Трогателна история, която (може би) ще спаси брака ви

Една жена успява да спаси брака си. И то защото осъзнава своите грешки. Jenite.bg препоръчваме на всички, които смятат развода за единствено решение на проблемите в брака, да прочетат тази статия още сега. Преди да е станало твърде късно.

Отлагах този момент до последно, но в крайна сметка той настъпи. Деня, в който съпругът ми Бил отиде на работа, а аз събрах своите вещи, гушнах 2-годишния си син и отидох в дома на своите родители.

Посрещна ме майка ми и каза, че с баща ми ще ми помогнат за всичко. Имаше обаче едно "но":

"Преди да напуснеш окончателно Бил, изпълни една моя молба" - каза мама. И постави пред мен един лист, разделен на две от вертикална линия.

След това ме помоли да напиша в първата колонка нещата, които толкова ме дразнят в Бил, че не бих могла да живея с тях. Аз по презумпция реших, че във втората колонка ще трябва да напиша онова, което харесвам в Бил. И предварително бях наясно, че този списък би бил значително по-кратък от другия.

Ето какво написах в първата колонка:

1. Вечно разхвърля своите вещи.
2. Никога не ми казва къде отива.
3. Дъвче шумно и се държи неприлично, докато се храним някъде навън.
4. Никога не ми е подарявал нещо хубаво.
5. Нерешителен е и се примирява с ниско заплащане.
6. Никога не ми помага с домакинската работа.
7. Вечно мълчи и не общува с мен.

В този списък имаше толкова много точки, че мястото на страницата свърши. Това за мен бе неопровержимо доказателство, че не бих могла да живея с такъв човек.

Със самодоволна усмивка попитах мама:

"В другата колонка трябва да опиша положителните му качества, нали?"

Но тя каза, че вече знае добрите му страни. И по-скоро би искала да опиша своите реакции на всеки от неговите недостатъци.

Запитах се: как ли реагирам във всяка неприятна за мен ситуация? Това вече беше по-сложен въпрос, защото въобще не очаквах, че ще стане дума за мен.

1. Ядосвам се.
2. Викам и плача.
3. Срам ме е да седя до него.
4. Изживявам се като мъченица.
5. Мисля как бих го заменила с кого да е.
6. Смятам, че заслужавам много повече.
7. Като цяло той просто е недостоен за мен.

И така нататък.

Тогава мама взе листа и го разряза по вертикалната линия. Скъса частта с недостатъците на Бил, а другата половина я връчи на мен.

"Ето, вземи този списък и помисли над него днес. Нека детето остане при мен сега. След като отделиш достатъчно време за размисъл, се върни и ми съобщи своето окончателно решение. Ако напуснеш Бил, ние с баща ти ще ти помагаме, както можем."

Останах сама и се зачетох в списъка, който остана с мен. Без първата част с недостатъците на Бил, той изглеждаше страшно. В него видях единствено своето ужасно поведение и деструктивни постъпки.

Чак тогава осъзнах, че съм се държала ужасно глупаво през цялото това време. След това отново се замислих за нещата, които ме дразнеха в Бил. И разбрах, че изобщо не са толкова страшни и непростими, колкото съм си въобразявала. Просто през цялото време съм била толкова вглъбена в сърденето си, че дори не съм забелязала какъв добър човек стои до мен - не идеален, но добър.

Вече се отнасях по съвсем различен начин към ситуацията. Изпитвах спокойствие и благодарност. Преди пет години се заклех, че ще бъда до него и в болест, и в здраве, а преди пет часа бях готова да обърна живота си с главата надолу и да оставя детето си без баща, само заради краткотрайно раздразнение. Взех сина си и се прибрахме вкъщи, за да посрещнем Бил след работа.

Бих казала, че Бил се промени. Но не, той не се е променял въобще. Продължава да прави всичко, което преди ме вбесяваше. Ала аз успях да преосмисля отношението си към неговите постъпки. До ден-днешен съм благодарна на майка ми, която със своя мъдър съвет спаси нашия брак.

Когато Бил навърши 49 години, му поставиха диагноза "болест на Алцхаймер". Тогава синът ни ме попита:

"Мамо, какво ще правим, когато тате вече не може да си спомни кои сме?".

Отговорих му:

"Ние ще го запомним. Ще го запомним като любим баща и съпруг и ще си спомняме всичко, на което ни научи. Ще си спомняме как ни обичаше".

Ако се озовете в подобна ситуация и обмисляте да напуснете парнтьора си завинаги, отделете още няколко часа за размисъл. Останете сами и създайте свой собствен списък с две колонки. Бъдете искрени!

Независимо какво включите в него сме сигурни, че това действие ще ви помогне да прецените трезво ситуацията. И ще ви спаси от прибързано решение, за което може би ще съжалявате цял живот. За още трогателни истории с ценна поука станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Любов и секс

24 неща, които трябва да направите преди да се омъжите

В различните етапи от живота всеки от нас прави равносметка на това какво е постигнал и какво не. Какви са бъдещите му планове и как да ги осъществи. ...

Гаджето ми ме гони от общата ни квартира

"Обичам те, не те обичам! Изнасяй се, остани не се изнасяй!"...

Женската фигура, заради която мъжете губят ума и дума

  Галерия Холивудски актриси без Фотошоп 9 снимки Тънка талия, изразен ханш и подчертан бюст – това са всички беле...

5 въпроса, които поясняват дали е време да кажем „обичам те“

Любовта и страстта могат лесно да бъдат объркани. Човек понякога е склонен да изтърси „Обичам те!“ без да мисли. Обичта може да се обърка ...

За или ПРОТИВ секса на работното място

Скорошно проучване на Business Insider е установило, че 56% от мъжете и 34% от жените са правили секс на работното място. В порно филмите този сюжет с...

Знаците, че сте крайно самотни

Да си самотен понякога не е просто състояние на духа, а има и физически проявления. Ако се чувствате прекалено самотни, неразбрани, имате нужда от няк...

Сексът направил хората по-устойчиви на инфекции

Ново изследване твърди, че сексът прави хората много по-устойчиви на инфекции, тъй като чрез него те стават по-способни да се адаптират към заплахите ...

10 признака, че връзката ви е неразрушима

Всеки брак или връзка може да се заздрави, дори и да ти се струва, че сте на границата на съвършенството. Ето ти списък на нещата, които правят хората...

Сигурни знаци, че обичате някого, който не ви заслужава

Трайните любовни взаимоотношения се градят на взаимно доверие, любов и уважение. Това е като постоянна размяна на мисли, компромиси. Но има връзки, в ...

Кога е време да се преместите заедно

Преместването в общо жилище с партньора е важна крачка. Много хора я правят преди да са готови. За да разберете дали сте на подходящ етап за съвместно...