Присъда "Бежанка": Монотонното ежедневие в бежанския лагер

В днешния материал от рубриката ни Присъда "Бежанка" ще ви заведем на едно "пътешествие" във вътрешността на бежанския лагер в "Овча купел". Ще ви покажем условията, в които бежанците живеят, борят се и се надяват, че ще дойде време, в което ще успеят да се върнат у дома. Там, където днес вероятно не е останало нищо

Осъществяваме обиколката си в лагера, придружени от дежурния охранител. Вървим по дълги и мрачни коридори. По пътя си се разминаваме най-вече с деца.

Погледите ни срещат любопитните детски очи, весел смях изпълва празното стълбище, а стъпките от босите крака бавно заглъхват зад нас.

Христо Узунов/ Div.bg

В бежанския лагер единствено семействата разполагат с "привилегията" да бъдат настанени в самостоятелна стая. Много често се получава така, че 7-8 човека трябва да спят, да се хранят, да живеят между четири стени. Такъв е случаят с тази група бежанци. А условията, в които правят всичко това, както сами ще се убедите, не са никак прилични.

Христо Узунов/ Div.bg

Дюшеци, сложени направо върху земята, стол, пригоден за маса, и едно единствено шкафче. Тоалетната спешно се нуждае от ремонт. Тръбите в банята, която се намира на същото място, капят и причиняват страшни неудобства. Хигиената е проблем, който не е никак маловажен.

Христо Узунов/ Div.bg

Продължаваме нататък. Срещаме няколко жени, които отказват да разговарят с нас. Някои от тях не искат, други имат работа. Няма жена обаче, която да не е заета с нещо. Залисани в домашните си задължения, жените и тук изпълняват ролята си на домакини.

Не след дълго попадаме в стаята на едно сирийско семейство. Заедно с него, вътре се намират и други обитатели на лагера. Оказва се, че сме прекъснали обяда, който току-що е започнал. Но въпреки това сме поканени вътре.

Мохамед*, главата на семейството, веднага се залавя да ни приготви чай. Гостоприемство и любезност са първите неща, които ми правят впечатление у тези хора.

Настаняваме се на едно от леглата, а хората прекъсват обяда си, за да поговорят с нас. На трапезата остава само едно 3-годишното дете. Той е тук заедно със съпругата си и децата си. Някои от тях са в стаята, други са навън, улисани в игри. В България пристигат преди три месеца, пресичат границата ни с Турция. Преди да дойдат тук, живеят в Дамаск.

"Наложи ни се да вървим дълго време - приблизително седем часа. Бяхме заедно с голяма група от 45 души. В края на краищата полицията ни залови и се отнесоха много човешки с нас. Провериха дали някой не се нуждае от медицински грижи, осигуриха ни помощ.

На границата останахме един ден, след което ни преместиха в бежански лагер, но не помня неговото име. След два дни дойдохме тук", споделя Мохамед.

Христо Узунов/ Div.bg

Мъжът споделя още, че семейството му получава месечна помощ от държавата. Осигурена им е и храна. Все още никой от тях не е получил статут.

Останалите мъже, които са "на гости" на семейството, споделят мнението на Мохамед, че животът в България е труден. Смятат, че страната е красива, но няма достатъчно работни места. На мнение са, че тук няма бъдеще за тях и след като получат статут, ще трябва да заминат.

Един от тях признава, че когато попада в България, остава силно изненадан, понеже не усеща по нищо, че се намира в държава от Европейския съюз. "Всичко тук е старо - сгради, обществен транспорт. Но въпреки това ми харесва. Пристигнах заедно с брат си, който все още е зле. Раниха го в Сирия и сега, след като получи медицинска помощ, малко по малко се възстановява."

Мъжете са основните ни събеседници в този разговор. Говорят за ситуацията в Сирия и се гневят на все по-черните събития, които се случват в родината им. Все още имат близки и приятели у дома, за които се тревожат. Казват обаче, че тук се чувстват на сигурно място.

Според тях терористичните групировки, които навлизат в Сирия, претендират, че са ислямистки, но всъщност не са. "Те просто убиват. Това, което се случва в момента в Сирия е ужасно! Отвличат жените ни и затова много от тях предпочитат да умрат вместо да попаднат в ръцете на насилниците. Самоубиват се, за да не може никой да ги нарани."

Мохамед разказва, че преди революцията да започне, в Сирия е имало много туристи. "Беше невероятно - можехме да правим каквото поискаме. Сега, никой не може да прави това, което иска. Това, което прави всеки един свободен човек - да живее нормално."

Обръщам се към двете жени в стаята, едната от които е съпругата на Мохамед. Казват, че се чувстват добре в България. Децата им посещават уроци по български език в лагера. Малчуганите казват по няколко думи, за да го докажат.

Христо Узунов/ Div.bg

Време е да оставим семейството и техните приятели да продължат обяда си. Благодарим за гостоприемството и се насочваме навън. Мохамед и всички останали ни благодарят за това, че ще разкажем тяхната гледна точка на хората в България.

Преди да си тръгнем от общежитието, охранителят, който ни придружава, споделя, че досега не е имал особени проблеми с бежанците. Казва, че не са "лоши хора", но трудно се разбират помежду си. Справят се някак с общуването - малко руски, малко български...

Излизаме на двора, а студът и силният вятър са принудили повечето обитатели да се приберат в стаите си. Децата обаче не се плашат от студеното време и играят свободно. Сред тях могат да бъдат видени малчугани както от арабски, така и от африкански произход. Тук расата няма значение. Защото в детските очи всяко дете е човек. А игрите не разделят никого на "нормален" и "различен".

*Името е избрано произволно.

За да следите рубриката ни Присъда "Бежанка", станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Живот

10 сигнала, че не си добра приятелка

С напредване на възрастта нарастват и нашите отговорности и понякога забравяме за най-добрите си приятелки. Винаги е добра идея да разгледаме наш...

Цитати на Пол Нюман, с които да започнете седмицата

Пол Нюман – актьор, автомобилен състезател, филантроп, пионер в производството на органик храните, романтик и една от най-интересните личности н...

На Антоновден: Не плетете, не варете боб, Чумата ще се разсърди!

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний Велики е роден около 251...

5 причини да си купите пола в метален цвят

От вече поне два сезона откриваме нещо общо между кадрите на звездите – поли под коляното с метални цветове и е лесно да разберем защо. Тези ком...

6 причини да не изпращате служебни имейли вечер

На всички ни се е случвало да си спомним за служебни неща след работно време или някъде около полунощ и да сме изкушени да изпратим служебен имейл...

Красотата на замръзналото езеро Байкал (галерия)

  Галерия Езерото Байкал, като в снежна приказка 9 снимки Зимата създава невероятно красиви форми и природни картини. Сл...

Под един покрив? 6 съвета как да се преместите без стрес

Срещнали сте човек, с когото сте щастливи и логично в даден момент се местите у тях. Съвместният живот обаче не е шампанско и рози, дори да ви изг...

6 начина да изкарате 50 лева за един ден

Ако имате нужда от пари, но не работите на трудов договор (може би сте студент), измислете начин да си докарате някой лев по сравнително лесен, бъ...

Морските фарове – изгубени във времето (галерия)

  Галерия Романтичното излъчване на морските фарове 21 снимки Морските фарове – едни отдавна забравени и призрачни...

Скандал и дързост в черно и бяло

Колкото и да се радваме на всякакви разнообразни вдъхновения в кампаниите, трябва да признаем едно – провокацията ни действа. Още по темата ...