Мъжката гледна точка: 30 неща, които трябва да направиш преди 30

Казват, че февруари е "мъжкият" месец, а март пък бил "женски". Подобни категоризации не са ни любими, но решихме все пак да проверим - наистина ли представителите на Марс и Венера са толкова различни в мисленето, любовта и цялостното си отношение към живота?

За да си отговорим на тези въпроси, поканихме през следващите два месеца да ни гостуват двама популярни блогъри - мъж и жена.

В предишната тема, която им поставихме, писателят Стефан Кръстев и Мария Василева от блога "Разпилени парченца" ни споделиха съответно мъжката и женската гледна точка по въпроса "Какво ни кара да се влюбим в даден човек?".

Днес отново даваме думата на Стефан, който винаги успява да докосне със своята емоционалност душите ни.

Какво трябва да направиш до 30 години, за да не са изтекли без финес...

1. Дотогава трябва да създадеш дом. Или дори това, че си жив, да те кара да се чувстваш у дома.


2. Да откриеш свое място в живота: в кариера, семейство, кръг, с който имате сходен интерес и в който си незаменим. А ако не успееш, да си измислиш свое място в живота. И вместо квартирант да бъдеш домакин.

3. Да си опознал хиляди житейски пътища и да си сменил поне петнадесет начина на живот, за да избереш своя.

4. Вече е крайно време да си разбрал, че можеш да имаш всички жени на света, но само ако ги откриеш в една-единствена. Тази, която обичаш, независимо често казвате ли си думичката, или не.

5. Дотогава трябва да бъдеш баща, иначе има един-единствен шанс (а той е много труден и като даден от Бога; при мен се получи така) дете на друг биологичен баща да те обикне, не по-малко от майка си, по свой начин и да те приеме като част от семейството си. И съзрявайки пред очите ти, да ти помогне сам да съзрееш и да се превърнеш в път.


6. Дотогава поне седем пъти сърцето ти трябва да е разбито: най-вече от любов. А от отломките му да си направил от най-уязвимото в човек - най-здравото: непробиваемият щит, който да те пази.

7. Дотогава трябва да си сменил поне пет-шест социални статуса, за да можеш да гледаш на живота през различни очи и да го чувстваш през различни души. Това значи да си Човек. А до тридесет трябва да бъдеш.

8. Поне веднъж-дваж трябва да си "прескачал трапа", защото тъй е било през цялата хилядолетна история за мъжа и като че ли иначе не можем да оценим живота.

9. Ако не си пропътувал десетки хиляди километри, ако си нямал тази възможност, то тогава си длъжен да си пропътувал стотици хиляди години с фантазията си. Иначе си беден.

10. По-малко от двеста книги не е желателно да си прочел. Иначе е много вероятно умът ти да е твърде грабнат от бита, а в такъв случай битът да е затвор, с който толкова си свикнал, че дори не се и замисляш колко е мъчителен и колко живот има зад стената. Забележка: правилото не е валидно за един малък процент от хора, които имат толкова буден ум и динамична мисъл, че и без книги живеят като в романи. Мислят като хиляди писатели, но вместо да пишат думи, сами изписват своя живот по съдбата си.


11. Да си познал изкушението от интимен характер - да си му се отдавал или не, но да си наясно как да му устоиш. Преди всичко, да си направил своята преценка трябва ли да му устояваш. И като казвам "изкушение", имам предвид "изкушение" в истинския му дълбок, почти диаболичен смисъл, а не лековати развлечения, с които обикновено бягаме от себе си и си доказваме колко сме готини. Те са повърхностни и нищо особено не носят в живота.

12. Животът на някого да е зависил от теб.

13. Животът ти да е зависим от някого.

14. Да си намерил поне един човек, който да те разбира, макар че един съвсем не е достатъчен.

15. Поне веднъж да си победил, ако ще в детската градина на народна топка, но да се стремиш винаги към победа, дори и при вида на неизбежна загуба.


16. Да възпиташ тялото си: да не усеща притока на адреналина като страх, а като допинг. Не е задължително да си любител на екстремни спортове. И без тях качеството е възможно да се постигне, защото винаги е възможна екстремна ситуация, в която трябва да се запази и хладнокръвие, но да има и нещо повече от хладнокръвие. Да ползваш "горивото" на тежката ситуация, което подхранва и физиката, и ума - с него ще защитиш и себе си, и хората, които се нуждаят от защитата ти.

17. Да се научиш да бъдеш толкова нежен с интимната си партньорка, че чак да галиш мислите ѝ.

18. Да развиеш такава чувствена сетивност, че да усещаш когато тя гали мислите ти.

19. Да си развиеш свои критерии за красиво и пошло. И да не ти се натрапва пошлото като красиво.

20. Да се развиеш дотам, че да приемаш с цяло сърце и душа всеки миг, отреден ти за наслада.


21. Да се чувстваш стабилен. И хората около теб да го усещат.

22. Да създаваш доверие. Но не и да злоупотребяваш с него. Последното правят мошениците и децата. Мошениците са просто деца, изгубили с възрастта невинността си, но не са в истинския смисъл на думата мъже.

23. Независимо колко си верен на любимата си, да си останеш ценител на женската красота - защото си е част от красотата на природата, без тази красота не бихме разбрали изобщо красотата. И да развиваш това чувство, но задължително да си положил основите то да е зряло и да не се свежда до завъртане на врат след изкусителни движения на изкусителни форми или подсвиркване от кръчмата. То трябва да е нещо далеч по-дълбоко, вдъхновяващо и към творчество, и към живот, и към обич към тази, която обичаш.

24. Да си се развивал непрестанно до тази възраст: интелектуално, духовно, физически. Не казвам "морално", защото това е съвсем друга категория и се подразбира. И не е, не е никак достатъчно, ако нямаш и други качества. Защото животът е пълен с предизвикателства и ще изисква много умения от теб, а и сами по себе си, те са богатството с далеч по-висока стойност от парите.


25. За всеки случай да си останеш малко луда глава.

26. За всеки случай да си малко неразбран и от тези, които те разбират, че даже и от себе си.

27. За всеки случай да се чувстваш понякога глупаво, защото всеки човек си допуска грешки, а грешките се дължат предимно на глупост.

28. И винаги да си наясно, че животът може да се преобърне, да се пробудиш в друга ситуация... И да си подготвен, поне духовно и психически, да я посрещнеш.

29. И винаги да си наясно, че от всеки живот има и по-добър, че даже и от най-добрия има по-добър. Да се стремиш към по-добро, но също така да си знаеш, че СВОЯ живот не би разменил с НИЧИЙ друг (ако това беше възможно).

30. Да си създал принципи на действие. Според това какъв си, зависи какви. Но пък винаги да си готов да ги нарушиш.

Колко от тези неща сте успели да свършите преди 30?

Ако искате да следите отблизо гостуването на Стефан Кръстев и Мария Василева в Jenite.bg, можете да се присъедините и към нашата страница във Facebook!

Още от Интересно

Идеи за зимна декорация у дома

Коледа беше преди почти месец, а зимата е още тук. Много хора, включително и аз, не са убедени каква декорация да сложат в дома си, освен коледна по т...

Здравословните проблеми, изписани на лицето

Не подценявайте сигналите, които ви изпраща тялото, те издават вътрешен проблем...

Два литра вода на ден през зимата помагат да борим вирусите

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, близо 1200 души на ден остават повалени от грип и остри респираторни заболявания у нас....

Мъжете и жените изпитват емоции по един и същи начин

Излиза, че мъжете и жените все пак не са толкова различни, колкото си мислим. Ново проучване показа, че няма голяма разлика в амигдалата (малка част...

Нова тревожна новина за семейството на Анджелина

Биологичната майка на 12-годишната Захара, която беше осиновена от Анджелина Джоли на шестмесечна възраст, призова актрисата да й позво...

Дами, бягайте далече от мамини синчета!

Общоприето е, че жените са едни изключително сложни същества, които никога и по никакъв начин не могат да бъдат разбрани, никой не може да стигне до з...

Любовните приключения, които ви очакват на 17 януари

Първите часове на днешния ден ще ни поднесат трудности в любовен план. Общуването ще протича доста мъчно, ще имате усещането, че не говорите на един е...

Перфектната комбинация от вечен сексапил и талант - Кевин Костнър на 62!

Кевин Костнър е американски киноактьор, режисьор и продуцент, носител на „Сезар“, „Еми“ и по две нагр...

Ива Екимова: Бюст-less

Когато бях на 14, имах картонена кукла, на която „шиех” хартиени дрехи. С намигване я наричах Мис Силикон. Дори не подозирах за съществу...

Малки тайни за голямо щастие

Да бъдеш щастлив, независимо какво ти се случва, е колкото лесно, толкова и трудно. Готови ли сте да отворите сърцето си, да погледнете света с детски...