Задължения на лекаря към пациент при първоначален преглед

Рано или късно ставам "клиент" на определен доктор, като това неминуемо води до пораждане на права и задължения и за двете страни. Какви са обаче основните задължения на лекаря към мен като пациент при първоначалното ми посещение в неговия кабинет?

Трябва да знам, че докато чакам на опашка, за да вляза на преглед, много внимателно трябва да преценя своето състояние и ако се породи съмнение, че съществува сериозна опасност за рязко и скорошно влошаване на здравословното ми състояние, то незабавно трябва да известя болничния персонал и да не чакам на опашката (например при болки в гърдите или при натравяне с храна! ). С риск да бъда нахален, спокойно мога да вляза с предимство и да потърся спешна помощ, а докторът няма право да ми я откаже, защото трябва да оказва незабавна помощ на пациенти с реален риск за живота и здравето.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА4 СТРАННИ ПРИЧИНИ ДА СТЕ В ЛОШО НАСТРОЕНИЕЛИЦЕТО НА НЕПОЗНАТА КУБАДОСТИЖИМИТЕ ЕСЕННИ ДЕСТИНАЦИИЗНАЕМ ЛИ КАК ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВИНАТА ЦВЕТА НА ДРЕХИТЕ?

Лекарят трябва да ме лекува, без значение от моята възраст, пол, произход, език, национална, расова или политическа принадлежност, образование, убеждения, културно равнище, сексуална ориентация, лично, обществено или материално положение, увреждане и вид и причина на заболяването.

Важно е да знам, че докторът трябва да подходи към мен по начин, който да изгради връзка на доверие и уважение, за да може да ме диагностицира максималнодобре.

Лекарят може да откаже лечението и консултацията, когато е убеден, че между него и мен като пациент липсва необходимото доверие или липсват условия за изпълнението на неговите професионални права и задължения. Това не се отнася до задълженията му да окаже медицинска помощ при спешни случаи. Освен това, той има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му.

За доктора съществува задължение да направи всичко възможно по силите си, за да ми постави диагноза в разумен срок, уповавайки се на установените факти, професионалните си знания и утвърдените медицински стандарти. Трябва да имам предвид, че невинаги е възможно да се случи веднага, защото може докторът да не притежава необходимата квалификация и да се нуждае от помощ от друг специалист, например кардиолог (ако имам проблеми със сърцето) или рентгенолог (ако имам съмнение за счупване на кост).

Снимка: Thinkstock

В този случай той трябва да избере най-точния специалист за моя случай и ако е необходимо, да ми назначи изследвания в лицензирана лаборатория, която най-точно да даде необходимите отговори, за да ми се постави максимално бързо диагноза и назначи лечение. Той е длъжен да осигури непрекъснатост в лечението, като представи цялата необходима информация на лекаря, който ще го замести.

Снимка: Thinkstock

Лекарят трябва да ме информира непрекъснато на разбираем език за здравословното ми състояние, за възможностите ми за лечение и за последствията и рисковете при избора на всеки един от посочените варианти. Информирането трябва да стане максимално обективно и прозрачно, като изборът в крайна сметка е единствено мой и докторът няма право да ме принуждава да правя каквото и да било против волята ми, освен ако състоянието ми не е заплаха за други хора. Задължението на лекаря се разпростира само до информирането, като той не може да ме принуждава да се лекувам.

Докторът трябва да ми назначи лечение, съобразено с моя избор, за да ограничи максимално всички известни рискове за здравето и живота ми като трябва да приложи всички възможни и легални методи и процедури, които биха се оказали благотворно влияние за разрешаването на здравословните ми проблеми. Лекарят няма право да извършва лечебно-диагностични процедури без съгласието ми или това на моите близки, освен при непосредствена заплаха за живота ми.

Снимка: Thinkstock

Освен това, за лекаря се поражда и задължението да не разгласява пред никого информация за здравословното ми състояние, т.е. да пази лекарска тайна.

Ако лекарят не изпълнява задълженията си, то мога да се обърна към Комисията по професионална етика на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), съответно Български зъболекарски съюз (БЗС) или до регионалната здравна инспекция.

Снимка: Thinkstock

За неизпълнение на задълженията на лекаря може да бъде наложено наказание:

* Порицание;
* Глоба в размер от една до пет минимални работни заплати;
* Заличаване от регистъра на колегията за срок от 3 месеца до една година, т.е. отнемане налекарски права.

Освен това, на лекаря може да се наложи дисциплинарно наказание: забележка, предупреждение за уволнение или дисциплинарно уволнение.

Снимка: Thinkstock

Ако докторът се отнесе към мен непрофесионално - например с пренебрежение, неразбиране, не зачете мои основателни оплаквания, молби и др. и ако в следствие на това за мен възникнат здравословни усложнения, то имам право да търся от него обезщетение за всички преки и непосредствени вреди, както имуществени (например допълнителни разходи), така и неимуществени (например болки и страдания), които съм понесъл!

Снимка: Thinkstock

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен, съветваме ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автори: Ивайло Василев и Богдан Млъчков

Още от Здраве, диети и спорт

Намалете калориите с една трета, за да се предпазите от диабет

Свиването на приема на калориите с една трета може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и деменция с цели 40%, твърди ново проучване. Знае се...

Няколко лесни стъпки да се освободим от стреса в ежедневието

Независимо дали сме вкъщи и се грижим за децата и дома или се намираме в офиса, където се стремим да дадем най-доброто от себе си, стресът в ежедн...

Безценните съвети за дълголетие от най-стария човек на земята

Ли Чинг-Юн е приет за най-дълго живелия човек на Земята. Учител по бойни изкуства и билкар, той е дал на поколенията безценни съвети, на които дължи д...

5 напитки срещу високо кръвно

Опасно високото кръвно се сваля, разбира се, с лекарства, предписани от вашия лекар. Но в допълнение може да се стимулира неговото нормализиране с няк...

Не изхвърляйте жълтъците от менюто!

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, койт...

Как да се грижим за белега след цезаровото сечение?

Цезаровото сечение се налага, когато има усложнения в бременността и има опасност за майката или бебето. Като всяка една операция, и след тази остава ...

Жълти зъби – ето кои храни и напитки са виновни

Широката усмивка е символ на приветливост и благ характер. Хората, които се усмихват, изглеждат щастливи. Мнозина обаче се притесняват от нея. Причина...

Тайните за красота на 63-годишната моделка Кристи Бринкли

Кристи Бринкли е един от най-популярните американски модели през седемдесетте години на миналия век. В пика на кариерата си тя омайва милиони мъжки съ...

6 признака, че организмът е дехидратиран

Когато организмът е силно обезводнен, е възможно да страдаме от кръвни съсиреци и дори от припадъци. Леките нива на дехидратация могат да понижат ...

Чао, чао, коремни мазнини

Ако сте опитвали диетата 80/20 и посещавате фитнеса редовно, но не можете да се отървете от досадните мазнини по корема, имаме нещо за вас. Ето 3 неща...