ГЕРБ не пристана на ДПС

Удовлетворени сме от искреността, с която и двата екипа водиха преговори, но не приемаме предложението на ДПС да съставим правителство на малцинството. Това заяви на пресконференция след края на преговорите между ГЕРБ и ДПС Цецка Цачева

Novini.bg припомня, че участие в преговорите взеха: от страна на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова; от страна на ДПС - Рушен Риза, Алиосман Имамов и Йордан Цонев.

Допирни точки

Според Менда Стоянова двете партии са имали принципно съгласие по няколко теми. Това са евроатлантическата ориентация на България, темата по икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, за инфраструктурните проекти, за връщане на доверието на европейските ни партньори, по сектор "Сигурност" - за приемане на България в Шенген, за спиране на незаконната миграция.

По други шест теми те имат принципно съгласие, но с известни нюанси, по думите на Стоянова. А именно – за данъчната политика, закона за изменение на държавния бюджет, модела на сметната палата, въведен от предходното правителство; банковата стабилност и КТБ – там различния почти няма, но тя се обърна към всички вложители да имат търпение.

Обединихме се около това, че за КТБ и за всички други подобни случаи трябва да има прозрачност, да се знае кой по един или по друг начин е бил участник в банка с проблеми, заяви Стоянова.

Още да се увеличи животът на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", но ДПС застава и зад проекта на "Уестингхаус", а според ГЕРБ не трябва да се дават корпоративни гаранции от страна на държавни корпорации.

Различия

По последната точка "Изборен кодекс" двете партии не са постигнали консенсус за задължителното гласуване. От своя страна Румяна Бъчварова подчерта, че диалогът между политическите сили трябва да се осъществява и между партии, които не участват в едно управление.

Коментарът й дойде във връзка с питанията защо ГЕРБ са се съгласили на преговори с хората на Местан, при положение, че не искат да съставят кабинет с ДПС. Причината ГЕРБ да не искат ДПС в управлението е предисторията на отношенията между двете партии, обясни Бъчварова, която недоумява защо от партията на Местан са застанали в една откровена, по нейните думи, антикоалиция срещу ДПС.

Ние категорично отричаме да съставяме антикоалиция ДПС, нашите различия са принципни, побърза да уточни Бъчварова. Трябва температурата на политическа нетърпимост да бъде преодоляна, затова смятаме, че ДПС трябва да направи една пауза от управлението, подчерта тя.

АнтиДПС коалиция

Позицията на ДПС бе представена първо от Алиосман Имамов. По неговите думи основната цел на тези разговори и ползите са били, че двете партии са се информирали една друга за следващите стъпки към сформиране на правителство.

Наистина се пробутва една нова политическа култура на разбирателство и диалог между партиите, коментира той. Защо при тази идеологическа и програмна близост ДПС остава извън политическите сили, които биха могли да участват в управлението, питат обаче от ДПС.

Относно модела на интеграция искаме ГЕРБ да даде доказателство, че няма да участва в антиДПС коалиция, допълни Имамов.

Законопроекти

Бившият шеф на бюджетната комисия от кабинета "Орешарски" Йордан Цонев заяви след своя колега, че ДПС добавя в своя законопроект и решението на казуса с КТБ, за да има пълна прозрачност по проблема.

Поставяме си две цели – да се защити държавният и публичният интерес и да има пълна прозрачност. По отношение Закона за МВР според ДПС промените трябва да бъдат направени задължително с оглед горчивия опит от предходните два кабинета – на Орешарски и на Борисов.

Ние продължаваме да държим на малкия регион, на малкото населено място, на малкия и среден бизнес, продължи Цонев. Не срещнахме обструкции, побърза да уточни той, но подчерта, че иска да акцентира върху тези неща.

Кабинет на малцинството

Цонев пожела да постави сериозен акцент на искането си за кабинет на малцинството. На България не й трябват предсрочни избори, обяви той. Единият ни изход е или кабинет на малцинството, или да вървим към предсрочни избори, категоричен бе той, макар че подчерта, че ДПС знае недостатъците на първа политическа сила с 84 депутати.

Няма такова политическо животно – коалиция на малцинството, не можем да я подкрепим. Тогава пред нас изниква въпросът за третата политическа сила, която регистрира сериозен ръст на тези избори.

Коалиция антиГЕРБ

Нейната подкрепа по-маловажна ли е от четвъртата, петата, шестата партии, недоумява Цонев. Категорично няма да подкрепим кабинет с участието на националистически и ксенофобски партии, допълни още Цонев.

На въпроса защо са участвали в коалиция антиГЕРБ Йордан Цонев отговори така: Тогава не бяхме съгласни с авторитарните начини на управление, злоупотребата с власт, особено в МВР, начина на използването на системата за сигурност.

Още от Интересно

Колко милиона струва да поканиш на сватбата си Марая Кери, Антонио Бандерас и Елтън Джон?

Марая Кери и Елтън Джон получили милиони, за да пеят на сватбата на внучка на руския олигарх Валерий Коган в Лондон. Младоженците са 19-годишнит...

10 неща, които трябва да знаете, преди да се разведете

Разводът е един сравнително дълъг процес, изпълнен с доста емоции. А когато един човек е емоционален, не може да мисли особено трезво. След като прикл...

Живот при минус 71 градуса: Как изглежда най-студеният град в света?

Ако мислите, че тези дни е кучи студ във вашия град, то значи не сте стъпвали в Оймякон, Русия - най-студеният град на планетата! Най-ниската измерена...

Катрин Хейгъл роди първото си биологично дете

Катрин Хейгъл и съпругът й Джош Кели посрещнаха третото си дете! То момче и носи името Джошуа Бишъп Кели. Синът им е роден на 20-т...

“Среща” от Дамян Дамянов

Среща от Дамян Дамянов С тебе ни събра случайността, А можеше нима да се разминем ? От пътища кръстосан е света и всеки път е дълъг със години. Ти ще...

Жената Овен и нейното желание да триумфира в любовта

Жената Овен притежава силна персоналност, интелигентност и забележителен характер. Често предпочита да е сама и независима, вместо някой да се опитва ...

До 5-ти февруари Вселената ви казва едно голямо "Да" - време е за сбъдване на мечти!

От 7 януари до 5 февруари вселената е в режим „съдействие“ – вселената в представителство от слънчевата система, разбира се. В тази ...

Тя отслабна, защото мъжът й я нарече дебела крава

Главно действащо лице в днешния ни материал е една дама от Хюстан, Тексас, на име Бетси Аяла. Тя успява да свали цели 48 килограма, мотивирана от изне...

Скъпа, той просто не си пада по теб

Нека да си представим следната хипотетична ситуация… Харесваш мъж. Да речем, че го харесваш доста. До такава степен го харесваш, че дори си скл...

Мъжкият косопад си има решения

Плешивостта удря много мъже, 85% от тях са около 50-те, съобщава Американската асоциация на загубилите косите си. Едно обаче трябва да се отбележи...