Любовта: Такава, каквато не сте я познавали преди

Любовта е чиста и красива или болезнена и съкрушаваща. Тя е чувството, което кара света да се върти. Нещо, без което не можем и от което страдаме най-много. Тя ни кара да изпитваме неземно щастие или истинска мъка. Както пее John Paul Young в песента си Love is in the air, тя е навсякъде около нас. И ние, jenite, обичаме да я обсъждаме.

За любовта са изписани и изговорени хиляди думи, затова днес решихме да ви запознаем с някои факти около нея, които няма да нарушат поезията и романтиката й.

1.Моногамните връзки съществуват и в царството на животните


Често смятаме, че единствените същества, които могат да обичат и да бъдат моногамни, сме ние хората. Това обаче не е вярно. Вълците, лебедите, черните лешояди и дори термитите са само малка част от животните, които остават за цял живот със своята половинка.

2.Нужни са ни само четири минути, в които да преценим дали харесваме някогоСмята се, че за това време преценяваме човека срещу себе си. Езикът на тялото, тона и скоростта, с които говори, могат да ви издадат повече от това, което действително чуваме. Няма нужда да се съсредоточавате в тези неща, те просто се случват.

3.Когато двама влюбени се гледат очи в очи, сърцата им започват да бият в синхронСкорошни проучвания доказват, че ако вие и вашата половинка се взирате в очите си в продължение на три минути, ритътмът на сърцата ви се уеднаквява. И това ако не е романтично...

4.Влюбването и кокаинът имат сходни неврологични ефектиИзследване показва, че любовта предизвиква силна емоция, както при употребата на кокаин. В мозъка ви се отделят индуциращи еуфория химикали, които действат на 12 негови части по едно и също време. Следователно по-добре изберете влюбването пред употребата на този наркотик.

5.Гушкането е натурално болкоуспокояващо средствоДокато прегръщате любимия човек, тялото ви отделя хормон, наречен окситоцин. Доза от него значително намалява болки в главата, които дори могат да изчезнат напълно след 4 часа. Затова преди да прибегнете към хапчета и други медикаменти, се погушкайте с партьора си. Със сигурност ще бъде по-приятно, отколкото гълтането на хапчета!

6.Гледането на снимка на любимия човек понижава болкатаАко нямате възможност да прегръщате възлюбения си, както вече споменахме, негова снимка също може да свърши работа. Когато я гледате, болката, която усещате, започва да намалява. Силата на любовта е огромна!

7.Еднакво привлекателни хора имат по-голям шанс за дългогодишна връзкаДоказано е, че човек търси половинка, която да има сходен на неговия вид в обществото. Двойки, които са поравно привлекателни, имат по-голям шанс за здравословни взаимоотношения, отколкото тези, които се различават коренно. Получава се конкуренция, която в повечето случаи не завършва добре. Внимавайте!

8. Двойки, които имат сходни характери, не издържат дългoВсички сте чували, че противоположностите се привличат. Изследвания доказват, че за да имате добра връзка, трябва да имате сходни интересни, но и неща, които да научите един от друг. Следователно тези, които си приличат много, както и обратното, не успяват да запазят връзката си.

9.Разбитото сърце не е само метафораЗа съжаление, дълга раздяла с партньора, развод или загуба на любимия, могат наистина да причинят разбито сърце. Дълбоката мъка причинява остри болки в областта на гръдния кош и спиране на дъха. Това състояние може да се обърка с инфаркт и най-често засяга нас, жените.

10.Романтичната любов свършва, но само за да направи място на всеотдайната обичПрекрасно е, когато сте влюбени, но в един момент пеперудите в стомаха изчезват. Доказано е, че това се случва след първата година. На тяхно място се настанява искрената обич и уважение към партньора, която продължава цял живот. А това е безценно!

11.Влюбените хора си приличат с болните от обсесивно-компулсивно разстройствоПриликата между едните и другите е в нивото на кортизол. Това е хормон, който е свързан със стреса и е силно завишен при хората с обсесивно-компулсивно разстройство. Когато сте влюбени, вашето ниво на кортизол също се покачва, което води до тази прилика.

12.Мислите, свързани със секс и любовни трепети, повишават креативността ви13.Привързаност + всеотдайност + интимност = перфектната любовТези три компонента образуват триъгълника на любовта. Смята се, че именно тези фактори обособяват истинската любов.

14.Красивото лице се предпочита пред перфектното тяло, когато става дума за дълготрайна връзкаИма доказателства, че когато търсите моментно изживяване, ви привлича тялото на избраника ви. Когато става дума за дългосрочни намерения, превес взима красотата на лицето.

15.Когато държите ръката на любимия, се освобождавате от болка и стресКакто гушкането и взирането в снимка на партньора ви, така и държането на ръката му може да ви помогне да се справите с негативните емоции. Няколко чудесни начина, с които да преборите отрицателните настроения.

16.Изпитвайки благодарност към хората, които обичате, увеличавате усещането си за щастиеКакво по-хубаво от това да си благодарен за любовта и щастлив едновременно!

17.Пеперудите в стомаха ви са "истински"Когато сте влюбени, имате чувството, че десетки малки пеперуди летят в стомаха ви. Действително няма как да имате насекоми в корема, но чувството е точно такова. Това се дължи на факта, че когато сте влюбени, отделяте голямо количество адреналин. Пеперуди или адреналин, няма никакво значение. Чувството е наистина уникално и не може да се сравни с никое друго!

18. Разширените зеници ви правят по-привлекателни19. Може да се влюбите в някого, ако просто взаимно се гледате в очитеКазват, че очите са огледалото към нашата душа. И ние сме съгласни. Проучвания показват, че при дълго взиране в очите на някого, който ви отвръща със същото, от тялото ни се отделя химикал, наречен фенилетиламин, който подпомага влюбването. Така че ако засечете погледи за по-дълго с някого, знайте, че сте изпратили сигнал към Купидон. А и не случайно хората казват: "Беше любов от пръв поглед!".

20.Любовта наистина е единственото, което има значение75-годишно проучване на учени от Харвард показва, че каквото и да прави човек през живота си, единственото, което има истинско значение за него, е любовта. Животът ни се върти около нея или в намирането й.

Затова помнете, че каквото и да правим, в края на деня трябва да има при кого да се приберем и да разкажем какво ни се е случило.

Ако харесахте статията, станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Интересно

Раздялата за мъжа - понякога това е лъжа, под която има грамада от гордост.

Няма да те лъжа, че напълно съм разлюбил тази, преди теб. Нали знаеш, при мъжете е прието така: ако се разделим с любима жена, не си го признаваме пуб...

5 важни урока, които научих от нездравословната си връзка

Не осъзнавах колко нездравословна е тази връзка, докато не стана твърде късно. Мислех си, че всяка двойка се кара. Но не всеки скандал завършва със об...

Защо 2017 може да е по-вкусна

Пророчествата може да са опасно нещо според митологиите и фентъзи жанра, но съвременните видения за бъдещето често разчитат на кратката ни памет, коят...

Мамо, запиши ме на детска градина - 'Мисията невъзможна' в БГ вариант

Да запишеш детето си на детска градина днес е истинско предизвикателство за много родители в София и в други големи градове в страната. Eдва ли има...

Какво е щастието за различните зодии

Щастието и красотата са субективни понятия. За всеки отделен човек те се изразяват в съвсем различни житейски случки и жестове от любимите ни хора. П...

Научих - че не можеш да накараш някого да те обича...

Научих - че не можеш да накараш някого да те обича. Можеш само да бъдеш някой, който заслужава да бъде обичан. Останалото зависи от другия. Да разбер...

Седмичен хороскоп за 16-22 януари - успехи на работа и спокойствие у дома

И тази седмица няма да пропуснем да споделим с вас новия ни седмичен хороскоп, който знаем, че следите с интерес и очаквате в утрото на всеки понеделн...

Как да научим детето да бъде самостоятелно?

Често, за да улесним детето, сме готови да поемаме повечето от неговите задължения, да му помагаме за всичко, дори да правим нещата вместо него. По то...

Какво повишава сексуалната възбуда на партньора ни?

Създаването на настроение за възбуда и сексуални игри не е толкова просто, но няма нищо невъзможно. Лондонският институт е извършил допитване сред 20...

Пикантна салата от моркови

Необходими продукти: 400 г моркови 50 г печени белени фъстъци 50 мл олио 1 зелена люта чушка 1/2 лимон 2 с. л. сусам 1 с. л. черен синап 1 ч. л. семе...