Психологически факти, които ще ви изненадат

1. Когато става дума за плацебо лечение, психолозите са установили, че една капсула има много по-голям ефект от едно хапче, а една спринцовка - по-голям ефект от капсула.

2. Плацебо ефектът работи, дори когато пациента е наясно, че субстанцията, с която се лекува, е плацебо.

3. Хората могат да живеят по-дълго без храна, отколкото без сън.

4. Малки шумове могат да накарат зениците ви да се разширят.

5. Докато стигнете 60-годишна възраст, ще сте изгубили половината си вкусови рецептори.

6. Ако слюнката ви не може да разтвори нещо, вие не можете да усетите вкуса му.

7. Вашите мозък и стомах са в постоянен контакт един с друг, ето защо понякога емоциите които изпитваме, влияят физически на стомасите ни. (особено когато сме под напрежение)

8. Откакто съществува интернет все по-малко хора могат да кажат, че са религиозни.

9. Дъвченето на дъвка помага на паметта ви.

10. Лилавият цвят или по-точно цвят лавандула, също като самата билка, има успокояващ ефект. Психолозите препоръчват присъствието му в спалнята.

11. В един от психосексуалните етапи на развитието според Фройд, и по-точно при навлизането във фалическия етап, децата започват да се интересуват от собствените си гениталии, от тези на родителите им и на приятелите им. Заедно с този етап върви и терминът "Пенис завист" , при който момичетата реагират с негодувание, че не разполагат с пенис.

12. Вашата краткосрочна памет в действителност си има свое място в мозъка, въпреки факта, че има по-ограничен капацитет от колкото се е очаквало - тя продължава средно 20 секунди и ви позволява да запомните между пет и девет неща едновременно.

13. Безспорно червеното е цветът, асоцииран със страст и сексуални желания, но се оказва, че за жените синият цвят, носен от мъж, ги възбужда много повече.

14. Повечето хора твърдят, че им се е случвало да знаят или че дори могат да предвиждат случващото се след дадено събитие.

15. Около 70 000 мисли на ден минават през човешкия мозък.

16. Обикновено отнема около 66 дни да се заформи даден навик.

17. Ако докато провеждате разговор, човекът срещу вас ви гледа 60% от времето - той е отегчен, ако ви гледа 80% то той е привлечен от вас, ако ви гледа 100% от времето можете да се чувствате заплашени.

18. Прекомерният стрес може да увреди структурата и функцията на мозъчните ви клетки.

19. С използването на описателни думи при разговор с очевидци на престъпление или на дадена ситуация, може да се влияе на информацията която дават за събитието, тъй като споменаването на самите думи променя спомените на свидетелите.

20. Когато сънувате, че падате или пропадате, всъщност мозъкът ви е заспал по-бързо от нормалното и приема, че има вероятност да умира. С това усещане мозъкът си дава алтернативно лекарство, за да се събуди.

21. Когато се усмихвате фалшиво, дори и да сте в лошо настроение, тази усмивка ви помага да се почувствате по-добре и постепенно настроението ви да се оправи.

22. Мъжете са по-често привлечени от жени с чиста кожа, светли и големи очи, обемни и меки устни и лъскава коса, защото подсъзнателно възприемат тези неща като показатели за добро здраве и оптимален партньор, за да се възпроизведат.

23. Обсесивно-компулсивното разстройство не означава просто да си гермофоб (хората с мания за чистота, които не смеят да докоснат нищо). Заболяването причинява натрапчиви, нежелани мисли и асоциации с несвързани помежду си събития.

24. Когато се прозявате и някой друг го направи точно след вас, или ви е гледал как се прозявате (и го е направил несъзнателно), и/или е привлечен от вас.

25. Мит е, че хората могат да използват само 10% от мозъка си във всеки даден момент. В действителност можем да използваме окло 35% наведнъж.

26. Когато сме съсредоточени силно върху дадена задача или проблем, мозъкът ни напълно блокира за ставащото наоколо, дори ако то се случва пред очите ни. Това се нарича селективно внимание.

27. Мозъците на някои от нас, произвеждат повече химикали от тези на други хора, затова считаме определени хора за по-чувствителни или по-коравосърдечни от други.

28. Интелигентността ни частично се основава на генетиката ни.

29. Въпреки че плацебо ефектът може да накара хората да мислят, че са все по-здрави и състоянието им да се подобрява, той може и да им навреди. Ако се приемат лекарства без човек наистина да има нужда от тях, след време се развива резистентност към тези медикаменти и когато се наложи, те вече не вършат работа на организма.

30. Според група психолози, някои личностни черти могат да бъдат значителни показатели за средното ниво на образованост. Всъщност според статистиките хората, които са добросърдечни и интровертни ( хора със задълбочено вътрешно мислене), са склонни да имат по-висока норма от другите хора.

31. Нашите рефлексни реакции не са контролирани от главния, а от гръбначния мозък. Нервите, които са разположени нагоре и надолу по гръбначния стълб, контролират какво движение да извърши тялото, когато има нужда от мигновена, бърза реакция, като например отдръпването от нещо горещо или нещо идващо право към нас.

32. Миризмите на членовете на всяко семейство са сходни. По този начин ние не намираме за атрактивни и привлекателни своите роднини, което е начин за намаляване на шанса за кръвосмешение и генетични мутации в природата.

33. Самият мозък няма чувство за болка. Този факт позволява на неврохирурзите да оперират области в мозъците на пациентите, докато са будни. Обратната връзка с пациента е много важна за определяне на ключови области, като зоната за говора например.

34. Хората, които спят 6-7 часа, са с по-малък риск от преждевременна смърт отколкото тези, които спят в продължение на 8 часа. Но у спящите по-малко от 5 часа на нощ има три пъти по-голяма вероятност да са с проблеми с психическото здраве, отколкото онези, които спят в продължение на 8-9 часа.

Източник: Dama.bgСнимка: huffingtonpost.com

Още от Интересно

Вятърът на промяната или как да станем нов човек за 3 месеца

Едва ли на света има нещо по-сложно от това да разберем себе си, както и да отгатнем какво се случва в мислите и душата на някой друг. Макар да съще...

Днес имен ден имат всички с прекрасните имена...

На 14 януари Българската православна църква почита Света равноапостолна Нина, покровителка на Грузия. Света Нина е родена около 280 г. в Кападокия, к...

Овен, Лъв и Дева са кралиците на секса

Овен Овенът винаги се се е славел като един от най-големите сексуални завоеватели сред останалите знаци от зодиака. Той е ловец. Обича да пресле...

Да поседнем преди път...

Да се събереш с някого обикновено е по-лесното решение, независимо от това колко приказки са изговорени и колко книги са изписани за това как да привл...

Защо емоциите предизвикват физическа болка?

Надяваме се, че никога не ти се е случвало да се чувстваш толкова тъжна, че да изпитваш болка. Всъщност популярният израз „къса ми се сърцето“, далеч ...

Баща развеселява дъщеря си като оставя рисунки в кутията й с обяд

Един баща в Лондон набира фен клуб в училището на дъщеря си, благодарение на творческите си рисунки, направени върху лепящи се листчета,  които...

Ето кой печели двоен билет за Софийска филхармония

Ние от Jenite.bg и Софийска филхармония решихме да започнем годината с раздаването на страхотна награда. Всеки, който се включи в нашата игра и отгово...

5 причини, че никога не трябва да изпускате приятел, който е Козирог

Имам приятели от зодия Овен и Водолей, но до скоро не осъзнавах колко много от моите приятели са зодия Козирог. Двамата ми най-добри приятели са к...

6 неща, които не трябва да очаквате от другите

Единственият начин да избегнем влиянието на други хора върху нашия живот е да заживеем свободно и щастливо в гората, с мечките. Разбира се, мечк...

Ексклузивно! Показанията на Ким Кардашиян, мигове след обира

"Аз бях чисто гола, по хавлия, а те ме завързаха с кабели и скоч и ме бутнаха във ваната"...