Среща с момчето-фараон - I част

Слънчево октомврийско утро. Кацаме на летището в Хургада, Египет. Посрещат ни с малък луксозен бус и потегляме към хотела. Египетските песни бързо ни подпалват фитилите, климатикът си върши перфектно работата, а наличният в превозното средство WiFi ни помага да изпратим първите нахилени снимки обратно у дома, на родителите ни и децата, които сме им оставили за отглеждане през следващата седмица. Този път ще вилнеем истински.

Имаме си план. Първото и най-важно в списъка ни е да се гмурнем, за да снимаме фантастичния подводен живот на Червено море. Но за това ще разкажа по-късно.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАБЪЛГАРИ ОТ НОВО ВРЕМЕКАКВИ ЩУРОТИИ ДА НАПРАВЯ ЗАД ГЪРБА НА МЪЖА МИ...ВЕКОВНИ ТАЙНИ, МАГЬОСНИЦИ И ДРАКОНИОТИВА ЛИ СИ МОДАТА НА ОПЕРАТИВНИЯ ФЕЙС ЛИФТИНГ?

Второто е една голяма моя страст - историята на момчето-фараон Тутанкамон. Преди години, когато за първи път посетих музея в Кайро, останах като вцепенена пред погребалната маска, превърнала се в символ на величието на Египет.

Колкото и невероятно да звучи (то едва ли има нещо от египетската история, което да звучи реално, докато не отидеш и сам не погледнеш с очите си), и до днес не може да се установи каква е технологията, по която е изработена позлатената погребална маска, инкрустирана със син лазурит. Четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички прибрани като матрьошки един в друг, а всички положени в ковчег от червен кварц. Невероятни накити, с които е била накичена мумията на момчето, безброй талисмани, скрити в платното, с което е била повита мумията след балсамирането В музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Три отделни зали са изпълнени с многобройните експонати.

От магазина към музея купих много ценна книга, посветена на невероятното, почти митично откривателство на гробницата на Тутанкамон. Често вечер, след като приспя малките, се зачитам и разглеждам скиците, направени от Картър, археологът, който не се отказал дори когато безплодните години в непосилен труд се изтъркаляли, а финансирането му прекратено.

Снимка: Thinkstock

Всички смятали, че в Долината на царете вече всичко е открито, а съкровищата, придружаващи фараоните към отвъдния им живот, ограбени от простолюдието и безвъзвратно изгубени за човечеството. Навсякъде из пустинната, скалиста долина зеели отворите към вече разграбените гробници. Интуицията на Картър обаче го подсетила да потърси на метри под входа на гробницата на Рамзес IV. Оказал се не просто прав, а с повече от сензационно откритие.

Когато започнали да копаят за гробницата на Рамзес IV, отстраняваните камъни се свличали надолу по склона и засипали входа на гробницата на Тутанкамон. Така тази съкровищница била запазена от разграбване. Гробът на Тутанкамон е единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

На това пътуване задължително трябваше да отидем до Долината на царете. Имах представа от пренесените в Кайро предмети на Тутанкамон, но исках да видя къде точно са погребвали обожествяваните египетски владетели - фараоните.

Снимка: Thinkstock

Попаднахме в най-пустото и безцветно място, което можехме да си представим. Само скалисти хълмове и ситно раздробени камъни покриваха всичко пред очите ни. Но макет на входа показваше къде точно са разположени гробниците на фараоните от различните династии, как вървят тунелите под земята и как са разположени различните помещения във всяка от гробниците. Всичко изглеждаше толкова добре планирано, направо изумително!

Купихме си билет за гробницата на Тутанкамон. Едва ли мога да опиша вълнението, което ме беше обзело. След миг вече се бях пренесла в обувките на Картър в далечната 1922 г. и пред очите ми се появиха картини, които разказваха приказка след приказка. Мумията на момчето-фараон лежеше под стъклен капак в самата гробница.

Това е единствената мумия, която все още е в своята гробница. Останалите открити са положени в музея в Кайро. Малката почерняла фигура нямаше нищо общо с внушителните златни маски и украшения, масивните саркофази и безбройните предмети, съпровождащи крехкия 19-годишен владетел в отвъдното. Починал ненадейно, Тутанкамон все още нямал подготвена гробница и се наложило да пригодят малка такава, подготвена за един от жреците му. Работниците имали на разположение само 70 дни, защото толкова били нужни, за да се балсамира тялото.

Снимка: Thinkstock

Гробницата на Тутанкамон не е така пищна на стенописи, но е потресаващо как, в може би най-малката от всички гробници, са се побрали толкова много съкровища. Определено е доказано, че е имало опити да се нахлуе и в нея, но нещо е възспирало крадците и така англичанинът Картър и инвеститорът на това приключение Лорд Карнарвон се сдобиват със световна слава.

Бащата на Тутанкамон е бил фараонът Ехнатон, съпруг на легендарната по красота Нефертити. Вероятно майката на Тутанкамон е мумията под обозначението KV35YL, чието име и досега е неизвестно. Родителите му са били брат и сестра.

Снимка: Thinkstock

В камерата от гроба на майката на Тутанкамон са открити две мъртвородени бебета, които са били деца на момчето-фараон и друга женска мумия, която след изследване може да се приеме като съпругата на Тутанкамон - Анкхесенамун.

Има предположения, че Тутанкамон е бил убит заради дупка в черепа. Други учени смятат, че е загинал от гангрена след счупване на левия крак. Трети са на мнение, че е жертва на малария. Колкото и фантастично да звучи, след откриването на малка дървена фигурка от времето на 18-та династия, приличаща на съвременните самолети, има и съвсем логично построена теория, че Ехнатон и Тутанкамон са можели да летят с летателни апарати и смъртта на момчето е именно вследствие на авиокатастрофа.

Снимка: Thinkstock

Последните ДНК тестове показват, че още от детството си фараонът е бил с лабилно здраве и множество вродени заболявания, заради близкото кръвосмешение между братя и сестри в династията.

Всичко, което е останало от Тутанкамон, е мъничко телце с липсващи части от костите. Така, лишен от красивите си накити и погребалната маска, младият фараон изглежда някак засрамен и изоставен за любопитните погледи на нас - поколенията, родени хиляди години след неговото царуване. Оставам няколко минути край мумията му и го моля за разбиране за дръзкото ми любопитство, което сега, след като имам пред очите си картината на реалната гробница, мумията и всички, изложени потресаващи съкровища в музея в Кайро, ще продължа напред по страниците на книгата за най-великото археологическо откритие през миналия век.

Снимка: Thinkstock

Любопитно:

* Всяка от 62-те гробници в долината носят име от KV1 до KV62 (KV на английски - Kings' valley).
* От всички гробници само 25 са идентифицирани като царски гробници. Останалите или още не са идентифицирани, или принадлежат на високопоставени служители.
* От царските гробници, две принадлежат на управлявалите в Египет царици Хатшепсут и Таузерт.

Снимка: Thinkstock

* Гробница KV5, най-голямата в долината, е била издълбана за децата на Рамзес II. Скорошни открития позволяват да се предположи, че в нея има около 150 зали.
* В Долината на царете са били погребвани и животни. Открити са три гробници, в които са погребани мумии на животни.
* Богатствата, погребвани с по-значимите за историята фараони, са били значително по-големи от тези, намерени в гробницата на младия Тутанкамон.

Следва продължение...

Снимка: Thinkstock

*Скъпи приятели, новите епизоди на "Без багаж" за Египет, можете да гледате във Vbox7 ТУК. А в новата игра на "Без багаж", можете да се включите ТУК.

Още от Интересно

Когато детето е във възрастта на думичката „Защо“

Възрастта около 3 и 4 години е времето, в което детето опознава света. И тъй като иска да си обясни всичко, а не знае почти нищо, то постоянно пита. Т...

Зимна гъбена супа

Необходими продукти: 1 кг печурки 10 г сушени гъби „Шийтаке“ 40 г пресен джинджифил 6 скилидки чесън 1 стрък праз 1 глава лук 1 морков 1/...

Седмичен хороскоп за периода 23 януари- 27 януари 2017г.

Можете да следите седмичния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Най-накрая можете да обърнете внимание на себе си през тази ...

Как да се подготвим за първата си татуировка?

Веднъж навършили 18, мисълта за татуировка неоминуемо ще премине през ума ви. Вече почти всеки 1 на 5 човека има поне една татуировка и те все повеч...

Любопитни факти за животните, които не сте чували досега

При пингвините мъжкият "предлага брак" на женския пингвин с камъче. Ако тя го вземе, те стават партньори. Някои пингвини не с...

Морбили "чука" на вратата ни

Почти бяхме забравили болестта морбили, но през последните години станахме свидетели на няколко епидемии поради пропуснати имунизации с доста жертви, ...

Дневен хороскоп за вторник, 24 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Вашият афинитет към културни събития и артефакти е доста силен...

4 важни урока, на които кучето ни учи

Всички, които имат куче, знаят, че това са най-благодарните и добри животни. Те не са своенравни като котките, никога няма да откажат да ги галите и в...

Какво ви очаква в любовта в седмицата от 23 до 29 януари

Навлизането на Венера в знака Риби ще отключи вашата романтична страна и ще потисне практичността ви. Пригответе се за романтична, приятна седмица, из...

Анжела - българката, която ще покори Холивуд

Името й е Анжела Недялкова – Ноар. Тя е красивото попълнение към продължението на култовата крими драма на Дани Бойл от 1996 г. - "Тре...