Рисунки за прекрасно настроение от Станимира Петрова

Вече и у нас все по-често се появяват симпатични заведения и магазинчета, посветени на здравословния начин на живот. Именно на едно такова място видях за първи път календар с илюстрации от Станимира Петрова.

Беше любов от пръв поглед. Просто се влюбих в нейните "Чаени истории". Не можех да повярвам, че някой би могъл с такава удивителна точност да рисува представите ми за уют и щастливи моменти. Освен това, страниците на календара ме върнаха с приятна носталгия към спомена за красивите картинки в детските книжки, които отдавна не съм препрочитала.

Сигурна съм, че творенията на Мира ще предизвикат подобни радостни чувства и у много други хора. Затова реших да се свържа с нея и да ви я представя. Речено-сторено.

Художничката е на 34 години, родом от Чирпан, но вече почти 10 години живее в София. Тя определено попада в групата на онези "възрастни", които по един очарователен начин успяват завинаги да съхранят детето в себе си. Разговорът с нея беше изключително приятен и вдъхновяващ:


С какво друго се занимаваш, освен с рисуването?
Напоследък само с рисуването. Преди се занимавах с дизайн, но рисуването е моето нещо. Обичам да чета. Повече детски книжки. Последното ми откритие беше "Седмица от Съботи" на Паул Маар.


Лично според теб, когато говорим за изобразително изкуство, до каква степен е нужен талант и до каква степен нещата могат да се научат?
Да си призная никога не съм била съвсем наясно какво точно наричат талант. Мисля, че за да станеш добър в нещо, трябва да го желаеш. Да изпитваш удоволствие от правенето. Това ти отваря сетивата. Останалото е техника, която всъщност се учи лесно.

Ти къде си се учила да рисуваш?
Главно вкъщи.


Как би определила стила си? По какво мислиш, че човек би могъл веднага да разпознае твоите картини?

Не съм мислила. Някаква форма на cartoon, на комикс, карикатура. Но това е за хората, които се вълнуват от определенията.

Иначе мога да бъда разпозната по топлите и слънчеви рисунки с детайли. Надявам се да е по това!


Какви чувства влагаш в творбите си и какво послание искаш да предадеш на хората?
Искам да накарам хората да се усмихнат, да се отпуснат. Също обичам, когато успея да ги предизвикам да разглеждат. Да откриват малки подробности. Да търсят и да измислят значения. Харесвам детайлите.Разкажи ни за твоите "Чаени истории". Какво се случва в тях и какво те вдъхнови да ги рисуваш?
"Чаени истории" се случиха много непланирано. Първо се появиха картичките. Те са малко по-различни от стила на календарчето. Малко нетипични за мен. Помня, че един ден бях ядосана. Нещата не ставаха както исках. Чувствах се безсилна да контолирам деня си, накрая абдикирах и напук седнах да рисувам.

В яда си реших, че каквото и да нарисувам, ако ще и най-голямата глупост, просто ще бъде съвършено. Ей така. Реших, че няма да има линия, която да наричам грешка. Оказа се много освобождаващо. Обзе ме такова спокойствие и нежност, че продължих да рисувам и по този начин. Получи се нещо като дневник, който ми се прииска да споделя.

Календарчето беше замислено като подарък на сестра ми.


Ти ли си момичето от "Чаени истории"?
Много често ме питат това. Може би е част от мен. Не е нарочно, но явно човек не може да избяга от себе си.


Как се превръща истински човек в нарисуван герой? В кои елементи би се придържала към реалната личност и какво би добавила от себе си?
Най-лесно е, когато преувеличиш някоя черта. Примерно човекът е скъперник, или пък добряга. Като се замисля, по-интересни са негативните черти. Порядъчните и балансирани хора, без отклонения (доколкото ги има), някак бързо се изчерпват. При тях сякаш всичко се движи в права линия. Няма история.


Ако трябва да илюстрираш детска приказка, книжка или по-сериозно произведение, кое конкретно заглавие би си избрала?
"Румцайс" на Вацлав Чтвъртек. Макар че съм пристрастена към оригиналните илюстрации. Много ми е любима. Помня, че когато я прочетох, толкова много ми се искаше да има продължение, че си нарисувах героите. Изрязах ги от хартия и си доизмислях истории.


Какво те вдъхновява най-силно? Движението, живота, кривото, неочакваното (хубавото неочаквано), съвпаденията. Усещането за добре свършена работа. Малко е странно, но скоро се замислих, че точно това ми дава стимул да искам да направя още. Също усещането за свобода и доволство. Но то е повече състояние на духа.

Как би нарисувала любовта?
Любовта може да бъде много различна. Ето тези двете са ми май най-любимите рисунки по темата:


Още няколко вдъхновяващи рисунки от Мира ще покажем тук, а ако се почувствате жадни за още, ще ги намерите в нашата галерия и във Facebook страничката на "Чаени истории". Пожелаваме ви прекрасни мигове с тях!

На художничката пожелаваме усмивката, любовта и красивото настроение никога да не излизат от живота и творчеството ѝ!


Ако тази статия ви е харесала и искате да продължаваме да ви срещаме с вдъхновяващи личности от цяла България, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Никол Кидман призна за годежа си с Лени Кравиц

Никол Кидман разкри картите и призна публично, че годежът между нея и световната звезда Лени Кравиц действително е бил реалност. Слухове за това, ч...

7 неща, които правя на 30, а ми се щеше да съм правила на 20

Без да навлизаме в прекалено много подробности около моята възраст, нека просто кажем, че не съм някакъв самопровъзгласил се мъдър дух, който току-щ...

9 мисли, които минават през главата ни, когато алармата звънне

Никой не обича сутрин да става и иска да поспи още малко! За щастие днес няма нужда да навивате аларми и да се съобразявате с тях. Но през делничните ...

Стоянка Мутафова с огромно признание от световните медии

На 95 години Стоянка Мутафова, считана за най-възрастната играеща актриса в света, редовно изнася представления и не е изгубила младежкия си плам...

За жените и мъжете - искрено и лично

1. Ако мъжът си търси жена, &#...

Днес е Голяма Задушница - какви са обичаите и как се приготвя вареното жито

През годината има 3 големи задушници в църковния календар: Голяма (Месопусна) - в събота срещу Месни заговезни; ...

Днес никакво хапване преди секс

Скорпион. Бъдете съвсем внимателни относно отношенията си. В това време се слуша не какво, а как се говори. Помнете, че дори най-малката негативна ми...

Деси Цонева остана без дърва в студа

Моли добронамерени хора да й донесат, в противен случай - търси мъж с незаконна сеч...

Синхронизира ли се цикъла ти с този на приятелките ти?

Менструалният синхрон, ефектът на МакКлинток или още по-забавното – синдромът на френския бордей е синхронизирането на месечния цикъл между жени...