За прошката

Привет на целия екип на Еdna.bg!

Днес е денят, в който всеки от нас ще поиска и даде прошка от близките си. Дълбоко вярвам, че сме добри хора и можем да прощаваме, и можем да поискаме прошка. Изпращам ви свой текст, събрал моите мисли и убеждения за този красив акт на доброта и човечност, какъвто е прошката - поискана и дадена.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАЧЕСТИТА БАБА МАРТАМЪЖЕ С ТОКЧЕТА ПО СОФИЙСКИТЕ УЛИЦИКОГАТО НЕ НИ ВЪРВИ В ЖИВОТАКЪДЕ ДА СИ НАПРАВИМ АВТЕНТИЧНИ МАРТЕНИЦИ

Поздрави, Христина

Прошка - дума, пълна с толкова дълбоко съдържание, пълна с вяра, с обещание, с пълно освобождаване на съзнанието.

Да простим...Толкова ли е трудно? Какво ни носи прошката на нас и на тези, на които я даваме?

Прошката, онази искрената, дълбоката, онази, която сваля от плещите ни товара на собственото ни его. Онази, която премахва бремето на пресметливостта за даденото и полученото, за обещаното и изпълненото, за грешките - чуждите и нашите.

Днес е денят, в който, според православните обичаи, искаме и даваме прошка. Но замисляме ли се какво всъщност е прошката, какво влагаме в нея? Дали изричаме просто "Прощавам ти", без никакво съдържание и без вътрешно убеждение, което да ни донесе онова спокойствие на душата, което само прошката може да даде. Дали е празна дума за успокоение на хората около нас? Не!

Снимка: Thinkstock

Смисълът ѝ е много по- дълбок. Тя трябва да дойде отвътре, от душата ни. Тя трябва да носи със себе си не само чуждото спокойствие, но и нашия душевен мир.

От друга страна, думите "Прости ми" - те истински ли са, подплатени с искреност и молба да приемат и разберат грешките ни. Защото прошката е точно това - да осмислиш, да приемеш и разбереш грешката на другия. Да я възприемеш не като грешка. Да освободиш мислите си от теглото на тази "грешка", която много често е "грешка" само за нас, пречупена през нашия ум, нашето разбиране за света и сложена в сандъка на разума ни с надпис "грешки".

Често една "грешка" за нас е просто различно възприемане и интерпретация на света за другия. И тази разлика ние отчитаме и приемаме за себе си като "грешка" и очакваме да ни поискат прошка, а ние да си помислим и да простим. В този смисъл, когато някой ни поиска прошка, трябва да помислим за казаното от него през призмата на стореното и винаги отчитайки различията във възприятията ни с тези на искащия прошка.

Снимка: Thinkstock

Какво имам предвид?

Не ви ли се е случвало да ви помолят за прошка за нещо, което след това, от дистанцията на времето, не ви се струва вече тъй неприемливо и грешно, защото сте променили мирогледа си. Никой не остава все същият, времето ни променя, дава друг поглед към света.

Но ако все пак нечия постъпка или дума ни е наранила, прошката е най доброто лекарство за тази рана, защото "ако не простиш, постоянно ще си спомняш за страданието, което той ти е причинил и тази болка няма да отмине никога" (Паулу Коелю).

Когато простим ние не само освобождаваме другия от чувството за вина, но и себе си от разяждащото чувство, че някой нещо ни дължи, че ни е взел, направил или казал. Прощавайки му, приемаме стореното към нас по друг начин - вече не като грешка, а като още едно стъпало по пътя на житейския опит, което ни е направило по-силни и мъдри.

Снимка: Thinkstock

Да поискаме прошка също е момент на себеосъзнаване, както и да дадем прошка. Щом поискаме прошка ( но искрено и от душа), то значи сме възприели постъпките си като неправилни, опитали сме да влезнем в синхрон с мирогледа на този, който молим за прошка, опитали сме да погледнем през неговия прозорец и да разберем неговия свят.

Искането и даването на прошка е двустранен процес, но не само в буквалния смисъл (искам-давам). Двустранен е, защото моментът на себеосъзнаване е нужен и на двете страни, за да кажат "Прости ми - Прощавам ти".

Не е трудно да поискаш прошка, всеки има своите трудни моменти, в които постъпва не така, както би постъпил при нормални обстоятелства. Все пак всички грешим.

Снимка: Thinkstock

Не е трудно да простим - просто трябва да си спомним моментите, когато ние искаме прошка с надежда да бъдем разбрани, простени.

Нека разбираме хората до себе си. Нека простим и поискаме прошка, защото "най-красивият подарък е прошката" (Майка Тереза).

Подарете го!

Автор: Христина Георгиева

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Още от Интересно

Покъртителната история на Камая – отвлеченото след раждането си момиче

Отвличането Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая ...

ТЕСТ: Как изглеждаш в очите на другите?

Чудили ли сте се как Ви възприемат хората? Ние Ви предлагаме един забавен тест, чрез който да разберете какво мислят другите за Вас. Това е много вере...

Уинстън Чърчил: Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба

"Успехът е да вървиш от един провал към друг, без да губиш ентусиазма си". "Най-добрият аргумент срещу демокрацията е 5-минут...

7 качества, които ни правят по-привлекателни, отколкото външността ни

Всяка себеуважаваща се и обичаща се жена знае, че външността е само част от мозайката. Всъщност, за да бъдем наистина красиви, ни трябва и интелигентн...

Синдромът Многострадална Геновева: Кои хора страдат от него?

Има хора, които винаги са негативни и освен че се фокусират предимно върху проблемите си, имат склонността прехвърлят вината върху обстоятелствата и х...

Седмичен хороскоп за периода 23 януари- 27 януари 2017г.

Можете да следите седмичния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Най-накрая можете да обърнете внимание на себе си през тази ...

Давай го по-леко! Не се дръж сякаш са ти потънали гемиите.

Странно как някои неща ни се струват важни в моментите, когато ги правим. После, когато погледнем назад, осъзнаваме, че изобщо не са били важни. Знаеш...

Дневен хороскоп за неделя, 22 януари

Добро утро!  Неделя е ден за почивка и време със семейството и приятелите! Вижте какво ви очаква днес ТУК.  –––>>...

Тази ли е новата, Брад?

След като стана ясно, че Анджелина Джоли и Брад Пит се развеждат, спекулациите около любовния живот на актьора станаха постоянна величина. Първо...