Фейсбук все ни свързва, Фейсбук ни дели...

Помните ли вечния хит на Васил Найденов Телефонна любов"? Ако сте родени след 95-та, за вас Васко Найденов по-скоро ще бъде име, чуто случайно от родители ви на семейна вечеря, които с умиление си спомнят за времето на Златния Орфей.

Далеч повече са тези обаче, които знаят кой е Марк Зукърбърг. Студентът милионер, който създаде най-голямата онлайн социална мрежа преди 10 години. А днес, потребителите в не наброяват над 700 млн. души.

Изписвайки името на социалната мрежа в интернет ще излезе и нейното мото:

Ние ще ви помогнем да общувате по -лесно с хората в живота си."

Звучи измамно красиво, нали? В свят, в който комуникацията произтича от нечий пръсти върху прашна клавиатура, за какво общуване бихме могли да говорим?

Нека ви разкажа за Фейсбук. Мястото, където всеки е такъв, какъвто би искал да бъде ... в главата си. Искате да сте на някое вълшебно място с много палми и море - поствате"снимка с палми и море. Искате да подарите цвете на някое момиче , за да го впечатлите - поствате" снимка с цвете. Искате да покажете на някого, колко значи за вас- пращате му текст от песен.

Фейсбук е илюзията, за която вие мечтаете цял живот. И макар, че някои ще ме обвинят, че това е 21-ви век, а технологиите вече са неизменна част от живота ни, все пак аз помня едно друго време. Време, в което домашният телефон с шайба или бележките в училище бяха единствените начини да се свързваме помежду си. Помня, как градинките бяха пълни, а в кафенетата хората все още разговаряха усмихнати, без да са заболи нос в телефона си.

Разхождам се по Витошка, сядам да се видя с приятели. Вместо разговори и смях обаче, от съседните маси виждам група момичета, правещи си селфи". Роботи, втренчени в огромните си монитори. А когато всеки вдигне глава от телефона си, настъпва гробна тишина.

В главата ми изниква известната пиеса на Чапек Р.У.Р." В нея, още преди век, чехът е един от малцината предсказващи зависимостта на хората от машината и изгубването на човешкото. Дойде ли това време, или е дошло отдавна, но едва сега го забелязвам?

Помня моето детство, а то не беше толкова отдавна. Единствената техника, с която боравех, беше подарено ми за рождения ден тамагочи. Тогава нямах Фейсбук, а дневник, който се заключваше с метално катинарче и който държах под възглавницата си. Защото там бяха скрити най-съкровените ми тайни и детски вълнения.

Днес не крием нищо. Днес постваме, лайкваме, крещим" на света със снимките си, заявявайки Мен ме има". Няма смях , има иконки. Няма разговори. Има чатове. Няма комплименти. Но има лайкове.

Замислям се, че зависимостта на хората от Фейсбук се дължи на един много простичък факт. Не е ли това мястото, където превръщаме хаоса от реалния си живот в илюзорна подреденост в мрежата? Там можем да избягаме, да се скрием, да блокираме, или да изтрием. В реалността подобна опция няма. Можем да изтрием приятеля, който ни е обидил, или бившето си гадже. За съжаление обаче в реалността ги има спомените и моментите. Човешкото в нас, което се бори с измамната илюзорност на виртуалното. За него бутон delete" няма.

В 21-ви век Любовта е телефон, който не звъни" е казал Фредерик Бегбеде. Не, бих го поправила аз.

Любовта (e) В 21-век е нехаресан пост, скрито послание в песен, или двусмислен статус и блокиране.

По статистика Фейсбук се нарежда на трето място като основна причина за разводите в САЩ и Великобритания през последните години. Може би, защото именно това е мястото, където много двойки виждат истините, за които никога не са били готови, или никога не са искали да научават.

Фейсбук ни събира като всеобща дрога, с която всекидневно не спираме да се друсаме. Докато спрем да виждаме хаоса на реалността, защото в интернет пространството ни всичко е наред. Не ми вярвате?

Когато следващият път си правите селфи" за единия лайк"- огледайте се! Може би точно в този момент, вие не виждате приятелката ви, която ви съобщава важна новина, или момчето от съседната маса, което ви наблюдава. Втренчени в огромните си цветни дисплеи, вие не виждате и детето, оставящо картички по масите, за да може да преживее. То няма Фейсбук, но има истинско лице.

Защото хората не са песни и статуси. Всеки един човек има своя история, която вие не знаете. И която той няма да разкаже във Фейсбук. Всеки човек има смях, който вие не сте чували и той не може да бъде изобразен с иконка. Всеки човек има любимо място, от където не може да се тагне", защото вероятно това е покривът на висока сграда, откъдето се вижда изгревът над големия град.

Следващият път, когато посегнете към телефона си, спомнете си. Фейсбук е хубаво място, за да споделим най-хубавите си моменти. А не място, в което да прекараме най-хубавите си моменти.

Още от Интересно

Тайни за щастие, разкрити от датчаните

За съжаление България заема едно от челните места в класацията за най-нещастни народи. Ние няма да обсъждаме темата кое е това, което толкова ни натъж...

„Една нощ с теб” в Театър "Българска армия"

Това е история за любов между средностатистически мъж и жена, Адам и Линди, американци. История, която разказва за не-възможно събиране, съжителство, ...

10 неща, които трябва да знаете, преди да се разведете

Разводът е един сравнително дълъг процес, изпълнен с доста емоции. А когато един човек е емоционален, не може да мисли особено трезво. След като прикл...

Научих - че не можеш да накараш някого да те обича...

Научих - че не можеш да накараш някого да те обича. Можеш само да бъдеш някой, който заслужава да бъде обичан. Останалото зависи от другия. Да разбер...

Мишо Шамара за Рут: Не съм виновен, че не я слушат!

Мишо Шамара, който от години вече живее в Щатите, изнесе любопитни подробности от кухнята и нападна Рут Колева. Поводът за неговия изблик стана ин...

Живот при минус 71 градуса: Как изглежда най-студеният град в света?

Ако мислите, че тези дни е кучи студ във вашия град, то значи не сте стъпвали в Оймякон, Русия - най-студеният град на планетата! Най-ниската измерена...

Тайни за щастие, разкрити от датчаните

За съжаление България заема едно от челните места в класацията за най-нещастни народи. Ние няма да обсъждаме темата кое е това, което толкова ни натъж...

Как да преборим настинката още в самото начало

До лятото остават още 156 дни, което означава, че настинка дебне от всеки ъгъл, а е хубаво да се пазим от подобни неприятности, за да живеем по-леко и...

Кокосово реване

Необходими продукти: 400 г краве масло (със стайна температура) 300 г захар 150 г кокосови стърготини 130 г брашно 4 яйца 1 ч. л. бакпулвер кората от ...

Мишел Обама на 53! - първата дама, в която се влюби целият свят

Днес първата дама на САЩ, която донесе промяната, от която се нуждаеха всички, ще навърши 53 години! Тя е родена и израства в южната част на Чик...