Как да изберем правилната йога постелка?

Преди години имаше само един базов вид постелки от PVC и единственият избор беше между два различни цвята. Сега има постелка за всеки тип йога според предпочитанията. Освен цвета и дизайна, които пасват на стила ви, вашата йога постелка е добре да ви помага да бъдете стабилни при изпълнение на йога позите, лесно да се прибира и пренася, да бъде удобна и да създава усещане за уют. Вероятно бихте искали постелката да е екологична, да се рециклира. Тези особености се определят от начина й на производство, каква дебелина е, от какъв материал е направена, каква е текстурата на повърхностите.

Можете да ползвате това ръководство, за да откриете вашата специална йога постелка, която ще ви направи щастливи, защото приляга най-добре на вашата йога практика, вашите приоритети, лайфстайл, ценности и бюджет.

Няма значение какво ви казват в магазина, това е постелката, която най-добре приляга точно на вас!

1. Дебелина

Защо е важна? Дебелината на вашата йога постелка има много общо с това колко удобна ще е тя за вас — ако е твърде тънка, ще ви убива на коленете при някои коленни пози, например Полумесец. Ако е твърде дебела, например 6 мм, по-трудно ще усещате контакт с пода и ще се чувствате по-нестабилни при асана Дърво например.


Възможности: Стандартната йога постелка е с дебелина 3-4 мм, а тази с най-голяма дебелина е 6,5 мм. Съществуват и постелки, тънки като вафлена кора, наречени „за пътуване", които са около 2 мм. Те се сгъват лесно и не тежат много, като се пренасят лесно в куфар.

Насоки при покупка: Преценете с какво място за съхранение разполагате, доколко е важно дали се пренася лесно, както и съотношението комфорт-контакт с пода за чувствителните части на тялото – колене, глезени, теме. Ако имате малко място за съхранение, ходите пеша на дълго разстояние до йога студиото и имате нужда от тънка подложка при асаните, вариант за вас е дебелината от 3 мм.
Ако не ви пречи да носите и съхранявате по-тежка постелка, за да си осигурите повече омекотяване, помислете за премиум йога постелка с дебелина 4,5-6 мм.
Ако е задължително за вас да можете да сгънете своята йога постелка в куфар или сак, се снабдете със сгъваема постелка с дебелина 2 мм.

Купете сега:
Йога постелка с допълнителна дебелина - 6мм - Yoga mat Ganges, Yoga mat Lotus Pro, Yoga Mat Ashtanga
Стандартна йога постелка – 4мм и 4.5мм – Yoga Mat Asana, Yoga Mat Rishikesh, Yoga mat Jute Pro, Yoga mat Eco Pro, Yoga Mat Samurai Ultra
Тънка йога постелка – 3мм, 2мм – Yoga Mat Kailash, Yoga mat Yatra, Eco Pro Travel Mat, Samurai Light Yoga Mat2. Материал


Защо материалът е важен? Той определя текстурата, прилепването, екологичността, мекотата и издържливостта й.

Варианти: Повечето стандартни йога постелки са направени от PVC, наричан още винил. По-новите, по-екологични варианти включват натурална и рециклирана гума, юта, термопластичен еластомер-TPE, органичен памук или натурален памук (което означава, че текстилът не е третиран със синтетични добавки по време на производството).


Насоки при покупка: Ако сте алергични към латекс, избягвайте купуването на йога постелки от натурална гума. Ако предпочитате да се придържате към проверената прилепваща постелка, изберете йога постелка от PVC, която издържа на натоварване много години. Мекотата и шок-абсорбинг ефекта варират според различните варианти на материалите, но като цяло PVC и TPE дават най-добра мекота, а ютата най-ограничена.

Освен тези основни насоки, прочетете още и за текстурата, прилепването и екологичността, които също могат да ви дадат насока при избора на най-добрата за вас йога постелка.

Видове постелки според материала:

* От PVC

* От натурална гума

* От TPE

* От юта

* От натурален памук3. Текстура

Защо текстурата е важна? Тя определя какво сцепление ще имате. Както прилепването, така и текстурата влияят дали и колко ще се приплъзвате при асаните. Текстурата осигурява физическа бариера пред хлъзгането, докато сцеплението се постига при натиска. И тъй като текстурата влияе на сетивата, тя се превръща във важен компонент на чувството за комфорт като цяло.

Ако сте от чувствителните хора, като от приказката „Принцесата и граховото зърно“, всяка твърде грапава текстура ще ви притеснява по време на лежащите пози, например Шавасана.

Текстурата може да бъде направена според вкуса на дизайнера или да се определя от самия материал – ютата притежава естествена груба повърхност на влакното, докато PVC, въпреки леката структурираност на повърхността, се усеща по-гладка на допир.

Варианти: Предлагат се текстури на йога постелките за всеки вкус – от почти напълно гладки до значително по-груби повърхности.


Основни насоки при пазаруване: Ако търсите постелка за йога, която не се хлъзга, и искате да избегнете PVC (най-разпространените прилепващи постелки), потърсете от натурална гума, юта или памук, които имат леко грапава, набраздена повърхност. Допълнително набраздената повърхност осигурява отличен захват при асаните, независимо колко потни са ръцете ви или колко натоварена е практиката ви.

Ако гладкостта е от най-голяма важност за вас, PVC постелката за йога е вашият най-добър избор. Но ако държите едновременно на доброто сцепление и имате интерес към по-новите, екологични варианти, направете тест на няколко постелки, преди да изберете. Някои екологични постелки може да ви изненадат колко добро сцепление осигуряват, въпреки че не притежават при допир усещането за прилепване.

4. Сцепление/Прилепване

Защо това е важно? Една добре прилепваща постелка предотвратява хлъзгането по протежение на цялото помещение и ви помага да сте стабилни при прехода от една асана към друга, както и когато задържате позата за няколко секунди.

Варианти: PVC и тези с натурална гума са постелките за йога с най-висока степен на сцепление както към пода, така и към дланите и стъпалата.

Основни насоки при пазаруване: Ако се нуждаете от подкрепа при задържането на позите, но не ви харесват грубите повърхности, може да заложите на PVC постелка. Само помнете, че тези йога постелки прилепват най-добре, когато са чисти. Ако забележите, че дланите ви се хлъзгат, почистете я и тя ще прилепва по-добре.

5. Екологичност

Защо това е важно? Като практикуващи йога, ние се стараем да спазваме правилото ахимса – ненасилие. Това ни насочва да помислим за вредите, които нанасяме, когато ползваме материали, които потенциално може да причиняват замърсяване по време на производството на йога постелките, като и когато излязат от употреба.

Възможности: Екологичните йога постелки обикновено са направени от натурална или рециклирана гума, както и от термопластичен еластомер. Такива са и съдържащите юта или памук.

Основни насоки при закупуване: Когато екологичността е важна за вас, избягвайте закупуването на йога постелки от PVC, които се рециклират трудно. Постелките от натурална гума, юта и памук се рециклират по-лесно. Изберете си постелка, която е екологична, с необходимата за вас дебелина и притежава набраздена геометрична текстура, предотвратяваща хлъзгането.

6. Ценови диапазон

Обикновено стандартната постелка на най-ниска цена е с дебелина 4 мм, едноцветна, от PVC материал, дължина 175 или 183 см, 60 см ширина. Цената й е от 15 до 30 лв. Оттук нагоре можете да избирате различни текстури, дизайни със или без лого, с по-голяма дебелина, с антимикробна обработка, с различно набраздяване на повърхността. Екологичните постелки от натурална гума обикновено са и най-скъпи, често от 80 до над 150 лв. Важно е когато сравнявате цени, да гледате за каква дължина на постелката става дума. Често се предлагат постелки от по 170-175 см и цената изглежда изгодна, но в сравнение със стандартната дължина от 183 см се оказва по-скъпа.

7. Личен стил

Когато направите своя избор по отношение на дебелина, материал, текстура, сцепление, екологичност и цена, остава само един фактор: личният стил! Изберете своя любим цвят, дизайн или принт. В крайна сметка ще гледате тази постелка доста време и е добре да я харесвате.

Успешно пазаруване!

Открийте вашата йога постелка, както и разнообразие от йога аксесоари, в йога магазин www.jiventa.bg.

Още от Интересно

Ексклузивно! Показанията на Ким Кардашиян, мигове след обира

"Аз бях чисто гола, по хавлия, а те ме завързаха с кабели и скоч и ме бутнаха във ваната"...

Дневен хороскоп за неделя, 15 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Днес интуицията ви работи по-добре от обикновено. Доверете ѝ с...

8 илюстрации за кафето, които “усмихват” деня ни

Съветваме ви да си направите кафе. Голямо кафе. Ароматно. Както го обичате – с мляко или без, със щипка канела или чисто. Защото когато д...

Историята, която трогна света: Как бежанка и граничар се влюбиха и ожениха?

Известна сентенция гласи, че за любовта няма граници. Е, като всяко нещо и това има своите две страни - двама души намират любовта именно на границата...

Стръв, страст, кикот, плът и бяс в "Декамерон" в Театър "Българска армия"

Декамерон” е спектакъл, който отдавна очаквате, но не можете да предвидите. Не можете да се подготвите за първата си среща с него, защото тя взр...

Баща развеселява дъщеря си като оставя рисунки в кутията й с обяд

Един баща в Лондон набира фен клуб в училището на дъщеря си, благодарение на творческите си рисунки, направени върху лепящи се листчета,  които...

5 важни урока, които научих от нездравословната си връзка

Не осъзнавах колко нездравословна е тази връзка, докато не стана твърде късно. Мислех си, че всяка двойка се кара. Но не всеки скандал завършва със об...

Албена Михова за комедията на сцената и в живота

Няма как да не сте я гледали поне веднъж и да не ви я разсмяла. Тя притежава уникалната дарба да накара човек да забрави за всички проблеми и да си ле...

Вятърът на промяната, или как да станем нов човек за 3 месеца

Едва ли на света има нещо по-сложно от това да разберем себе си, както и да отгатнем какво се случва в мислите и душата на някой друг. Макар да съще...

Как да се избавим от кошмарите?

Здравейте, Благодаря за предоставената възможност от Edna.bg да се обърна към г-н Алексей Бъчев! Молбата ми е да предложите някоя и друга чудоидейка ...