Приказка за спомените, човека, живота и останалото

Самотата не е опасна.
Опасно е да свикнеш с нея

Тъкмо чрез този епиграф Костас Монтис поставя началото на своя единствен роман, наречен "Господарят Батистас и останалото".

И все пак тази книга не е просто роман. Тя е своеобразна автобиография, носталгичен поглед към детството, пренасящ в изключително трудните за Кипър първи десетилетия на XX век, но без да буди съжаление, а напротив - възхищение.

Ключова роля в "Господарят Батистас и останалото" играе фактът, че Костас Монтис всъщност е на първо място поет. И, въпреки че в случая си служи с "оръжията" на прозата, той в никакъв случай не е пренебрегнал лиричното като похват, който спомага читателят мислено да се пренесе в една друга реалност, да усети топлия средиземноморски бриз, носещ аромат на босилек Иначе казано, да почувства Кипър.

Всяка страница от романа е пропита с носталгия по едно отдавна отишла си приказка на миналото, към която авторът се връща отново и отново, тъкмо защото тя му дава сили да живее в недотам приказното настояще. В основата на тези спомени на Монтис стои неговата баба:

С времето разказите й придобиваха други измерения у мен, преставаха да бъдат ядки и зрънца, поникваха, разрастваха се от само себе си, допълваха се от само себе си, тълкуваха се сами и такива ще се опитам да ги предам.

Самият Господар Батистас, който е прародител на автора, е централна фигура в разказите на бабата. Така постепенно именно около него започва да се върти и своеобразното "разследване", което Монтис провежда, връщайки се назад във времето, за да потърси своите корени.

Батистас покорява със своето изначално усещане за справедливост, а пленително интересните истории за него са разказани на фона на семейни легенди за сандъци със златни монети, заключени стаи, жени с "пчелоцветни" очи, подвластни на "старомодната романтика" влюбени и странници, които обаче упорито отстояват правото си да бъдат различни, въпреки критичния и саркастичен поглед на обществото.

Изтъканата от спомени и традиции книга е пълна с малки съкровища, които биха били подобаващо оценени от лирично и романтично настроения читател.

По онова време живеехме в Скала - Ларнака, както я пишеха по картите - и трябва да съм бил около четиригодишен в началото на историята, най-малкият от шестте деца, които жужаха из къщата. Бях най-редовният посетител на баба. Изкачвах бавно и тежко като под вода стъпалата, които ме отвеждаха в нейната обител, в уединеното местенце, което сама си бе избрала.

- Харесва ми да съм тъй по-настрана, дъще, по-спокойно ми е - казваше на мама.
- Ами стълбите?
- Шест стъпала са. Ще ги изкачвам полекичка.

Забелязвали ли сте как малките деца стъпват на последното стъпало, с какъв триумф, с каква окончателност удрят краче, сякаш слагат точка, сякаш казват "пристигнахме"? (Точно така, в множествено число, "пристигнахме". Важно е множественото число.) По-късно много пъти съм пожелавал това някогашно мое пристигане, много пъти съм копнял за него, много пъти съм го търсил в хиляди други случаи, когато стигах и не стигах, когато тръгвах към стаичката на баба, но нямаше стаичка, дори наченки нямаше, и дъх нямах, нито баба, ни приказка да ме очакват (- Баба ли? Коя баба? За първи път чуваме. Приказка ли? Каква приказка? За първи път чуваме. Имате грешка.).

- Здрасти, бабо!

Като да си превзел крепост и да забиваш знамето си на бастиона, като онова "Победихме!" в Атина, която чака вест и тръпне.

Сядахме да ни разкаже за зеленоглавата птица и за миртовото зрънце, да ни изпее песните за Олеандра и за тънкоснагата девойка и властелина.

...
Сядахме да ни разкаже и за "господаря Батистас".Разбирахме, струва ми се, че є харесва да изравя нови и нови истории за прадядо си, може би защото с тях оживяваха и мигове от времето, когато не е била бедна и не е разчитала изцяло на милосърдието на татко. Пък и ние друго освен разкази за "господаря" не искахме.

Бях, както споменах, най-редовният посетител на баба, а и най-верният. Братята и сестрите ми порастваха, почваха да трупат отсъствия и един по един преставаха да се отбиват в стаичката, но аз оставах. Шляп, шляп, шляп стъпките по дървената стълба като под вода и шляяяп пристигането и побиването на знамето.

- Здрасти, бабо!

Костас Монтис (1914-2004) е сред най-прочутите писатели на Кипър. Освен романа "Господарят Батистас и останалото", е издал тридесет стихосбирки и пет сборника с разкази, а през 1999 година е предложен за Нобелова награда.

Още от Живот

Да си предприемач е състояние на духа, а не длъжностна характеристика

Единайсет години след излизането на „Изкуството да стартираш бизнес“ Гай Кавазаки решава да обнови и допълни изданието, за да го направи а...

Дневен хороскоп за 16 февруари

В четвъртък внимателни с делата, новите предложения и комуникацията, трябва да бъдат Девите и Стрелците. Дева Проявете предпазливост спрямо новите по...

Вълнуващите истории на две любовни двойки

Интригуващ сюжет, завладяващи персонажи и неочаквани обрати са само част от предимствата на книгата. А какво още се крие в „Неотминало“, щ...

Метеора – забележителните манастири в небесата

Високо над областта Метеора в Гърция 60 монаси и монахини живеят в легендарни манастири, които са кацнали на ръба на отвесни скали. В миналото те ...

Какво е детето зодия Дева?

Те са разсъдливи, активни и бързо се учат. Какво не знаете за малките представители на зодия Дева и защо са толкова очарователни... Децата, родени под...

Мисъл на деня от Шърли Маклейн

„Най-добрият начин да накараш един мъж да свърши нещо, е да му намекнеш, че вече е стар за тази работа.“ Шърли Маклейн е американска актриса и автор н...

Интересни презентации на ястия, опитайте ги!

Много е важно как едно ястие ще бъде поднесено. Както се казва, презентацията е всичко. Тя възбужда апетита, кара ни все повече да искаме да се на...

Ако искате децата ви да бъдат умни, четете им приказки

С ново луксозно издание с твърди корици на римуваната приказка известният български преподавател, юрист и политик кани малчуганите на смело приключени...

10 израза, които са забранени в работата

Когато работим в екип много често използваме изрази, които според професионалния етикет звучат неучтиво, двусмислено или дори обидно. Предлагаме ви ня...

Дневен хороскоп за 21 февруари

Вторник ще бъде не по-малко динамичен от вчерашния ден. Няма да липсват трудности и конфликти, ето защо Овните и Раците е добре да внимават.  Ове...