Фейсбук все ни свързва, Фейсбук ни дели...

Помните ли вечния хит на Васил Найденов Телефонна любов"? Ако сте родени след 95-та, за вас Васко Найденов по-скоро ще бъде име, чуто случайно от родители ви на семейна вечеря, които с умиление си спомнят за времето на Златния Орфей.

Далеч повече са тези обаче, които знаят кой е Марк Зукърбърг. Студентът милионер, който създаде най-голямата онлайн социална мрежа преди 10 години. А днес, потребителите в не наброяват над 700 млн. души.

Изписвайки името на социалната мрежа в интернет ще излезе и нейното мото:

Ние ще ви помогнем да общувате по -лесно с хората в живота си."

Звучи измамно красиво, нали? В свят, в който комуникацията произтича от нечий пръсти върху прашна клавиатура, за какво общуване бихме могли да говорим?

Нека ви разкажа за Фейсбук. Мястото, където всеки е такъв, какъвто би искал да бъде ... в главата си. Искате да сте на някое вълшебно място с много палми и море - поствате"снимка с палми и море. Искате да подарите цвете на някое момиче , за да го впечатлите - поствате" снимка с цвете. Искате да покажете на някого, колко значи за вас- пращате му текст от песен.

Фейсбук е илюзията, за която вие мечтаете цял живот. И макар, че някои ще ме обвинят, че това е 21-ви век, а технологиите вече са неизменна част от живота ни, все пак аз помня едно друго време. Време, в което домашният телефон с шайба или бележките в училище бяха единствените начини да се свързваме помежду си. Помня, как градинките бяха пълни, а в кафенетата хората все още разговаряха усмихнати, без да са заболи нос в телефона си.

Разхождам се по Витошка, сядам да се видя с приятели. Вместо разговори и смях обаче, от съседните маси виждам група момичета, правещи си селфи". Роботи, втренчени в огромните си монитори. А когато всеки вдигне глава от телефона си, настъпва гробна тишина.

В главата ми изниква известната пиеса на Чапек Р.У.Р." В нея, още преди век, чехът е един от малцината предсказващи зависимостта на хората от машината и изгубването на човешкото. Дойде ли това време, или е дошло отдавна, но едва сега го забелязвам?

Помня моето детство, а то не беше толкова отдавна. Единствената техника, с която боравех, беше подарено ми за рождения ден тамагочи. Тогава нямах Фейсбук, а дневник, който се заключваше с метално катинарче и който държах под възглавницата си. Защото там бяха скрити най-съкровените ми тайни и детски вълнения.

Днес не крием нищо. Днес постваме, лайкваме, крещим" на света със снимките си, заявявайки Мен ме има". Няма смях , има иконки. Няма разговори. Има чатове. Няма комплименти. Но има лайкове.

Замислям се, че зависимостта на хората от Фейсбук се дължи на един много простичък факт. Не е ли това мястото, където превръщаме хаоса от реалния си живот в илюзорна подреденост в мрежата? Там можем да избягаме, да се скрием, да блокираме, или да изтрием. В реалността подобна опция няма. Можем да изтрием приятеля, който ни е обидил, или бившето си гадже. За съжаление обаче в реалността ги има спомените и моментите. Човешкото в нас, което се бори с измамната илюзорност на виртуалното. За него бутон delete" няма.

В 21-ви век Любовта е телефон, който не звъни" е казал Фредерик Бегбеде. Не, бих го поправила аз.

Любовта (e) В 21-век е нехаресан пост, скрито послание в песен, или двусмислен статус и блокиране.

По статистика Фейсбук се нарежда на трето място като основна причина за разводите в САЩ и Великобритания през последните години. Може би, защото именно това е мястото, където много двойки виждат истините, за които никога не са били готови, или никога не са искали да научават.

Фейсбук ни събира като всеобща дрога, с която всекидневно не спираме да се друсаме. Докато спрем да виждаме хаоса на реалността, защото в интернет пространството ни всичко е наред. Не ми вярвате?

Когато следващият път си правите селфи" за единия лайк"- огледайте се! Може би точно в този момент, вие не виждате приятелката ви, която ви съобщава важна новина, или момчето от съседната маса, което ви наблюдава. Втренчени в огромните си цветни дисплеи, вие не виждате и детето, оставящо картички по масите, за да може да преживее. То няма Фейсбук, но има истинско лице.

Защото хората не са песни и статуси. Всеки един човек има своя история, която вие не знаете. И която той няма да разкаже във Фейсбук. Всеки човек има смях, който вие не сте чували и той не може да бъде изобразен с иконка. Всеки човек има любимо място, от където не може да се тагне", защото вероятно това е покривът на висока сграда, откъдето се вижда изгревът над големия град.

Следващият път, когато посегнете към телефона си, спомнете си. Фейсбук е хубаво място, за да споделим най-хубавите си моменти. А не място, в което да прекараме най-хубавите си моменти.

Още от Интересно

Деси Цонева остана без дърва в студа

Моли добронамерени хора да й донесат, в противен случай - търси мъж с незаконна сеч...

"Аз никого не съм обичала така. До болка. До небето. До безсилие..."

Днешното ни поетично вдъхновение говори за любов - онази любов, която ни се случва толкова рядко, че я помним за цял живот и оставя белези завинаги. ...

Дневен хороскоп за вторник, 21 февруари

Направете си чаша ароматно кафе, насладете се на старта на деня и вижте какво ви очаква в нашия дневен хороскоп! Към хороскопа >>> ...

Дневен хороскоп за неделя, 19 февруари

Добри утро! Последният ден от седмицата носи полъха на пролетта и усещане за ново начало, не мислите ли? Вижте какво ви очаква днес ТУК.  &nda...

Разбирай ме добре..., Евтим Евтимов

Загубихме непрежалимия Евтим Евтимов в началото на лятото тази година и дълго ще се сещаме с малко тъга и много емоции за невероятната му лирика....

Анджелина проговори за първи път за развода си: "Ние винаги ще бъдем семейство"

Измина половин година от началото на шокиращия развод между Брад Пит и Анджелина Джоли, а актрисата намери сили едва сега да коментира публично случва...

Днес забравете за алкохола

Луната е в знак Стрелец. Денят се отличава с емоционална стабилност, стремеж към премереност и порядък. В дните на Стрелеца хората са по-изпълнителни ...

Силните уроци по човечност на незабравимата Харпър Ли

Днес се навършва година от смъртта на гениалната писателка Харпър Ли.Тя си отиде от този свят на 89-годишна възраст. Харпър Ли има само два издадени...

„Възвишение“ - един български филм, който няма да е като всички останали

Въпросът е докъде ще стигнат По традиция българските филми са приемани полярно, особено когато става дума за исторически / патриотични сюжети. По...

9 мисли, които минават през главата ни, когато алармата звънне

Никой не обича сутрин да става и иска да поспи още малко! За щастие днес няма нужда да навивате аларми и да се съобразявате с тях. Но през делничните ...