Българите са сред най-активните в нета

България за втори път е част от проучването Consumer Barometer на Google, а резултатите от него показват, че българите са сред най-активните онлайн потребители.

Изследването обхваща 47 страни и прави сравнение между всички онлайн потребители – какви навици имат, какви устройства предпочитат да използват, пазаруват ли от интернет и др.

Проведени са две отделни анкети от TNS, които обхващат периода от януари до месец март 2014 година, като участниците в анкетите са били над 16-годишни. За България резултатите показват, че 69 на сто от населението използва компютър за сърфиране из интернет.

Следват го смартфоните, които се използват от 33 на сто от потребителите и таблетите – 15 на сто. Тези проценти потвърждават информациите, че притежателите на т.нар. умни устройства се увеличават постоянно. Има различни изследвания за това колко от хората у нас имат и използват смартфони.

Най-актуални са резултатите от месец май 2014 година. Проучването е направено от Gemius и показва, че повече от 49 на сто от населението използва смартфони. Според проучването мъжете по-често използват подобни устройства от жените.

Що се отнася до възрастовия анализ – може би очаквано, смартфоните и таблетите по-често се използват от младите хора. Резултатите са следните – от хората, които са над 25-годишни, 64 на сто имат смартфони, а 31 на сто таблети.


И макар че младите са по-заинтересовани от новите устройства, оказва се, че потребителите до 44 години също са активни – имат над средните за страната стойности.

По-голямата част от хората в България ежедневно използват интернет, а според анкетата, 57 на сто от потребителите над 55 години също всеки ден са активни в онлайн пространството. Използването на интернет е пряко свързано с онова, което дават по телевизията – у нас това се случва с 13 на сто от потребителите, докато в Англия с 14 %.

При онлайн пазаруването резултатите показват, че 55 на сто от потребителите у нас проучват продуктите преди да ги купят. Според данни проучването става не само онлайн. По-голямата част от потребителите, които са започнали търсенето на стока онлайн, накрая я купуват от магазин.

Според изследването над 50 на сто от интернет потребителите у нас започват да проучват желаната покупка преди закупуване – за 14 на сто от тях проучването започва седмици по-рано.


61 на сто от българските потребители твърдят, че са фокусирани, когато гледат видео в интернет. Това е и една от основните причини за увеличаващата се популярност и ефективност, която имат онлайн видео рекламите.

Проучването на Google показва, че у нас онлайн потребителите разглеждат много повече марки (или брандове), преди да направят покупка, за разлика от потребителите от другите държави.

Това показва всъщност, че българските потребители държат да бъдат добре информирани и че потребителите не робуват на някаква марка.

Оказва се, че онлайн медиите и онлайн рекламите имат сериозно влияние над потребителите. На въпроси къде дадена реклама е видяна за първи път и ви е впечатлила, 38 на сто отговарят, че са я забелязали в онлайн пространството, а 32 на сто – по телевизията.

За сравнение, в САЩ, където тази година за първи път инвестициите за дигиталните реклами изместват тези в телевизията (данните са на IAB), процентите са 46 % телевизионни реклами срещу 14 на сто онлайн.

И още едно сравнение – в Англия, където пазарът също е огромен и се харчат огромни средства за онлайн реклама, процентите са 41 за телевизия и 18 % за онлайн реклами.

Още от Живот

Хороскоп за 17 януари

За вторник, звездната карта показва, че трябва да бъдем по-внимателни в делата. Не бива да насилваме събитията, а Девите и Рибите е добре да избягват ...

Хороскопът ви за 17 януари

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Манхатън – градът на небостъргачите

Когато чуем Манхатън, обикновено се сещаме за Кари Брадшоу, „Сексът и градът“ и коктейлите. Всъщност този прекрасен американски остров е ч...

Младеж, сменил пола си, се оказа бременен

Британският гражданин Хайден Крос, сменил пола си от женски в мъжки, обяви, че е бременен, съобщава Metro. 20-годишният младеж от град Глостър е в...

Северна Америка – пътешествие из дивите дебри на природата (галерия)

  Галерия Северна Америка и нейните красоти 10 снимки Дивата природа привлича вниманието на любителите на пътешествията...

Чувствам се адски унижена пред целия град

Здравейте. На 17 съм. На скоро окончателно приключих всякакви отношения с бившия си. Той е на 22. Разнася ме из целия град, че съм дърво в леглото. Не...

Васко Василев и Ара Маликян: Бяхме бедни, но щастливи!

„Бяхме бедни, но щастливи!“ – това си припомниха Васко Василев и Ара Маликян за студентските си години, когато двамата световноизвес...

Най-забележителните сватбени фотографии за 2016-а (галерия)

„Мъжете се женят за жените с надеждата, че никога няма да се променят. Жените се омъжват за мъжете с надеждата, че ще се променят. Неизменно два...

Добри хора помогнаха на Любчо (видео)

Преди Коледа ви разказахме историята на Любомир – 14-годишно момче с церебрална парализа, загубило и двамата си родители при катастрофа. Въпреки...

Ейърс рок – свещеното място на аборигените (галерия)

В северната част на централна Австралия се издига величествено скално образувание. През 1873 година за първи път учени посещават мястото, картографира...