Родител-хеликоптер ли сте?

Всички искамеда се грижим за децата си по най-добрия начин. Да им осигурим най-доброто според възможностите си, а често и отвъд тях.

Но въпреки че всички искаме едно и също за децата си, методите за постигане са различни.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАБОЛЕСТИТЕ СПОХОЖДАТ "ВКИСНАТИТЕ" ХОРА10 ЗАКОНА В ОБЩУВАНЕТО С ДЕЦАТАКАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ИСТИНСКОТО КИСЕЛО МЛЯКООСТАВЕТЕ ДЕЦАТА ДА ДИШАТ

И макар да имаме добри намерения, понякога прекалената грижа може да се окаже по-скоро вредна, отколкото полезна за децата ни.

Такъв е случаят с родителите - хиликоптери, разказва Д-р Ан Дънуълд, психолог и автор на книги за детско възпитание

Кои са родителите хеликоптери

Защо точно хеликоптери?

Защото кръжат над децата си и при най-малкия проблем се намесват в ситуацията. Наричат ги още танкове" заради стремежа им да разчистват пътя пред наследниците си като посрещат сериозните удари вместо тях.

Обикновено това са родители на деца между 11 и 18 години, които не оставят децата си да свършат задачи,за които вече имат умения(например, обаждат се на учителя да питат за програмата, записват детето на спорт, организират деня му до най-малката подробност и т.н.).

Снимка: ThinkStock

Такива могат да са родителите и на малките деца - играят непрекъснато с детето си, не го оставят да свърши нищо само и правят вместо него дори елементарните ежедневни задачи.

В началното училище родителите-хеликоптери ще избират приятелите и активностите на детето (често по свой вкус), ще пишат домашни и ще правят училищни проекти вместо детето си.

Защо родителите кръжат?

Този тип родителство може да се развие заради различни причини. Ето най-популярните:

Страх от тежки последствия

Ниска оценка, неуспех в отбора или неполучаване на определена работа изглежда като катастрофа в очите на родителите. Катастрофа, която те, със своя опит, могат да предотвратят.

Много от последствията, които родителите искат да спестя на децата си - нещастие, борба, разочарование, сериозни усилия, липса на гарантиран успех, са великите учители за децата, които са по-скоро полезни, отколкото опасни за тях", обяснява Дебора Гилбоа, лекар и основател на AskDoctorG.

Тревожност

Снимка: ThinkStock

Икономиката, пазарът на труда, случващото се в света като цяло може да накара родителите да искат да контролират повече живота на децата си, за да ги защитават.

Притесненията могат да накарат родителите да поемат контрола на живота на децата си в свои ръце, за да ги предпазват от всяко нараняване и разочарование", обясняват специалистите.

Свръх компенсиране

Възрастни, които са се чувствали неглижирани и необичани като малки, имат склонността да компенсират тези липси в отношението към собствените си деца.

Прекаленото внимание е лек за голямата празнота, която техните родители са оставили в сърцата им.

Обществен натиск

Когато други родители са ангажирани прекалено много с живота на децата си, тяхното поведение създава чувство на вина у другите родители, които не са толкова отдадени.

Когато чуеш какво някой прави за детето си, а ти не го правиш за своето, започваш да се чувстваш лош родител и да се опитваш да наваксаш с грижите", разказва д-р Гилбоа.

Вината всъщност е един от основните фактори, които отключват хеликоптера" във всеки от нас"

Какви са последиците?

Всички свръхгрижовни родители започват с добри намерения. Тънкостта е да намерим златната среда между това да обгрижваме децата си изцяло и да ги оставим да имат свой собствен живот.

Снимка: ThinkStock

Да обръщаш внимание на детето си означава да му помогнеш да се чувства обичано и прието, да му предложиш много възможности за развитие и да се радваш на успехите му.

Проблемът се появява когато действията на родителя се направляват от страх и решенията се взимат на база какво МОЖЕ БИ ще се случи".

Не трябва да забравяме, че децата учат най-вече когато не сме покрай тях - от собствените си грешки и несполуки.

Само така те се научават да се справят с тези предизвикателства.

Големият проблем с родителите-хеликоптери е, че има обратен ефект. Подсъзнателното съобщение, което децата получават от прекалените грижи е мама и татко не ми гласуват доверие за нищо, явно не съм способен", обясняват специалистите.

Неразвитите социални умения като дете могат да се отразят негативно върху живота на наследника ви като възрастен.

Ако родителят винаги е насреща, детето няма как да се научи да се справя със загубата, разочарованието, неуспеха.

Друг потенциален проблем е създаването на погрешни очаквания.

Дете, което получава всичко според собствения си вкус, без да се бори за него, свиква бързо, че това е правилото в живота.

А както всички чудесно знаем, на никого нищо не е гарантирано.

Още от Родители и семейство

24 декември – Честит имен ден на Евгения!

  Галерия Чудесни рецепти за Коледните пости 10 снимки На 24 декември почитаме паметта на Св. преподобномъченица Евгения...

Лъже ли често детето ви? Ето защо го прави

Английският педагог Александър Нейл в продължение на половин век е изследвал поведението на децата и влиянията от наказанията. Неговите наблюдения са ...

Кога трябва да извикаме лекар за детето

Данните за растежа и теглото са важен източник на информация, но са само един от начините да разберем развитието на детето. Съществуват много други пр...

„България Ер“ увеличава полетите си от Варна и Бургас до Москва това лято

Националният превозвач „България Ер“ увеличава редовните си полети между Москва и морските летища Варна и Бургас през лятото на 2017 годин...

Утре е Задушница преди Великия пост

В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите. Тази година първата задушница се пада на 18 фев...

Бъдни вечер е!

На 24 декември по традиция посрещаме един от най-големите християнски празници за годината – Бъдни вечер. Още по темата Рецепти за питк...

Ето как да не отгледате злоядо дете

Родителите често се сблъскват с една изгубена битка – да накарат децата си да ядат здравословна и разнообразна храна. На много от възрастните им е поз...

Фън шуй подредба на празничната маса за късмет през 2017-а

В очакване на новата година, вече имаме идеи за това как ще изглежда нашата празнична трапеза, какво ще приготвим за гостите. Много е важно да обърнем...

Седмичен хороскоп за 19 - 25 декември 2016

Празничната седмица ще бъде динамична и напрегната за някои представители на зодиакалните знаци. Ще трябва да балансираме между личните и служебни зад...

Катрин Хейгъл роди син

Звездата от „Анатомията на Грей“ Катрин Хейгъл стана майка на момченце. Актрисата е родила сина си Джошуа още на 20-ти декември, но е запа...