Когато съчувствието задушава

Да можеш да съчувстваш, казват, е дар. Да успяваш да се поставиш на мястото на другия, е благословия.

Струва ли ви се обаче, че това съчувствие, което трябва да изпитвате към другите, понякога ви задушава?

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАЕДНА ЖЕНА НА 40РЪЦЕ, КОИТО ПОМНЯТ ДА ПРЕГРЪЩАТАРХАНГЕЛОВДЕН Е!ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВНА МАЙКАТА

Иска ви се да избягате от целия поток съобщения за човешко нещастие, което сякаш минава през вас и ви остава без дъх, без енергия, без усмивка?

Ако ви се случва често да приемате чуждата болка като своя, ако усещате страданието на хора в другия край на света като свое, това със сигурност нарушава качеството ви на живот.

Проблемът с прекаленото съчувствие е, че изтощава изключително много хората, които умеят да го изпитват.

Особено в бомбардирана от новини за страдание ден е ужасно трудно да се откъснеш", а направиш ли го, започваш да изпитваш чувство за вина, че не си онлайн", че не си информиран.

Съчувствието към близките в прекалено голяма степен също вреди на здравословните отношения. Вместо помощ, страдащият получава поток от сълзи, които съчувстващият излива заедно с него.

Снимка: ThinkStock

Такава прекалено емпатия може да донесе на собственика си" тревожност, паник атаки, проблеми със съня, недостиг на въздух, депресия.

За да се предпазите, можете да практикувате няколко лесни техники, с които да върнете вниманието и енергията си отново върху себе си.

Целта не е да станете безчувствени, а просто да съхраните себе си и енергията си.

Идентифицирайте проблема

Наблюдавайте се и вижте кога ви залива вълната на съчувствие - при разговори с близки, когато приятел е в беда, когато се сблъскате с чуждо страдание по улицата или когато гледате новини.

Концентрирайте се върху себе си

Снимка: ThinkStock

Истинският емпат понякога неусетно търси обект за своето съчувствие. Ако някои разглеждат заобикалящите ги сгради, други се интересуват изключително от хората, с които се разминават.

С бърз поглед успяват да разгадаят по лицата им емоциите и да изпитат вълна на съчувствие както към положителните, така и към отрицателните емоции.

В такива моменти, когато наистина няма нужда да преживявате болката на просяка, разплаканото малко дете и продавачката на вестници.

Съсредоточете се върху собственото си дишане и стъпки.Визуализирайте цвят, който ви кара да се чувствате добре.

Огледайте се дали някой в този момент не затваря врата - на кола, на магазин, и си представете, че това е вратата между вас и света. Нека стои затворена докато вие самите решите да я отворите отново.

Съчувствайте и помагайте

Снимка: ThinkStock

Да гледате чуждото страдание, да го съпреживявате и да не правите нищо за облекчаването му е наистина напълно излишно.

Не помагате нито на хората в беда, нито на себе си, защото затормозявате съзнанието си с емоции, които остават неканализирани и се превръщат в лошо настроение и липса на тонус.

Има смисъл да научавате за чуждото нещастие само ако можете да помогнете.

Поинтересувайте се за начините за даряване на бедстващи хора, включете се в доброволчески отряд или дайте своята подкрепа по друг начин.

Ако не можете да помогнете, се фокусирайте върху друга, положителна дейност.

Снимка: Thinkstock

Поддържайте добра хигиена" на взаимоотношенията си с другите.

Избягвайте хора, които имат навик да говорят само за собствените си проблеми пред вас, злоупотребявайки с желанието и способността ви да изслушвате и съчувствате.

Да умееш да съчувстваш е истинска дарба. Не го превръщайте в проклятие за самите себе си.

Още от Живот

6 начина да изкарате 50 лева за един ден

Ако имате нужда от пари, но не работите на трудов договор (може би сте студент), измислете начин да си докарате някой лев по сравнително лесен, бъ...

5 златни правила за перфектно CV

Съставянето на CV се оказва не чак толкова лесна задача. Понякога допускаме грешки, пишем прекалено много неща или омаловажаваме важните, така да се к...

10 места в България, които задължително трябва да посетите

Малко е да се каже, че България е красива. Тя има величествена природа и богата история. България е уникална и привлекателна, съкровищница, която ни п...

20 януари – Честит имен ден на Евтим и Евтимий

На 20-ти януари се чества паметта на Преподобния Евтимий Велики, който е живял през V век, както и паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновск...

Морските фарове – изгубени във времето (галерия)

  Галерия Романтичното излъчване на морските фарове 21 снимки Морските фарове – едни отдавна забравени и призрачни...

Оймякон – най-мразовитото село в света (галерия)

Мислите, че ви е студено – помислете отново! Някои хора не мрънкат на -20 градуса и няколко сантиметра сняг. Тази година зимата може и да ни изн...

Северна Америка – пътешествие из дивите дебри на природата (галерия)

  Галерия Северна Америка и нейните красоти 10 снимки Дивата природа привлича вниманието на любителите на пътешествията...

На Атанасовден: Иди си, зимо, идвай, лято!

Православната църква почита на 18 януари Свети Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Ник...

Мръсните хотелски тайни, които персоналът няма да ви каже

Плащате много пари за хотела, препоръчан от сайтове, приятели и куп други места. Разбира се, че очаквате да получите най-доброто без значение кой ...

На Антоновден: Не плетете, не варете боб, Чумата ще се разсърди!

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний Велики е роден около 251...