Защо образованието в България не предпазва от бедност

Познанията на българските средношколци поставят България в една група с държави като Казахстан и Тайланд, а учениците в Полша и Турция например изпреварват българските си връстници с цяла учебна година. Защо е така?

Близо 40% от средношколците в България са функционално неграмотни, защото не са в състояние да разбират и анализират това, което са прочели. Делът на 15-годишните българчета, които изпитват сериозни затруднения по математика, е още по-висок - близо 45%, пише Николай Цеков от Българската редакция на "Дойче веле".

Независимо от минималното подобрение в последното издание на изследването PISA, разликите между познанията на българските средношколци и уменията на връстниците им в 40-те най-развити страни се задълбочават.

На практика 15-годишните български ученици демонстрират познания, сравними с показателите на 13-годишните ученици в развитите страни. Данните за България поставят страната в една група с държави като Чили, Мексико, Казахстан и Тайланд.

По-добри резултати от българчетата демонстрират връстниците им в Румъния и Сърбия, а учениците в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Турция ги изпреварват дори с цяла учебна година.

Дефектите на българското образование

Нов анализ на Световната банка стига до заключението, че основната причина за изоставането на България е огромното неравенство, което образователната система акумулира и възпроизвежда.

Според д-р Боян Захариев от института "Отворено общество", в основата на това неравенство стои сегрегацията - системата за подбор на учениците още в ранна възраст.

"Децата се "сортират" според способностите им и социалния статус на техните родители, в резултат от което част от учениците попадат в така наречените "елитни" училища, а останалите се насочват към "периферните" училища, които нямат възможност да привличат добре подготвени преподаватели и имат нисък финансов и кадрови ресурс за осигуряване на нормални условия за обучение и възпитание.

Вместо децата с различни способности и от различни социално-икономически слоеве да се смесват, което определено е благотворно за образованието, на практика сегрегацията на учениците се засилва. Това е дебело подчертано в доклада на Световната банка", посочва Боян Захариев.

Констатациите на експертите от Световната банка потвърждават казаното от Захариев. Разбивките на резултатите от оценяванията на PISA по пол, местожителство и етнически произход категорично доказват съществуването на голяма неравенство както между учениците, така и между училищата в системата на българското средно образование.

Нещо повече: образователното неравенство в България е най-фрапиращото и съответно с най-тежки проявления сред всички участващи в PISA 65 силно и средно развити държави.

"Резултатите на българските ученици, които живеят в градски райони, са средно с 90 точки по-високи (което се равнява на повече от две години училищно обучение) в сравнение с тези на учениците от селските райони.

Неравенство съществува и при езиковите малцинства: учениците, които владеят добре български език, са с резултати, които се равняват на три години повече училищно обучение по четене и две години повече по математика и природни науки", констатират експертите на Световната банка.

Според Боян Захариев, анализът им води до недвусмисления извод, че българското средно образование се явява не изолатор, а проводник на порочния кръг бедност-безпросветност-бедност.

Има ли изход?

Най-важната констатация в доклада на Световната банка за България е, че досегашните реформи в образованието не са довели ни най-малко до търсената промяна, отбелязва Боян Захариев от "Отворено общество".

Според него, в резултат от опитите за подобряване на училищната автономия и финансирането на системата, по-големите централни училища са получили преференции за сметка на "периферните" училища в селските и етнически смесените райони, и особено в ромските гета.

Системата за "пресяване" на учениците още в ранна възраст се отразява пагубно на качеството на образование в "периферните" училища, особено в малките селски училища с не повече от 200 ученици.

"Селекцията" по правило отпраща учениците с най-нисък социален статус и с ограничени възможности към средните професионални школи. А именно на техните качества разчитат българската индустрия и сферата на услугите.

"Това е рецепта за провал и сравненията от участията на България в изследванията на PISA категорично го потвърждават. Близката до българските резултати Сърбия се справя по-добре, въпреки по-малките държавни субсидии.

А резултатите на Полша, която влага по-малко средства в средното си образование в сравнение със страните от Западна Европа, са сходни с показателите на скандинавските страни и Швейцария, които са най-напреднали в това отношение", посочва Боян Захариев.

Той допълва, че най-важните препоръки на Световната банка за изход от кризата в българското образование са премахването на всички форми на ранно "селектиране" на учениците и предприемането на мерки, които да помогнат на децата от малцинствените групи да се справят по-добре с владеенето на български език.

"Препоръките в анализа на Световната банка са финансово изпълними дори в краткосрочен период. За да станат обаче факт и така да се стигне до качествени подобрения в българското средно образование, е необходимо нещо повече от пари и заклинания, а именно - политическа воля промените да се случат", заключава Боян Захариев, програмен директор в институт "Отворено общество".

Виж още: Опрощават студентски кредит, ако след завършване работиш 5 г. в България

Още от Родители и семейство

Котка и бременност - как се съчетават и опасно ли е?

Ако имате току-що родено бебенце, надали изобщо бихте си задавали въпроса дали да приютявате у дома каквато и да е животинка, пък камо ли котка. Недос...

Как да свалим високата температура?

Когато детето е малко, болестите, инфекциите и вирусите винаги плашат до смърт родителите. Малкият детски организъм е уязвим и крехък, с недостатъчно ...

За прощъпулника или какво ще стане детето като порасне?

Прощъпулник се нарича ритуалът, който се организира, когато детето направи първите си стабилни крачки без родителска помощ. Това е важен обичай, който...

Има ли значение каква е разликата във възрастта на децата Ви?

На повечето родители, които вече имат едно дете, им се иска да го дарят с братче или сестриче, така че то да не расте само. А защо не и с две братчета...

Проф. Донка Байкова съветва кои храни да избягваме (видео)

Първите дни на 2017-а година ни напомниха, че настъпването на новите 365 дни е време, в което трябва да направим равносметка на това какво слагаме на ...

Вдъхновение на седмицата: Мисли за силните момичета

Положителната нагласа, увереността в себе си, вдъхновението искат постоянно подхранване. Да намериш всеки ден смисъл в нещо, за да си щастлив и успеше...

Седмичен хороскоп за 14-20 ноември

Новата седмица ще бъде сравнително спокойна. Няма да липсват изпитания и трудности, но ще съумеем да ги преодолеем. Какво ви очаква, вижте в седмичния...

Стъклените ви прибори ще заблестят с тези съвети

Няма домакинство, което да не се е снабдило със стъклени или кристални прибори като чаши, вази, бутилки, пепелници и др. Стъклото е вероятно от най-кр...

Знаци, че сте твърде стресирани

Стресът може да бъде основата за появата на много неразположения и заболявания. Тялото ни винаги реагира, когато сме напрегнати. Дали вашите нива на с...

Най-накрая мир за Анджелина Джоли и Брад Пит

Звездната двойка в развод Брад Пит и Анджелина Джоли най-накрая се споразумяха и решиха да не обсъждат раздялата си публично. След доста нападки от ст...