10 интересни факта за вашия пъп

Може би имате вдлъбнат или изпъкнал пъп? Може би забелязвате пъпен мъх или онова топче на корема ви се струва като най-странното нещо на света... До колко вашия пъп е нормален?

Ето отговорите на тези въпроси и 10 интересни факта за пъпа:

1. Формата на пъпа

Само 4% от хората по света имат изпъкнала форма на пъпа, останалите са с вдлъбната форма.

Пъпът е първият белег в живота на човек, който остава след отделянето на пъпната връв, която свързва плода с майката. Пъпната връв веднага с раждането се срязва и остава пъпа.

Подобно на пръстовите отпечатъци, двама души не могат да имат един и същ пъп.

2. Какъв трябва да е пъпът?

Според учени от Университета в Хелзинки, които показват снимки на мъже и жени, за красиви се смятат неголеми, вертикални, с формата на буквата Т. Притежателят на такъв пъп може да бъде привлекателен в очите на противоположния пол.

В допълнение - финландският изследовател Аки Синкконен смята, че женският пъп може да говори за репродуктивния потенциал на жената, включително риска от някои генетични и наследствени по майчина линия аномалии.

3. Моделът Каролина Куркова е без пъп

Всички бозайници, включително хората, имат пъп - знак, че сме били свързани с тялото на майката.

Според изказванията на известният чешки модел Каролина Куркова, липсата й на пъп се дължи на факта, че като дете претърпява операция. Друга знаменитост, която е загубила пъпа след операцията е известният кинорежисьор Алфред Хичкок.

Според изследване на австралийските учени, пъпният мъх възниква най-често при мъжете на средна възраст с повишена окосменост на корема. Това се дължи на триенето на тялото и дрехите. Известно е още, че с нови дрехи вероятността от мъх е по-голяма.

5. Пъпът по време на бременност

Обикновено формата - вдлъбната или изпъкнала, остава същата от раждането до смъртта ни. Но по време на бременността формата може да се промени, въпреки че структурата остава непроменена. След раждането пъпът възвръща първоначалната си форма.

6. Пъпът определя успеха в спорта

Положението на пъпа помага да се определи колко бързо можете да бягате или да плувате. Учени от Университета Дюк са установили, че няма значение каква е формата, а позицията по отношение на останалата част от тялото. Пъпът е центърът на тежестта и това обяснява защо спортистите от африкански произход често превъзхождат европейските спортисти. Краката им са по-дълги, което поставя пъпа им със средно 3 см по-високо от този на белите спортисти.

7. Пъпът и бактериите

Изследователите открили, че в пъпа на човека има 1400 различни вида бактерии, повечето от които са напълно безвредни. Само при определени условия, тези бактерии могат да застрашат здравето, като например намаляване на имунитета или слънчево изгаряне.

8. Болка в пъпа

Най-често болката, която се появява в пъпната област, показва малък проблем като преяждане след много тежка храна. В някои случаи това може да означава херния, вирусна или бактериална инфекция.

Най-често първият симптом на апандисит е също дискомфорт около пъпа, който се премества в долната част на корема.

Болка в пъпа често притеснява и бременните жени, но най-често се причинява от разтягане на мускулите и кожата по време на бременност. Ако болката е налице повече от 3-4 дни и пречи на ежедневните дейности, е необходимо да се потърси помощ от лекар.

9. Пиърсинг на пъпа

Пиърсингът на пъпа изисква по-дълъг лечебен процес (до 9 месеца) в сравнение с други видове пиърсинг (пробиването на уши и вежди се лекува в рамките на 6-8 седмици). Продължителното заздравяване прави това място по-податливо на инфекции.

Носенето на плътно прилепнали дрехи може да увеличи риска.

10. Как да премахнете пъпа?

Хората, недоволни от формата на пъпа си, прибягват до пластичната хирургия, наречена умбиликопластика. Популярността на дънки с ниска талия и къси блузи довежда до увеличаване на броя на исканията за корекция на външния вид на пъпа. Повечето от тях - жени, които искат да коригират изпъкналия пъп на вдлъбнат.

-------------------------

Виж още:

9 мита за здравето
15 интересни факта за зъбите
Походката издава характера

Още от Интересно

10 (не)обичайни знака, че бракът може да завърши с развод

Не 100% от браковете завършват с развод, но със сигурност 100% от разводите започват с брак. Факт е, че причините, които могат да доведат до край на ...

Парис Хилтън: Някои момичета просто носят блясък в кръвта си

„Единственото важно правило в живота е да не бъдеш скучен и да се обличаш добре, където и да отиваш. Животът е твърде кратък, за да се сливаш с ...

Дневен хороскоп за събота, 18 февруари

Добро утро!  Най-после сякаш пролетта е тук. Вижте какво ви очаква в съботния ден ТУК.  –––>>> Към хороскопа н...

Тълковен речник на поведението на кучето

Кучетата са най-верните и страхотни домашни любимци. Веднъж спечелим ли сърцата им, те вечно ще ни обичат и ще ни бъдат признателни, че се грижим за т...

Каква диета да спазваме, ако не спортуваме редовно

За нас е удоволствие да ви запознаем с нашия нов автор д-р Райна Стоянова. Д-р Стоянова е нашият диетолог и специалист по здравословно хранене. Тя е&n...

Ема Уотсън - за феминизма й и стокхолмския синдром в "Красавицата и звяра"

Ема Уотсън по убеждение е феминистка, а това се оказва голяма трудност при пресъздаването на героинята й в „Красавицата и звяра”. През...

Екшън, трилър или романтична комедия? Какво ни готвят звездите за края на февруари?

В събота, 18-и февруари, Слънцето влиза в емоционалния, състрадателен и артистичен знак Риби. Ставаме по-чувствителни към заобикалящия ни свят и всичк...

Жените, имащи качествен сексуален живот, правят тези неща всеки ден!

Добрият и качествен сексуален живот е важен, за да се чувства една жена добре и да има сили за ежедневните си задължения. Ние ще ви кажем как да повиш...

„Възвишение“ - един български филм, който няма да е като всички останали

Въпросът е докъде ще стигнат По традиция българските филми са приемани полярно, особено когато става дума за исторически / патриотични сюжети. По...