Излезе ново издание на „Държавата“ на Платон

Един от фундаменталните трудове на основоположника на Западната философия и наука - Платон, излиза в ново, луксозно издание.Държавата"е част от елитарната поредица Тезаурус" на ИК Изток-Запад".

Ученик на Сократ, учител на Аристотел, Платон безспорно е един от най-бележитите ерудити в Древна Гърция. Основател на първата институция за висше образование в Западния свят - Атинската академия, древногръцкият философ и математик е и автор на повече от 30 философски диалози и писма, сред които прочутият и фундаментален труд Държавата". В основополагащото произведение, което българският читател има възможността да (пре)прочете наново, Платон разглежда естеството на реда и справедливостта, поставяйки акцент върху характера на града-държава като идеал и справедливия човек.Изтънчеността и високата ерудиция на божествения Платон, чиято философска мисъл полага основите на Западната философия и наука, се улавят съвсем отчетливо в неговите Сократови диалози (писани в началото на IV в.пр.Хр.; в тях участниците търсят корените на морални или философски проблеми от най-разнообразно естество, като процесът на дирене на истината прави зрим метода на Сократ - често главен герой в диалозите). В може би най-известния от тях - Държавата"- Сократ обсъжда с атиняни и чуждоземци смисъла на правосъдието, спирайки се включително на въпроса: Справедливият човек по-щастлив ли е от несправедливия? В диалога се бистри и предложението за общество, управлявано от философи-царе и стражи. Тук срещаме и знаменития мит за пещерата.

В сократическите си диалози Платон обсъжда и теорията за формите, безсмъртието на душата и ролите на философа и поезията в обществото. Смятана за първата утопична творба в историята, Държавата"на Платон се е утвърдила като едно от най-влиятелните произведения във философията и политическата теория.***

Българското издание е в превод от старогръцки език, дело на големия филолог проф. Александър Милев. То е част от поредица Тезаурус", в която са включени също новият превод наВеликите трагедии" на Уилям Шекспир на проф. Александър Шурбанов, уникалното издание на древноегипетската Книга на мъртвите"в превод на българския египтолог, преводач и лектор доц. д-р Теодор Леков, Трактат по история на религиите", Шаманизмът и архаичните техники на екстаза" и Йога. Безсмъртие и свобода" на видния румънски културолог, философ и писател Мирча Елиаде, биографичният труд Живот в огъня" на Марина Цветаева (със съставител видният философ и литературовед Цветан Тодоров), Трактат за живописта" на Леонардо да Винчи и една от малкото запазени писмени книги на маите, писана на кичеански - Попол Вух".

Откъс от Държавата", Платон


Ролята на стражите в идеалната държава

- И тъй - казах аз, - колкото е по-важна работата на стражите, толкова по-голямо знание изисква в сравнение с всички други занимания и се нуждае от толкова по-голяма опитност и старание.

- И аз мисля така - рече той.
- За това занятие не е ли нужна и природна дарба?
- Как иначе?
- И тъй, нашата задача е, както изглежда, доколкото можем, да посочим какви и колко големи способности са необходими за защита на държавата.
- Наша задача е.
- Кълна се в Зевса - рекох аз, - не с малка работа се заемаме. Но не трябва да се плашим, доколкото имаме сила.
- Да не се плашим - отвърна той.
- Мислиш ли - попитах аз, - че по отношение на пазенето природата на благородното куче се отличава от природата на благородния юноша?
- Какво искаш да кажеш с това?
- Това, че и двамата трябва да имат острота на чувстване, бързина за преследването на това, което са забелязали, и сила, ако е необходимо да се бият с този, когото са настигнали.
- От всичко това има нужда - отвърна той.
- И да бъде мъжествен, щом добре ще се сражава.
- Но може ли да не бъде така?
- А ще пожелае ли да бъде храбър този, който не е с гневлив дух - било кон, било куче или каквото и да е друго животно? Не си ли забелязал, че гневът е непреодолим и непобедим; нали под негово въздействие душата става напълно безстрашна и непобедима?
- Забелязал съм.
- Следователно е ясно какво трябва да притежава стражът по отношение на тялото си.
- Да.
- А по отношение на душата си той трябва да бъде гневлив.
- И това е така.
- Но как - попитах аз, - Главконе? Ако стражите са с такива природни качества, няма ли те да бъдат жестоки помежду си и по отношение на другите граждани?
- Кълна се в Зевса, не е лесно да не бъдат - рече той.
- Все пак необходимо е те да бъдат кротки към своите и жестоки към враговете. В противен случай те няма да изчакат другите да се унищожат, но сами ще избързат да направят това.
- Истина е - каза той.
- Но какво да правим? - попитах аз. - Къде да намерим кротък и дръзновен нрав? Кротката природа е съвсем противоположна на гневливата.
- Изглежда.
- Но ако стражът е лишен от всяко едно от тия качества, той не може да бъде добър; да съвмести пък двете качества е невъзможно; тогава изглежда, че не е и възможно да има добър пазач.
- Право е - каза той.
Аз пък, колебаейки се и обмисляйки казаното вече по-рано, продължих: с право, приятелю, ние недоумяваме, понеже се отклонихме от образеца, който си поставихме в началото.
- Защо пък казваш това?
- Ние пропуснахме, че има такива натури, за които и не помислихме и които притежават тия противоположни качества.
- Къде се намират те?
- Може да ги видиш и в други животни, но най-много у тия от тях, които уподобихме на стража. Ти вероятно знаеш за породистите кучета. Техният нрав по природа е такъв, че с домашните и познатите са съвсем кротки, а пък с непознатите проявяват напълно противоположни качества.
- Естествено, че зная.
- Следователно това е възможно - рекох аз, - и ние не противоречим на природата, като търсим такъв страж.
- Изглежда, че не противоречим.
- Смяташ ли, че този, който има намерение да стане страж, трябва да бъде по природа освен гневлив още и философ?
- Защо пък и това? - рече той. - Аз не го разбирам.
- Това ти можеш да видиш и при кучетата - казах аз. - Това качество на животните е достойно за учудване.
- Кое?
- Щом кучето види непознат, то се сърди, макар да не е претърпяло нищо лошо от него, а види ли пък познат, то се умилква ласкателно, макар че не е получило от него никога нищо добро. Или ти не се учудваш на това?
- На това аз досега не съм обръщал внимание - рече той. - Явно е, че кучето прави именно това.
- Това чувство на неговата природа се показва твърде интересно и философско.
- По какъв начин?
- Поради това - рекох, - че кучето разпознава дружеското и враждебното лице само по това, че единия познава, а другия не познава. Нали е признак на любознателност, щом домашния и чуждия човек определя само по познаването и непознаването?
- Не може да не бъде - отвърна той.
- Но нали - попитах аз - любознателността и философстването са едно и също нещо?
- Едно и също - отвърна той.
- Защо да не допуснем смело и за човека, който е кротък по нрав към домашните и познатите си, че е необходимо да бъде с философска и любознателна природа..
- Да допуснем - рече.
- И тъй, добрият и полезен пазач на държавата ще бъде у нас философстващ, гневлив, бърз и силен по природа.
- Разбира се - каза той.
- Нека бъде такъв. Но по какъв начин ние ще храним и възпитаваме тия хора? И това наше изследване полезно ли ни е за това, за което и всичко разискваме, а именно да открием по какъв начин се явяват в държавата справедливостта и несправедливостта? Дано ние не пропуснем целта на нашето разискване и дано не го направим твърде дълго.
- Всъщност - продума братът на Главкон - аз очаквам, че сегашното ни изследване ще доведе именно до това удължаване.
- Заклевам се в Зевса, драги Адиманте - рекох аз, - не трябва да изоставяме разискването, макар и да бъде твърде продължително.
- Не трябва да го изоставим.
- Но хайде, сякаш си разказваме приказки и басни и прекарвайки в почивка, ние да си възпитаме тия мъже в разискването.
- Наистина, необходимо е.

Още от Интересно

Какво трябва да имаме в гардероба за офиса?

Кои са базовите дрехи, на които да заложим, когато подбираме тоалета си за работа...

Имаме ли наистина цял живот, за да сбъднем мечтите си?

Най-голямата заблуда, в която живеем, е илюзията за безкрайността на времето, с което разполагаме. Понякога не осъзнаваме, че възможностите, които съд...

Как да приемате критиката като интелигентен човек

Основателят на сайтовете Insight и Inc - Джъстин Барисо, твърди, че един от най-сигурните методи за успех е да се вслушвате в градивната критика. Малк...

Как да: какво можем да си изобретим от кламери

Знаете ли за колко много неща можете да използвате кламерите, които всички имаме вкъщи? И не, не става въпрос само за захващане на листи или нещо под...

Материалист или манипулатор. Какво казват звездите за негативните ни черти?

Овен – нетърпеливи, изискващи и упорити Представителите на тази зодия до такава степен потъват в забързаното си и напрегнато ежедневие, че ле...

Известни цитата за тайнствата на Вселената...

Вселената е необятна територия. Човешкото съзнание е твърде мъничко, за да осмисли колко велика мощ притежава Вселената. И все пак - много велики хор...

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...

Лунните лица на Водолея - II част

Почти няма човек, който да не знае коя зодия е – знакът, в който се е намирало Слънцето в момента на раждането му. Много важен за описанието на ...

Световно известният астролог Линда Гудман за жената Риби

Сега вече здравата закъсахме! Да видим как ще се оправяме. Моля ви, спокойно. Изчаквайте реда си. Разберете, жените Риби няма да стигнат за всички жел...