35 психологически факта, които ще ви изненадат

Днес решихме да ви запознаем с доза интересни факти, представени от психолози - един добър начин да уплътните почивката и общата си култура.

1. Когато става дума за плацебо лечение, психолозите са установили, че една капсула има много по-голям ефект от едно хапче, а една спринцовка - по-голям ефект от капсула.

2. Плацебо ефектът работи, дори когато пациента е наясно, че субстанцията, с която се лекува, е плацебо.

3. Хората могат да живеят по-дълго без храна, отколкото без сън.4. Малки шумове могат да накарат зениците ви да се разширят.

5. Докато стигнете 60-годишна възраст, ще сте изгубили половината си вкусови рецептори.

6. Ако слюнката ви не може да разтвори нещо, вие не можете да усетите вкуса му.

7. Вашите мозък и стомах са в постоянен контакт един с друг, ето защо понякога емоциите които изпитваме, влияят физически на стомасите ни. ( особено когато сме под напрежение)

8. Откакто съществува интернет все по-малко хора могат да кажат, че са религиозни.

9. Дъвченето на дъвка помага на паметта ви.

10. Лилавият цвят или по-точно цвят лавандула", също като самата билка, има успокояващ ефект. Психолозите препоръчват присъствието му в спалнята.11. В един от психосексуалните етапи на развитието според Фройд, и по-точно при навлизането във фалическия етап, децата започват да се интересуват от собствените си гениталии, от тези на родителите им и на приятелите им. Заедно с този етап върви и терминът Пенис завист" , при който момичетата реагират с негодувание, че не разполагат с пенис.

12. Вашата краткосрочна памет в действителност си има свое място в мозъка, въпреки факта, че има по-ограничен капацитет от колкото се е очаквало - тя продължава средно 20 секунди и ви позволява да запомните между пет и девет неща едновременно.

13. Безспорно червеното е цветът, асоцииран със страст и сексуални желания, но се оказва, че за жените синият цвят, носен от мъж, ги възбужда много повече.

14. Повечето хора твърдят, че им се е случвало да знаят или че дори могат да предвиждат случващото се след дадено събитие.

15. Около 70 000 мисли на ден минават през човешкия мозък.

16. Обикновено отнема около 66 дни да се заформи даден навик.

17. Ако докато провеждате разговор, човекът срещу вас ви гледа 60% от времето - той е отегчен, ако ви гледа 80% то той е привлечен от вас, ако ви гледа 100% от времето можете да се чувствате заплашени.

18. Прекомерният стрес може да увреди структурата и функцията на мозъчните ви клетки.

19. С използването на описателни думи при разговор с очевидци на престъпление или на дадена ситуация, може да се влияе на информацията която дават за събитието, тъй като споменаването на самите думи променя спомените на свидетелите.
20. Когато сънувате, че падате или пропадате, всъщност мозъкът ви е заспал по-бързо от нормалното и приема, че има вероятност да умира. С това усещане мозъкът си дава алтернативно лекарство, за да се събуди.

21. Когато се усмихвате фалшиво, дори и да сте в лошо настроение, тази усмивка ви помага да се почувствате по-добре и постепенно настроението ви да се оправи.

22. Мъжете са по-често привлечени от жени с чиста кожа, светли и големи очи, обемни и меки устни и лъскава коса, защото подсъзнателно възприемат тези неща като показатели за добро здраве и оптимален партньор, за да се възпроизведат.23. Обсесивно-компулсивното разстройство не означава просто да си гермофоб (хората с мания за чистота, които не смеят да докоснат нищо). Заболяването причинява натрапчиви, нежелани мисли и асоциации с несвързани помежду си събития.

24. Когато се прозявате и някой друг го направи точно след вас, или ви е гледал как се прозявате (и го е направил несъзнателно), и/или е привлечен от вас.

25. Мит е, че хората могат да използват само 10% от мозъка си във всеки даден момент. Ние в действителност можем да използваме някъде около 35% наведнъж.

26. Когато сме съсредоточени силно върху дадена задача или проблем, мозъкът ни напълно блокира за ставащото наоколо, дори ако то се случва пред очите ни. Това се нарича селективно внимание.27. Мозъците на някои от нас, произвеждат повече химикали от тези на други хора, затова считаме определени хора за по-чувствителни или по-коравосърдечни от други.

28. Интелигентността ни частично се основава на генетиката ни.


29. Въпреки че плацебо ефектът може да накара хората да мислят, че са все по-здрави и състоянието им да се подобрява, той може и да им навреди. Ако се приемат лекарства без човек наистина да има нужда от тях, след време се развива резистентност към тези медикаменти и когато се наложи, те вече не вършат работа на организма.

30. Според група психолози, някои личностни черти могат да бъдат значителни показатели за средното ниво на образованост. Всъщност според статистиките хората, които са добросърдечни и интровертни ( хора със задълбочено вътрешно мислене), са склонни да имат по-висока норма от другите хора.

31. Нашите рефлексни реакции не са контролирани от главния, а от гръбначния мозък. Нервите, които са разположени нагоре и надолу по гръбначния стълб, контролират какво движение да извърши тялото, когато има нужда от мигновена, бърза реакция, като например отдръпването от нещо горещо или нещо идващо право към нас.32. Миризмите на членовете на всяко семейство са сходни. По този начин ние не намираме за атрактивни и привлекателни своите роднини, което е начин за намаляване на шанса за кръвосмешение и генетични мутации в природата.

33. Самият мозък няма чувство за болка. Този факт позволява на неврохирурзите да оперират области в мозъците на пациентите, докато са будни. Обратната връзка с пациента е много важна за определяне на ключови области, като зоната за говора например.

34. Хората, които спят 6-7 часа, са с по-малък риск от преждевременна смърт отколкото тези, които спят в продължение на 8 часа. Но у спящите по-малко от 5 часа на нощ има три пъти по-голяма вероятност да са с проблеми с психическото здраве, отколкото онези, които спят в продължение на 8-9 часа.

-------------------------

Виж още:

Няколко интересни факта за нашите сънища!
25 интересни факта от психологията, които вероятно не знаеш
10 любопитни факта, които ще повишат коефициента ви на интелигентност

Още от Интересно

Социалните мрежи - да вървим ли с тълпата или срещу нея?

„Офлайн е новият лукс.“ „В свят, в който всеки е прекалено показен, най-якото нещо е да останеш мистерия.“ „Да бъд...

5 причини, че никога не трябва да изпускате приятел, който е Козирог

Имам приятели от зодия Овен и Водолей, но до скоро не осъзнавах колко много от моите приятели са зодия Козирог. Двамата ми най-добри приятели са к...

Ексклузивно! Показанията на Ким Кардашиян мигове след обира

"Аз бях чисто гола, по хавлия, а те ме завързаха с кабели и скоч и ме бутнаха във ваната",разказва звездата...

Ето кой печели двоен билет за Софийска филхармония

Ние от Jenite.bg и Софийска филхармония решихме да започнем годината с раздаването на страхотна награда. Всеки, който се включи в нашата игра и отгово...

10 неща, които никога не бива да казвате на независима жена

Независимите жени често се възприемат като феминистки, които мразят мъжете и са смущаващи и студени. Това не е така. Тези жени са със силна воля, увер...

Как да научим детето да бъде самостоятелно?

Често, за да улесним детето, сме готови да поемаме повечето от неговите задължения, да му помагаме за всичко, дори да правим нещата вместо него. По то...

10 неща, които никога не бива да казвате на независима жена

Независимите жени често се възприемат като феминистки, които мразят мъжете и са смущаващи и студени. Това не е така. Тези жени са със силна воля, увер...

Един топмодел на 43 - възхода и падението на Кейт Мос

Днес Кейт Мос навършва 43 години, като няма как да не подчертаем, че тя е не просто известна манекенка и фотомодел, а символ на цяла епоха в модния би...

Какво е щастието за различните зодии

Щастието и красотата са субективни понятия. За всеки отделен човек те се изразяват в съвсем различни житейски случки и жестове от любимите ни хора. П...

Мишо Шамара за Рут: Не съм виновен, че не я слушат!

Мишо Шамара, който от години вече живее в Щатите, изнесе любопитни подробности от кухнята и нападна Рут Колева. Поводът за неговия изблик стана ин...