Вратовръзката: Как започва всичко

Жените харесват мъже с вратовръзки. Това е доказано научно, практично и по всички останали възможни начини. Ако и вие сте сред горещите почитатели на този аксесоар, ще ви интересно да научите, че в националния музей в Цюрих са открили изложба - на вратовръзката.

Този аксесоар е смятан за символ на властта и говори много за човека, който го носи. В изложбата е разгледан във всичките му форми и проявления във времето.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАЗЕЛЕН ЧАЙ В ПОМОЩ НА КОЖАТАЗА НАЙ-НЕЖНИТЕ РЪЦЕОТ МИЛАНО И ПАРИЖ: 2 ПРИЧЕСКИ СТЪПКА ПО СТЪПКАМОДНИ ЗАКОНИ: МИГЛИТЕ ДА СА С ОБЕМ

Униформени вратовръзки, вратовръзки с цветовете на големите британски университети, президентски вратовръзки, задължително червени за републиканските кандидати в предизборните кампании, и сини за демократите.

Експозицията следва стъпка по стъпка протокола около аксесоара, използван дълго време като символ на социалната йерархия.

Между експонатите присъстват вратовръзките, които държавните мъже са носели с гордост, като дантеления шал, завършващ костюма на Кристиан Седми (1749-1808), крал на Дания и Норвегия по време на коронацията му.

Както и един екземпляр, изпратен през 1979 на президента Джими Картър от американския актьор Джефри Валънс. Валънс пращал вратовръзки на няколко американски президенти, с молба да получи друга в замяна.

Картър обаче е изпратил писмо от канцеларията на Белия дом, в която учтиво се обяснява, че подаръкът не може да бъде приет.

Снимка: Thinkstock

В отделен раздел са подредени вратовръзки на прочути артисти, като тази на Анди Уорхол - кралят на попарта, или вратовръзката, която носела германската актриса Марлене Дитрих, с което е скандализирала млади и стари.

Снимка: Thinkstock

Вратовръзката се появява през XVII в., когато френската аристокрация се вдъхновява от едно обикновено шалче, което хърватските войници носели на врата си и което придавало на униформата им елегантност и шик.

В онези години тя заемала място в гардероба на дворцовите дами, изложбата припомня този факт, посвещавайки цял раздел на женската вратовръзка.

Във вид на жабо, фльонга или папионка, тя постепенно става неотменима част от мъжкия гардероб, допринасяйки за просперитета на Цюрих, който дълго време е бил един от главните центрове за производство на тъкани за вратовръзки, заедно с Комо в Италия, или Крефелд в Германия.

Тези специални платове били изпращани на кроячите в Англия през XIX в, а по-късно и в САЩ и Япония, припомня Алексис Шварценбах - историк, изучаващ историята на коприната в Цюрих.

Снимка: Thinkstock

Японските фабриканти дълги години продължили да се снабдяват с платове от Швейцария, където ходели специално, за да намират малки количества от скъпоценния плат, така че да предложат на клиентите си уникални вратовръзки, които никой друг няма да има.

Снимка: Thinkstock

Свободна от задълженията, вратовръзката днес се налага като моден аксесоар, с който мъжете да персонализират облеклото си.

Изложбата, открита в Цюрих средата на септември, ще продължи до 18 януари.

Още от Интересно

Дамян Дамянов: „Стаята ми пет на четири. В метри, в крачки, в самота“

Днес великият поет Дамян Дамянов щеше да навърши 82 години...

Най-добрите приятели на жените са мъжете

Що е то приятелство между мъж и жена и има ли почва то у нас? Много хора твърдят, че не може да има само приятелство между представители на двата пола...

Тези дами обезсмислиха израза „бий се като мъж“

Сесилия Брейкхюс Родена в Картахена, Колумбия, отгледана от норвежки родители в един от размирните квартали на Берген, който през 80-те и 90-те ...

Нова тревожна новина за семейството на Анджелина

Биологичната майка на 12-годишната Захара, която беше осиновена от Анджелина Джоли на шестмесечна възраст, призова актрисата да й позво...

Художник изобрази зодиакалните знаци под формата на танци

Никога не съм смятал астрологията за нещо сериозно, но независимо от това намирам картинките и идеите зад нея впечатляващи. Художникът Сирил Роландо...

Палачинки с елда и боровинки

Палачинките вече не са само онази смес от яйца, мляко и брашно, а нещо повече. Те могат да бъдат диетични, направени от трици, от брашно от елда... ...

Световноизвестният проф. Нери Лауфер: Яжте жълти плодове, за да заченете по-лесно

Проф. Нери Лауфер е знаково име в световната асистирана репродукция, един от първите лекари в света, правили човешко инвитро, основател на инвитро цен...

Рецептите на Катето Евро: зрял боб в гърне

Моя дядо Петър, който ме е отгледа, държеше много на храната, искаше да му се приготвят минимум по 4-5 ястия на ден. Както вече съм казвала за него, ...

Най-хубавите цитати за любовта от книгите

Няма книга, в която да не присъства темата за любовта или войната по един или друг начин.  Тези теми в основата на света такъв, какъвто го ...

Нина Добрев по-впечатляваща от всякога

Актрисата с български корени е с нова прическа и изваяна фигура...