Структурите на ГЕРБ: Коалиционен кабинет или нови избори?

Втори тур преговори за съставяне на кабинет на спасението или нови избори за Нова година - това ще решават структурите на ГЕРБ

Точно в 12 часа лидерът на партията Бойко Борисов събира структурите от цялата страна, новоизбраните депутати, евродепутатите и кметовете в зала 6 на НДК. Целта е членовете на ГЕРБ да чуят от преговорния екип - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, какви са резултатите от проведените консултации през последната седмица с всички парламентарно представени партии.

Втори кръг на преговори

След техните резюмета представителите на ГЕРБ от различните структури ще могат да задават въпроси, както и да представят кратки резюмета на нагласите на избирателите по региони. Идеята е в разширен формат партията, спечелила изборите на 5 октомври, да реши дали да продължи с втори кръг на преговори за съставяне на кабинет, пише в. "Стандарт".

Сред нагласите в по-голямата част от представителите на страната са, че Борисов и екипът му трябва да сформират кабинет заради стабилността на страната. Тази е тезата и на евродепутатите на партията.

Има обаче и десетки областни лидери и структури, които смятат, че няма "достойни партии, с които ГЕРБ да направи коалиция". Причината според тях е промяната на предизборните им програми, само заради участието им в бъдещ кабинет с ГЕРБ.

Закритата дискусия

Очаква се закритата дискусия да продължи повече от два часа. След като се чуят мненията на всички представители, изпълнителната комисия и лидерът Бойко Борисов ще решават какви да са следващите стъпки на ГЕРБ.

Ако те са в посока втори тур преговори, то ръководството на партията ще разговаря отново с представителите на реформаторите и патриотите още в рамките на тази седмица.

Целта на Изпълкома на ГЕРБ е да има пълна яснота за съставяне на кабинет преди първото заседание на Народното събрание. То бе насрочено от президента за 27 октомври.

Виж още: ГЕРБ и АБВ постигнаха съгласие за голяма коалиция

Реформаторите

Влизането на реформаторите в парламента и властта е на път да роди нов спор сред тях. Този път на дневен ред е въпросът как ще се управлява парламентарната им група от 23 души. Част от партиите, сред които и ДБГ, предлагат това да става от председател и двама съпредседатели.

Моделът е сходен на този на Блока, който се управлява от петима съпредседатели. Целта е да има по-голяма демократичност и представителност, обясниха хората на Кунева. От другата страна обаче се надигат гласовете начело на групата да има един председател. Това се доближава повече до желанието на ДСБ за по-голяма монолитност в Блока, което удари на камък точно преди изборите.

Не сме обсъждали още структурата на групата, но според мен е логично да има един председател, коментира Гроздан Караджов от Гражданския съвет.

Днес парламентарната група на реформаторите ще се събере на заседание, на което най-вероятно ще дискутира проблема. Решението е много важно, защото кореспондира с въпроса колко оперативен и гъвкав ще е Блокът в евентуална коалиция с ГЕРБ.

Липсата на оперативност и яснота кой взема решение сред тях беше основният претекст за отказ за сътрудничество към момента от хората на Борисов. Заради това реформаторите пратиха и писмо с обяснение за структурата си до ГЕРБ.

Коалиционно управление

Те продължават да са с протегната ръка за формирането на общ кабинет. Повечето членове на ДБГ също са "за" коалиционно управление с Борисов, показват и предварителните резултати от референдума в партията. Те обаче не са окончателни, тъй като голяма част от партийците не са гласували. Оказало се, че вместо по интернет, те искат да дадат вота си на хартия.

Реформаторският блок се оказа с късата клечка след изборите. Причината е, че в предизборната кампания е избрал за своя основна мишена ГЕРБ, смятат от Института за дясна политика.

Разнопосочните послания на лидерите в Блока

"В краткосрочен план реформаторите успяха да извлекат дивиденти от конфронтационното си поведение спрямо партията на Бойко Борисов, но в средносрочен и дългосрочен план те ще търпят негативи", заявиха вчера от института.

Според тях, ако Реформаторският блок наруши предизборните си послания и влезе в управлението, ще запази целостта си, иначе "ще се обрече на самоизолация и ще се разцепи".

Разнопосочните послания на лидерите в Блока го карат да изглежда като непредвидим играч, който може да се окаже разрушителен в евентуална управленска конфигурация, добавят от ИДП. Оттам твърдят още, че оставането му в чиста коалиция е било грешка.

Виж още: Провал на преговорите между ГЕРБ и "Атака"

Още от Интересно

Кога ще се преродим отново

Защо кремациите на Бали са така пищни и впечатляващи? Защо всички са облечени в красиви, цветни дрехи, усмихват се и сякаш празнуват края на един живо...

Аз, когато ти си тръгна...

Здравей,Отдавна не те виждам. Смених си телефонния номер, изтрих всичките ти контакти.Научих се да се сдържам, когато неканените сълзи издават тъгата ...

Дневен хороскоп за петък, 20 януари

Добро утро! Вдъхновението ни за днес идва от: "Живейте и не казвайте на никого! Хората само развалят хубавите неща..." - Халил Джубра...

Какво говори сексуалният ни стил за нас?

Вашите лични мотиви да правите секс не само подсказват как ще го правите, но и кого ще привлечете като сексуален партньор. Има най-различни мотиви за...

Дневен хороскоп за неделя, 22 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен  Днес сте по-щастливи вкъщи, отколкото навън, но все пак ...

Покъртителната история на едно момиче, отвлечено веднага след раждането си

Отвличането Инцидентът се случил през лятото на 1998 г. в Университетския медицински център в град Джаксънвил. Само 8 часа след раждането си Камая ...

Когато си пожелаеш нещо, спомни си това...

Дали постигането на целите ни прави по-щастливи? Това не е непременно вярно според Майка Тереза, която казва: „Заради сбъднатите молитви са изплакани ...

6 стъпки, които превръщат мечтите в реалност

Имаш мечта? Обещаваш си я вече поредна година, но тя все още не е реалност? Защо е така и как това да се промени? ...

"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”

Днес се навършват 13 години от смъртта на големия български писател. Ако се чувстваш поне малко българин, то няма как да не си чел Йордан Радичк...

Прегръщайте се повече! Днес е световният ден на прегръдката

21 януари e Международният ден на прегръдката! По традиция празникът се отбелязва чрез приятелски прегръдки дори и с непознати хора. ...