България се готви за заплахата ебола

Испанската медсестра, която стана първия заразен в Европа, оздравя и в организма й вече не присъства вирусът на ебола, но това не е основание да притъпим бдителността си. Пред в. "24 часа" български специалисти обобщават ситуацията, като дават ценни съвет

Много смъртоносен, изключително заразен при пряк контакт с телесни материи, но и лесно разрушим с дезинфектанти и най-оптимистичното засега - не се предава по въздуха. Това е вирусът ебола от сем. Филовириде. Всъщност става дума за 4 разновидности, от които причинителят на сегашния пожар в Западна Африка - щамът Заир, е обявен за най-агресивен.

Толкова ли е страшно, или някой преувеличава,

се питат всички след поредната порция новини за доказани и съмнителни случаи в Европа и САЩ. Ебола е най-сериозната глобална заплаха на съвремието, отговаря Световната здравна организация (СЗО). Преди 2 месеца проблемът бе локален за Африка, но днес вече е световен. Терминът "епидемичен взрив" бе сменен с "епидемия".

Виж още: Паниката от ебола в Македония се оказа излишна

Ебола е описана като заболяване през 1976 г. и оттогава периодично избухва на вълни. Вирусът преминава сред хората при консумация или контакт с болни прилепи, антилопи, маймуни.Снимка от птичи поглед на Ямбуку, Заир, където през 1976 г. са регистрирани първите клинични признаци на вируса ебола при пациент в мисионерска болница, за когото се грижели холандски монахини. За седмици селцето било пометено от смъртоносната хеморагична треска. От американския Център за контрол и превенция на заболяванията и други сродни организации успели да спрат заразата да не се разпространи отвъд района и Западен Судан

Досега са известни 10 вълни в африкански страни. Сегашната епидемия обаче е най-смъртоносната досега с близо 4500 починали от януари насам. Заразените са общо 8914. За начало се смята контакт на 2-годишно дете с прилеп в Гвинея в края на 2013 г. В момента най-засегнатите страни са Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

"Ако не се вземат адекватни мерки, обхватът може да се разрасне значително, като се засегнат и други африкански страни и се осъществи износ към други континенти. Не очаквам пандемични размери, защото начинът на предаване не го предполага и ако се внесе в развита страна с добра медицинска мрежа, инфекцията ще бъде поставена под контрол", обяснява главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред "24 часа".

Виж още: 11 въпроса и отговора за епидемията от ебола

След като страни като САЩ, Испания и Германия имат случаи на ебола на своя територия, а първите две и заразяване на медицински персонал, стана ясно, че всяка страна може да очаква внос на заразата. Повечето инфекционисти у нас смятат, че

първият случай на ебола тук е въпрос на време

"Дали ще стане това, зависи от развитието на епидемията в бъдеще. Никъде няма гаранция срещу внос на заболяването, но рискът е значително по-висок за страни, които имат интензивни връзки със засегнатите 3 страни от Западна Африка. Ние сме в по-добро положение, защото нямаме почти никакви контакти с тези страни - нямаме работещи там граждани, нито посолства, не поддържаме икономически връзки", казва д-р Кунчев.

Като се прибавят липсата на директни самолетни връзки и ограничените до минимум пътувания в двете посоки, това ни дава по-голям шанс да избегнем внос на вируса, смята той.

Виж още: Епидемията от ебола излиза от контрол

Това обаче не означава, че България не се готви за адекватен отговор. Засега най-вероятният начин за пренасяне на заболяването в България е заразен човек в инкубационен период - до 21 дни максимум, но най-често 7-10 дни, да пристигне у нас. Може да стане със самолет, на сухоземна граница, с кораб (най-малко вероятно) или да влезе нелегално през зелена граница като бежанец, уточнява д-р Кунчев.

По всички посочени направления са предприети мерки и ако попадне човек със симптоми, трябва да мине още прегледи и изследвания. У нас повечето имигранти са от Сирия и Афганистан - до 80-85%, а от Африка преобладават хора от Алжир, Етиопия, Сомалия, Мали, Камерун.

И за тях важи правилото, че подлежат на преглед, изследвания и наблюдение, каза още д-р Кунчев. Ще продължим да пазим границите, но ключът към успеха е да поддържаме висока готовност на цялата система за реакция, убеден е държавният здравен инспектор.

Какво означава това на практика?Оттук нататък всеки лекар в спешната помощ, джипитата, в болниците и ДКЦ трябва да търси епидемиологична анамнеза при наличие на: температура над 38 градуса, главоболие, диария, повръщане, кръвоизливи. Ако случаят отговаря на дефиницията на заболяването, лекарят трябва веднага да го изпрати в инфекциозно отделение, клиника, болница и да уведоми районната здравна инспекция (РЗИ).

След това епидемиолозите трябва да издирят контактните, да ги разпитат, изолират, изследват, да разпоредят дезинфекция, наблюдение и пр. Само това гарантира, че дори да има внос на заразата, няма да се стигне до широко разпространение и ще остане под контрол, казва д-р Кунчев. Ключовото значение на подготовката на медицинските кадри за работа с болни от ебола се доказа със случаите на заразяване на медсестри и санитари в болници в Испания и САЩ.

Заболялата санитарка Тереса Рамос в мадридската болница "Карлос Трети" стана първият случай на местно предаване на ебола в Европа. Тя е била в екипа, обслужвал заболелите от ебола в Африка двама испански свещеници, които починаха. Европейската комисия прати свои експерти в разследването на случая.

Виж още: Най-лошият сценарий: Над милион болни от ебола до януари

"Имах възможност да разговарям с колегите от Испания и екипа от експерти на Европейския център за контрол на заболяванията, който беше в Мадрид по случая. Заключението, макар и предварително, е, че

въпросът е не толкова в тежките изолационни костюми, а в тяхната правилна употреба

При работа с високо заразни материали дори минималното попадане на телесни течности от болния по лигавици на уста, нос, очи и др. може да доведе до заразяване", разказа д-р Кунчев, който участва в експертна среща на центъра в Стокхолм тези дни.

Оказва се, че то става вай-лесно при неправилно събличане на вече замърсен костюм и неговата дезинфекция. Вирусът на ебола не "лети" във въздуха, но е в огромни количества в телесните течности и всичко, което замърсено с тях. Затова и е много важен въпросът какво защитно облекло е достатъчно за медиците, лекуващи хора с ебола.

"Санитарката в мадридската болница е била със защитно облекло според изискванията, но при сваляне на костюма задължително трябва да присъства и второ лице, което да гарантира дезинфекцията и правилната технология по свалянето му", каза д-р Кунчев.Д-р Том Фридън, директор на американския Център за контрол на заболяванията (CDC), в жълт защитен костюм, се готви за деконтаминация след посещение в отделение за лечение на ебола, открит от "Лекари без граници" в либерийската столица Монровия през август 2014

Лекарите, работещи в заразените страни, продължават да смятат, че по-обикновен защитен костюм с маска, очила и ръкавици е достатъчен, но трябва да се внимава за допълнително замърсяване при свалянето му. Обслужването на болен с показваните по медиите тежки изолационни костюми с ниво 4 на защита е почти невъзможно, отсичат инфекционисти и епидемиолози.

"Само след 20 минути в такъв костюм човек е изпотен, изтощен, изнервен и най-силно от всичко желае да излезе от него и да диша свободно. Това често води до прибързване, грешки и възможност за заразяване", обяснява д-р Кунчев.

Какво конкретно трябва да правят лекарите и медицинският персонал от всички нива на здравната система у нас при работа с ебола, са разписали експерти в нови указания. Те са публикувани в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Пуснат е и алгоритъм в графичен вид за оценка на съмнителен за ебола случай. В детайли е описано как се вземат и транспортират кръвни проби, как се борави и как се унищожават еднократните консумативи, с какви концентрации на хлорни разтвори се дезинфекцира, как се пере болничното бельо и др.

Виж още: Ебола - има ли опасност за България?

Симптомите на ебола в ранна фаза приличат на симптомите при инфекции като грип или малария: повишена температура, мускулни болки, слабост, главоболие, възпалено гърло, пише в указанията. След това може да се явят гадене, повръщане, диария, болка в корема, обърканост, обрив, както и кръвотечение от кожата, лигавиците, очите, ушите, стомаха и червата, пикочните пътища, които завършват с поражение на всички органи.

Подозрение за ебола има,

ако пациентът е с температура над 38 градуса, пристигнал е от държава, в която има ебола и първите симптоми са се появили до 21 дни след пристигането, обясни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ. Там се намира лабораторията, която изследва и потвърждава вируса на ебола чрез генетични методи. Изследвания по желание не може да се правят, уточни проф. Кантарджиев.

За медицинския персонал в болниците, където биха попаднали хора с ебола, се изискват поне "ръкавици, непромокаема престилка, предпазни очила или лицев щит/шлем, лицева маска".

"Реакцията и ресурсите, които се влагат сега, са значително по-големи и резултат ще има. Лошото е, че беше изпусната възможността заболяването да се ограничи само в първоначалните 3 засегнати страни. Допълнителен малшанс беше и това, че то възникна в страни с много слаба до липсваща система на здравеопазване и първите няколко десетки случаи бяха направо пропуснати", казва д-р Кунчев и прогнозира:

"Перспективата пред Европа и развитите страни е да организират адекватен и мощен отговор и аз съм сигурен, че това ще даде резултат и епидемията ще бъде ограничена. Това обаче няма да стане бързо и ще струва много скъпо."

Източник: в. "24 часа", илюстрации: CDCКарта, съставена от Центъра по контрол на заболяванията в САЩ, показва разпространението на ебола в Западна Африка, където през октомври жертвите станаха почти 5000.

Още от Здраве, диети и спорт

Няколко излишни кила след празниците? Бърз план за действие

Празниците са зад гърба ни, но килограмите упорито остават. Статистиката сочи, че по време на коледно-новогодишните празници качваме средно по 1-2 кг,...

Серумът за лице на Refan получи награда за най-добър продукт

Серумът за лице SNAIL PERFECTION на REFAN стана победител в категория „Българска козметика“ в класацията на сп. ОК! „BEST BEAUTY PRO...

10 важни правила в борбата с килограмите

Има толкова много съвети и препоръки за отслабване, че е трудно да се разграничи кои от тях наистина помагат и кои не. Особено когато сте в началото н...

Най-скъпите червила в света

Червилото е неделима част от козметичните продукти в чантата на всяка една жена. Дамският аксесоар дава завършен вид на всяка визия. ...

Как да си върнете бързо формата след бременността?

Всички родили жени си задават един и същи въпрос: "Как по-бързо да си върна предишните килограми и да вляза в старите дънки?" Не е лесно, изискват се ...

Отвара от 4 билки понижава кръвното налягане

Високото кръвно налягане е един от бичовете на съвремието. Хиляди хора по света страдат от хипертония и много умират от усложненията от нея. Неправилн...

Причини за често нощно пишкане

Нощем, когато спим, тялото ни произвежда по-малко урина. Ако се будите по няколко пъти на нощ по малка нужда, възможно е да страдате от нощна полиурия...

Какви са рисковете при почистване на уши с клечки?

Обикновено чистенето на ушите се смята за проява на добра лична хигиена, но премахването на ушната кал може да ги увреди. Това се пояснява от амер...

Причини да консумираме лук всеки ден

Зеленчуците и подправките от семейството на лука имат вълшебни ползи за здравето и организма. Всички те притежават свойства, които подобряват функциит...

Индийски техники срещу стрес, но и за добро здраве

Стресът е част от нашето ежедневие. Има дни, в които трудно успяваме да възстановим баланса. Понякога се нуждаем от повече концентрация, от повече въз...