Египетската свещена котка идва у нас

България се превръща в регионален център за развъждане на елитни котки! Сега за първи път у нас ще бъде показана уникална порода котки.

Става дума за египетски мау - свещената котка на богинята Бастет, отглеждана в древноегипетските храмове преди 4000 години.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАСРЕЩУ СТРЕС – ОЦВЕТЯВАЙТЕ!МОМЧЕТО НА ОТСРЕЩНИЯ ТРОТОАРОТБЕЛЯЗВАМЕ ПРАЗНИКА НА СВЕТА ПЕТКА БЪЛГАРСКА12 РАЗКАЗА ЗА СМЪРТТА

Всички желаещи да я видят ще могат да го направят по време на Петата международна фелиноложка изложба на CFA. Форумът е със състезателен харатер и ще се проведе на 18 и 19 октомври от 10:00 до 18:00 в хотел Кемпински Зографски в столицата.

В него ще се включат над 100 котки от десетки държави, които ще бъдат оценявани от международно жури от десет съдии от САЩ, Холандия, Финландия и Украйна.

Египетската мау е късокосместа домашна котка, запазила естествената за дивите представители на семейство Котки петниста окраска. Тази порода е отглеждана и почитана в Древен Египет и нейни изображения се срещат в древни папируси.

Египетската мау е била обожествявана като се е смятало, че тя е превъплъщение на богинята Бастет, която предпазвала от страшни бедствия и спомагала за узряването на реколтата. Тези котки са били отглеждани в храмовете на Бастет, както и в домовете на египетската аристокрация, където са били считани за членове на семейството с всички произтичащи оттук привилегии.

Снимка: Thinsktock

За изложбата този уикенд за първи път в България ще бъдат показани и дългокосмест японски бобтейл - най-скъпият представител на изложението. Тази порода е популярна като "живия първообраз на световноизвестния анимационен герой Hello Kitty".

Най-характерната черта на японския бобтейл е малката, по-скоро заешка опашка, която има само два прешлена. Породата е древна, произхожда от Япония и е високо ценена там от векове.

Вярването е, че за разлика от котките с нормални опашки, бобтейлът има добър дух и носи късмет. Това са едни от най-податливите на дресировка котки, които лесно могат да бъдат научени да изпълняват номера и да донасят предмети.

Снимка: Thinsktock

Макар и древна, породата е сравнително рядка, като се отглежда в ограничен брой развъдници по света. Eдин от тях от този месец вече ще бъде локиран в България. Три японски бобтейла, в това число и дългокосмест японски бобтейл, пристигнаха от световноизвестния холандски развъдник Henny Wintershoven не само, за да участват в програмата, но и за да сложат начало на развъдна програма у нас.

Снимка: CFA

На петото издание на CFA изложбата ще дефилират още представители на пoродите персийски, британски късокосмести, екзотик, сфинксове, мейн-кун, абисински, шотландски клепоухи (скотиш фолд), американски късокосмести, девон и корниш рексове и бурмански.

Всички участници преминават през специална подготовка - изкъпване с първокласна козметика и специфичен за всяка порода грууминг (фризиране), за който всеки развъдник има своя тайна.

Състезателите са добре подготвени за представянето си на ринга, като се подбират представители с благ нрав, подходящи за участие в изложба, за да покажат най-добрите характеристики на породата си. Категорично изискване е всички да са ваксинирани.

Входът за събитието е безплатен за деца до 7 години, за деца до 14 години и пенсионери ще бъде 3 лв., а за възрастни - 5 лв. Билетите се предоставят на място.

Още от Интересно

Нещата, за които трябва да сте подготвени, ако имате близнаци

Да имаш две деца по едно и също време е чудо! Това е още по-голям комплимент от Господ! Но е и отговорност. Винаги съм си мечтаела да имам близнаци и ...

Тинейджърка пресъздава картина на Ван Гог на крака си

18-годишната Амелия Хол е страдала от депресия в продължение на няколко години. Но когато наскоро е имала особено лош ден, тя не прибягва до самонар...

Палачинки с елда и боровинки

Палачинките вече не са само онази смес от яйца, мляко и брашно, а нещо повече. Те могат да бъдат диетични, направени от трици, от брашно от елда... ...

Мъжете мечтаят за...

5 идеи, които ще отговорят на мъжките фантазии и ще подобрят интимния ви живот...

Дамян Дамянов: „Стаята ми пет на четири. В метри, в крачки, в самота“

Днес великият поет Дамян Дамянов щеше да навърши 82 години...

Как да бъдете най-добрата кума

Кумата има три основни задължения: да подкрепя булката, да контролира шаферките и да бъде винаги на разположение. Добрите организационни и комуникатив...

Любовният ви хороскоп за днес - 18 януари

И днес Луната е във Везни. Това ще допринесе за хармоничните отношения между двата пола, като подтикне към по-деликатно и внимателно общуване. И въпре...

Лунните лица на Козирога - II част

Почти няма човек, който да не знае коя зодия е – знакът, в който се е намирало Слънцето в момента на раждането му. Много важен за описанието на...

Любовната прогноза на звездите за днес - 19-ти януари

Днес пред вас е един специфичен ден. Луната е без курс през почти целия ден - от 10:56 до 24:00 часа. Това забавя деня и го прави особено непродуктиве...

За една омъжена жена, която има връзка с четирима мъже

"За да имаме щастлив брак и здрав съюз, е много важно да разберем, че ние и половинката ни сами правим избора си и не можем да „задушаваме“ другия с у...