Присъда "Бежанка": Да се спасиш от неизбежната смърт

Можете да следите новите материали от нашата рубрика Присъда "Бежанка", както и да четете тези, които сте пропуснали. Сега е време за шестата история, която ще ви запознае с трудностите и неволите на страшната съдба на бежанеца в 21 век.

Днес ще ви заведем в дома на две жени от Сирия. Не в истинския им дом - от него навярно отдавна са останали само руини. Ще ви покажем тяхното, макар и временно, убежище в бежанския лагер в "Овча купел".

Стаята им е достатъчно голяма и в нея има три двуетажни легла, едно от които в момента на посещението ни в лагера (септември 2014 година), не е заето. Вътре е чисто и подредено.

Въпреки настояването от наша страна да събуем обувките си, домакините ни карат да влезем, някак по европейски, с обувки. (В Сирия традицията повелява всеки да събува обувките си при влизане в къща. Някои семейства не разрешават ходенето с чорапи вътре, затова, ако се налага, гостите свалят и тях.)

Амира и Малика. Така ще наричаме условно своите домакини, които не желаят да разкриваме имената им, нито да снимаме лицата им. Въпреки че и двете са от Камишли (град в североизточна Сирия, на границата с Турция и в близост до Ирак) се запознават на мястото, на което се намираме в момента, а именно - стаята, отредена за техен временен подслон.

Амира е в лагера заедно с дъщеря си и 17-годишния си син, който в момента на нашето посещение е отишъл да вземе храната за деня. Пристигат в лагера преди три месеца, пресичайки турско-българската граница.

"Останахме 15 дни в Турция, докато намерим някого, който да се съгласи срещу заплащане да ни помогне да пресечем границата. Българските полицаи се отнесоха добре с нас. Задържаха ни за два дни, след което ни настаниха тук.

Това беше нашето премеждие. Сега чакаме да получим български документи и ако това се случи, ще се опитаме да отидем в Германия. Не ни се иска да останем в България", споделя Амира.

Христо Узунов/ Div.bgДецата в лагера на опашка за получаване на храна

Малика идва в България без семейството си, но заедно с група бежанци. Тя също споделя, че не е имала проблеми с българската полиция. Първоначално е настанена в приюта за бежанци в Бусманци, където остава 15 дни. След това е преместена в лагера в "Овча купел" и е тук вече от около месец и половина. Тя също чака решението за получаване на статут.

Най-голямата й мъка е раздялата със семейството й. "Съпругът ми и трите ми деца са в Турция. Отправих молба те да бъдат преместени в България, но засега не съм получила отговор. Правя всичко възможно, за да осигуря идването им тук. Но не знам дали ще успея. Аз не мога да си тръгна, единственият начин да бъдем заедно е, ако те дойдат в България."

Двете жени получават месечна помощ от държавата в размер на 65 лева, както и храна - по две порции на човек за деня. Казват, че от Българския червен кръст помагат много на бежанците.

Дъщерята на Амира е на 13 години. Не посещава уроците по български език, които се провеждат в лагера. Казва, че езикът ни е труден. Въпреки всичко тя харесва България или поне това, което е видяла от страната. Но не мисли, че тук има бъдеще за нея, затова иска да замине другаде.

Христо Узунов/ Div.bgГледката, която се разкрива, от една от стаите в бежанския лагер

"Точно поради тази причина планираме да заминем - за да могат децата ми да имат едно добро бъдеще. България е красива страна, но не ни осигурява почти нищо. В резултат на войната в Сирия сега имаме роднини по целия свят - все ще намерим къде да отидем. Най-много искаме да се върнем в Сирия, но това е невъзможно", споделя Амира.

Двете майки не са политически обвързани с никоя партия в Сирия. Обединяват се около мнението, че от всички опасности в родината си най-много се страхуват от терористичните групи, които все по-упорито навлизат в държавата.

Твърдят, че точно тези терористични организации са причината да напуснат домовете си. "Те започнаха да убиват невинни хора, престанахме дори да пускаме децата си да ходят на училище. Всеки ден имаше бомбардировки - понякога бомбите бяха скрити в коли, друг път - пускани направо на улицата", казва Малика.

Двете жени смятат, че нито един човек, подложен на подобни опасности, не трябва да се примирява с положението си и да остава там, където не го очаква нищо добро. Затова бягат и те - защото нямат друг избор освен да се спасят от неизбежната смърт.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

Още от Живот

5 знака, които показват, че не работите правилната за Вас работа

В началото на 2017 г. всички си задаваме въпроси за кариерата. "Мога ли да постигна повече?", " Дали ще ми се увеличи заплатата?", "Мога ли да раста к...

Секси двойка: Джо Джонас и Шарлот Маккини

Шарлот Маккини, която през 2015-та година беше избрана за най-сексапилната жена в света според читателите на списание Men's Health, позира в горещ...

Chanel: Киберпънк и роботи в модата

История за технологичното развитие на модата, пречупено през едно буквално имплементиране, разказва Карл Лагерфелд с новата си рекламна кампания ...

Най-зловещите сгради (галерия)

  Галерия Зловещи сгради 17 снимки Седалищата на злодеите във филмите, комиксите и книгите винаги са тъмни, мрачни мест...

Най-забележителните сватбени фотографии за 2016-а (галерия)

„Мъжете се женят за жените с надеждата, че никога няма да се променят. Жените се омъжват за мъжете с надеждата, че ще се променят. Неизменно два...

Мачу Пикчу – едно от чудесата на света

Наричат го старото индианско селище в сърцето на Андите. Красиво, величествено, мечтана дестинация за много туристи. Мачу Пикчу – едно омагьосан...

Седмичен хороскоп за 16 - 22 януари

Очаква ни една интересна и динамична седмица. Вижте какво показва звездната карта.  Овен Ще се наложи да избирате между емоции и задължения. Колк...

Бели ризи, токчета и класическа красота

Един от най-талантливите модни фотографи в България – Костадин Кръстев – Коко засне моделите на агенция Алиа моделс в черно-бял календар. Моделите...

На 98 години и още практикуваща йога (ВИДЕО)

Жителка на Ню Йорк поддържа и вае фигура на... 98 години, пише Daily Mail. Родената в Индия Тао Порчон Линч живее в САЩ и се занимава с йога от 8...

Нина Добрев призна, че вкъщи говорят само на български

Холивудската актриса от български произход Нина Добрев разказа, че родителите й много са настоявали да запази родния си език и у тях се е говорело сам...