа с нея и да ви я представя. Речено-сторено.

Художничката е на 34 години, родом от Чирпан, но вече почти 10 години живее в София. Тя определено попада в групата на онези "възрастни", които по един очарователен начин успяват завинаги да съхранят детето в себе си. Разговорът с нея беше изключително приятен и вдъхновяващ:


С какво друго се занимаваш, освен с рисуването?
Напоследък само с рисуването. Преди се занимавах с дизайн, но рисуването е моето нещо. Обичам да чета. Повече детски книжки. Последното ми откритие беше "Седмица от Съботи" на Паул Маар.


Лично според теб, когато говорим за изобразително изкуство, до каква степен е нужен талант и до каква степен нещата могат да се научат?
Да си призная никога не съм била съвсем наясно какво точно наричат талант. Мисля, че за да станеш добър в нещо, трябва да го желаеш. Да изпитваш удоволствие от правенето. Това ти отваря сетивата. Останалото е техника, която всъщност се учи лесно.

Ти къде си се учила да рисуваш?
Главно вкъщи.


Как би определила стила си? По какво мислиш, че човек би могъл веднага да разпознае твоите картини?

Не съм мислила. Някаква форма на cartoon, на комикс, карикатура. Но това е за хората, които се вълнуват от определенията.

Иначе мога да бъда разпозната по топлите и слънчеви рисунки с детайли. Надявам се да е по това!


Какви чувства влагаш в творбите си и какво послание искаш да предадеш на хората?
Искам да накарам хората да се усмихнат, да се отпуснат. Също обичам, когато успея да ги предизвикам да разглеждат. Да откриват малки подробности. Да търсят и да измислят значения. Харесвам детайлите.Разкажи ни за твоите "Чаени истории". Какво се случва в тях и какво те вдъхнови да ги рисуваш?
"Чаени истории" се случиха много непланирано. Първо се появиха картичките. Те са малко по-различни от стила на календарчето. Малко нетипични за мен. Помня, че един ден бях ядосана. Нещата не ставаха както исках. Чувствах се безсилна да контолирам деня си, накрая абдикирах и напук седнах да рисувам.

В яда си реших, че каквото и да нарисувам, ако ще и най-голямата глупост, просто ще бъде съвършено. Ей така. Реших, че няма да има линия, която да наричам грешка. Оказа се много освобождаващо. Обзе ме такова спокойствие и нежност, че продължих да рисувам и по този начин. Получи се нещо като дневник, който ми се прииска да споделя.

Календарчето беше замислено като подарък на сестра ми.


Ти ли си момичето от "Чаени истории"?
Много често ме питат това. Може би е част от мен. Не е нарочно, но явно човек не може да избяга от себе си.


Как се превръща истински човек в нарисуван герой? В кои елементи би се придържала към реалната личност и какво би добавила от себе си?
Най-лесно е, когато преувеличиш някоя черта. Примерно човекът е скъперник, или пък добряга. Като се замисля, по-интересни са негативните черти. Порядъчните и балансирани хора, без отклонения (доколкото ги има), някак бързо се изчерпват. При тях сякаш всичко се движи в права линия. Няма история.


Ако трябва да илюстрираш детска приказка, книжка или по-сериозно произведение, кое конкретно заглавие би си избрала?
"Румцайс" на Вацлав Чтвъртек. Макар че съм пристрастена към оригиналните илюстрации. Много ми е любима. Помня, че когато я прочетох, толкова много ми се искаше да има продължение, че си нарисувах героите. Изрязах ги от хартия и си доизмислях истории.


Какво те вдъхновява най-силно? Движението, живота, кривото, неочакваното (хубавото неочаквано), съвпаденията. Усещането за добре свършена работа. Малко е странно, но скоро се замислих, че точно това ми дава стимул да искам да направя още. Също усещането за свобода и доволство. Но то е повече състояние на духа.

Как би нарисувала любовта?
Любовта може да бъде много различна. Ето тези двете са ми май най-любимите рисунки по темата:


Още няколко вдъхновяващи рисунки от Мира ще покажем тук, а ако се почувствате жадни за още, ще ги намерите в нашата галерия и във Facebook страничката на "Чаени истории". Пожелаваме ви прекрасни мигове с тях!

На художничката пожелаваме усмивката, любовта и красивото настроение никога да не излизат от живота и творчеството ѝ!


Ако тази статия ви е харесала и искате да продължаваме да ви срещаме с вдъхновяващи личности от цяла България, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Мишо Шамара за Рут: Не съм виновен, че не я слушат!

Мишо Шамара, който от години вече живее в Щатите, изнесе любопитни подробности от кухнята и нападна Рут Колева. Поводът за неговия изблик стана ин...

10 неща, които трябва да знаете, преди да се разведете

Разводът е един сравнително дълъг процес, изпълнен с доста емоции. А когато един човек е емоционален, не може да мисли особено трезво. След като прикл...

5 изненадващи ползи от секстинга за брака

Може ли брака да стане по-вълнуващ като вземете телефона си и напишете едно секси съобщение? Да, определено! Последните проучвания показват, че колкот...

Любовните приключения, които ви очакват на 17 януари

Първите часове на днешния ден ще ни поднесат трудности в любовен план. Общуването ще протича доста мъчно, ще имате усещането, че не говорите на един е...

Жената Овен и нейното желание да триумфира в любовта

Жената Овен притежава силна персоналност, интелигентност и забележителен характер. Често предпочита да е сама и независима, вместо някой да се опитва ...

Кокосово реване

Необходими продукти: 400 г краве масло (със стайна температура) 300 г захар 150 г кокосови стърготини 130 г брашно 4 яйца 1 ч. л. бакпулвер кората от ...

10 неща, които никога не бива да казвате на независима жена

Независимите жени често се възприемат като феминистки, които мразят мъжете и са смущаващи и студени. Това не е така. Тези жени са със силна воля, увер...

Очарователна сте, защото...

Несъмнено ние като дами сме длъжни да бъдем поддържани и женствени, но всъщност отношението ни към околните е това, което ни прави привлекателни...

5 причини, че никога не трябва да изпускате приятел, който е Козирог

Имам приятели от зодия Овен и Водолей, но до скоро не осъзнавах колко много от моите приятели са зодия Козирог. Двамата ми най-добри приятели са к...