Родител-хеликоптер ли сте?

Всички искамеда се грижим за децата си по най-добрия начин. Да им осигурим най-доброто според възможностите си, а често и отвъд тях.

Но въпреки че всички искаме едно и също за децата си, методите за постигане са различни.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАБОЛЕСТИТЕ СПОХОЖДАТ "ВКИСНАТИТЕ" ХОРА10 ЗАКОНА В ОБЩУВАНЕТО С ДЕЦАТАКАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ИСТИНСКОТО КИСЕЛО МЛЯКООСТАВЕТЕ ДЕЦАТА ДА ДИШАТ

И макар да имаме добри намерения, понякога прекалената грижа може да се окаже по-скоро вредна, отколкото полезна за децата ни.

Такъв е случаят с родителите - хиликоптери, разказва Д-р Ан Дънуълд, психолог и автор на книги за детско възпитание

Кои са родителите хеликоптери

Защо точно хеликоптери?

Защото кръжат над децата си и при най-малкия проблем се намесват в ситуацията. Наричат ги още танкове" заради стремежа им да разчистват пътя пред наследниците си като посрещат сериозните удари вместо тях.

Обикновено това са родители на деца между 11 и 18 години, които не оставят децата си да свършат задачи,за които вече имат умения(например, обаждат се на учителя да питат за програмата, записват детето на спорт, организират деня му до най-малката подробност и т.н.).

Снимка: ThinkStock

Такива могат да са родителите и на малките деца - играят непрекъснато с детето си, не го оставят да свърши нищо само и правят вместо него дори елементарните ежедневни задачи.

В началното училище родителите-хеликоптери ще избират приятелите и активностите на детето (често по свой вкус), ще пишат домашни и ще правят училищни проекти вместо детето си.

Защо родителите кръжат?

Този тип родителство може да се развие заради различни причини. Ето най-популярните:

Страх от тежки последствия

Ниска оценка, неуспех в отбора или неполучаване на определена работа изглежда като катастрофа в очите на родителите. Катастрофа, която те, със своя опит, могат да предотвратят.

Много от последствията, които родителите искат да спестя на децата си - нещастие, борба, разочарование, сериозни усилия, липса на гарантиран успех, са великите учители за децата, които са по-скоро полезни, отколкото опасни за тях", обяснява Дебора Гилбоа, лекар и основател на AskDoctorG.

Тревожност

Снимка: ThinkStock

Икономиката, пазарът на труда, случващото се в света като цяло може да накара родителите да искат да контролират повече живота на децата си, за да ги защитават.

Притесненията могат да накарат родителите да поемат контрола на живота на децата си в свои ръце, за да ги предпазват от всяко нараняване и разочарование", обясняват специалистите.

Свръх компенсиране

Възрастни, които са се чувствали неглижирани и необичани като малки, имат склонността да компенсират тези липси в отношението към собствените си деца.

Прекаленото внимание е лек за голямата празнота, която техните родители са оставили в сърцата им.

Обществен натиск

Когато други родители са ангажирани прекалено много с живота на децата си, тяхното поведение създава чувство на вина у другите родители, които не са толкова отдадени.

Когато чуеш какво някой прави за детето си, а ти не го правиш за своето, започваш да се чувстваш лош родител и да се опитваш да наваксаш с грижите", разказва д-р Гилбоа.

Вината всъщност е един от основните фактори, които отключват хеликоптера" във всеки от нас"

Какви са последиците?

Всички свръхгрижовни родители започват с добри намерения. Тънкостта е да намерим златната среда между това да обгрижваме децата си изцяло и да ги оставим да имат свой собствен живот.

Снимка: ThinkStock

Да обръщаш внимание на детето си означава да му помогнеш да се чувства обичано и прието, да му предложиш много възможности за развитие и да се радваш на успехите му.

Проблемът се появява когато действията на родителя се направляват от страх и решенията се взимат на база какво МОЖЕ БИ ще се случи".

Не трябва да забравяме, че децата учат най-вече когато не сме покрай тях - от собствените си грешки и несполуки.

Само така те се научават да се справят с тези предизвикателства.

Големият проблем с родителите-хеликоптери е, че има обратен ефект. Подсъзнателното съобщение, което децата получават от прекалените грижи е мама и татко не ми гласуват доверие за нищо, явно не съм способен", обясняват специалистите.

Неразвитите социални умения като дете могат да се отразят негативно върху живота на наследника ви като възрастен.

Ако родителят винаги е насреща, детето няма как да се научи да се справя със загубата, разочарованието, неуспеха.

Друг потенциален проблем е създаването на погрешни очаквания.

Дете, което получава всичко според собствения си вкус, без да се бори за него, свиква бързо, че това е правилото в живота.

А както всички чудесно знаем, на никого нищо не е гарантирано.

Още от Родители и семейство

Недоносените бебета – какво (не)знаем за тях?

Нормалната продължителност на една бременност е около 40 седмици, през които бебето се развива, храни и расте в майчината утроба. Едва тогава то е нап...

Игрите на бебето между 6 и 12 месеца

Между 6 и 12 месеца детето започва активно да играе и да проявява интерес към играчките и заниманията с тях. Първата играчка на бебето са неговите ръц...

Учените доказаха: Колкото повече време прекарвате с родителите си, толкова по-дълго ще живеят те

Учените често ни насърчават с важни и интересни открития. Например, изследователи от Университета на Калифорния наскоро откриха, как да се удължи ж...

Доказано – слушането на музика намалява стреса!

Ежедневният стрес е нещо, което въпреки че се опитваме да контролираме не ни подминава. За съжаление той може да се превърне в хроничен, а това да се ...

Седмичен хороскоп за 14-20 ноември

Новата седмица ще бъде сравнително спокойна. Няма да липсват изпитания и трудности, но ще съумеем да ги преодолеем. Какво ви очаква, вижте в седмичния...

17 януари – Честит имен ден на Антон и Антония!

На 17 януари Православната църква почита паметта на св. преподобни Антоний Велики. Антоний се родил в Среден Египет около 251 година в семейство на за...

Нека и вашата елха е модерна! Вижте как

Коледа е на прага ни. Както във всяко друго нещо и в тенденциите в украсата за елха има мода, която се променя ежегодно. Коледното дърво е един от сим...

Как да се мотивираме да отслабнем (галерия)

  Галерия Тайните на успешната мотивация за отслабване 20 снимки Ключът към отслабването не са диетите. Не са дори изтощ...

Вдъхновение на седмицата: Уроци на Буда за щастие

Нова седмица, нови възможности, нови мечти. Време е да вземем доза вдъхновение, която ще ни помогне да започнем деня си позитивно и да постигнем целит...

Лакоми и злояди бебета – как да подходите?

Храненето на бебето може да се окаже истинско предизвикателство за някои майки. Не всички бебета са съгласни да ядат точно толкова, колкото сте им опр...