ГЕРБ не пристана на ДПС

Удовлетворени сме от искреността, с която и двата екипа водиха преговори, но не приемаме предложението на ДПС да съставим правителство на малцинството. Това заяви на пресконференция след края на преговорите между ГЕРБ и ДПС Цецка Цачева

Novini.bg припомня, че участие в преговорите взеха: от страна на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова; от страна на ДПС - Рушен Риза, Алиосман Имамов и Йордан Цонев.

Допирни точки

Според Менда Стоянова двете партии са имали принципно съгласие по няколко теми. Това са евроатлантическата ориентация на България, темата по икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, за инфраструктурните проекти, за връщане на доверието на европейските ни партньори, по сектор "Сигурност" - за приемане на България в Шенген, за спиране на незаконната миграция.

По други шест теми те имат принципно съгласие, но с известни нюанси, по думите на Стоянова. А именно – за данъчната политика, закона за изменение на държавния бюджет, модела на сметната палата, въведен от предходното правителство; банковата стабилност и КТБ – там различния почти няма, но тя се обърна към всички вложители да имат търпение.

Обединихме се около това, че за КТБ и за всички други подобни случаи трябва да има прозрачност, да се знае кой по един или по друг начин е бил участник в банка с проблеми, заяви Стоянова.

Още да се увеличи животът на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", но ДПС застава и зад проекта на "Уестингхаус", а според ГЕРБ не трябва да се дават корпоративни гаранции от страна на държавни корпорации.

Различия

По последната точка "Изборен кодекс" двете партии не са постигнали консенсус за задължителното гласуване. От своя страна Румяна Бъчварова подчерта, че диалогът между политическите сили трябва да се осъществява и между партии, които не участват в едно управление.

Коментарът й дойде във връзка с питанията защо ГЕРБ са се съгласили на преговори с хората на Местан, при положение, че не искат да съставят кабинет с ДПС. Причината ГЕРБ да не искат ДПС в управлението е предисторията на отношенията между двете партии, обясни Бъчварова, която недоумява защо от партията на Местан са застанали в една откровена, по нейните думи, антикоалиция срещу ДПС.

Ние категорично отричаме да съставяме антикоалиция ДПС, нашите различия са принципни, побърза да уточни Бъчварова. Трябва температурата на политическа нетърпимост да бъде преодоляна, затова смятаме, че ДПС трябва да направи една пауза от управлението, подчерта тя.

АнтиДПС коалиция

Позицията на ДПС бе представена първо от Алиосман Имамов. По неговите думи основната цел на тези разговори и ползите са били, че двете партии са се информирали една друга за следващите стъпки към сформиране на правителство.

Наистина се пробутва една нова политическа култура на разбирателство и диалог между партиите, коментира той. Защо при тази идеологическа и програмна близост ДПС остава извън политическите сили, които биха могли да участват в управлението, питат обаче от ДПС.

Относно модела на интеграция искаме ГЕРБ да даде доказателство, че няма да участва в антиДПС коалиция, допълни Имамов.

Законопроекти

Бившият шеф на бюджетната комисия от кабинета "Орешарски" Йордан Цонев заяви след своя колега, че ДПС добавя в своя законопроект и решението на казуса с КТБ, за да има пълна прозрачност по проблема.

Поставяме си две цели – да се защити държавният и публичният интерес и да има пълна прозрачност. По отношение Закона за МВР според ДПС промените трябва да бъдат направени задължително с оглед горчивия опит от предходните два кабинета – на Орешарски и на Борисов.

Ние продължаваме да държим на малкия регион, на малкото населено място, на малкия и среден бизнес, продължи Цонев. Не срещнахме обструкции, побърза да уточни той, но подчерта, че иска да акцентира върху тези неща.

Кабинет на малцинството

Цонев пожела да постави сериозен акцент на искането си за кабинет на малцинството. На България не й трябват предсрочни избори, обяви той. Единият ни изход е или кабинет на малцинството, или да вървим към предсрочни избори, категоричен бе той, макар че подчерта, че ДПС знае недостатъците на първа политическа сила с 84 депутати.

Няма такова политическо животно – коалиция на малцинството, не можем да я подкрепим. Тогава пред нас изниква въпросът за третата политическа сила, която регистрира сериозен ръст на тези избори.

Коалиция антиГЕРБ

Нейната подкрепа по-маловажна ли е от четвъртата, петата, шестата партии, недоумява Цонев. Категорично няма да подкрепим кабинет с участието на националистически и ксенофобски партии, допълни още Цонев.

На въпроса защо са участвали в коалиция антиГЕРБ Йордан Цонев отговори така: Тогава не бяхме съгласни с авторитарните начини на управление, злоупотребата с власт, особено в МВР, начина на използването на системата за сигурност.

Още от Интересно

Дневен хороскоп за неделя, 19 февруари

Добри утро! Последният ден от седмицата носи полъха на пролетта и усещане за ново начало, не мислите ли? Вижте какво ви очаква днес ТУК.  &nda...

Ема Уотсън - за феминизма й и стокхолмския синдром в "Красавицата и звяра"

Ема Уотсън по убеждение е феминистка, а това се оказва голяма трудност при пресъздаването на героинята й в „Красавицата и звяра”. През...

Седмичен хороскоп за периода 20 февруари- 24 февруари 2017г.

Можете да следите седмичния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен През последните няколко седмици животът ви е абсолютен хаос,...

Ще имате ли късмет в любовта според хороскопа на Амур за 17 февруари

Луната е в Скорпион, което налага да сте много концентрирани и организирани. Не отлагайте семейните дела и свършете домакинските си задължения в срок....

Първият трейлър на “Възвишение” обнадежди (по)читателите на обявения за литературна сензация роман на Милен Русков

“Какви ли не неща, брате, проговорват в главата ти.Глава человеку е боклучарник, какъвто втори няма. Но някой ще рече- там сред свинете и бисери...

Вкусни пухкави хлебчета със сирена

Необходими продукти: за тестото: 500 г брашно 250 мл прясно мляко 80 мл олио 1 с. л. захар 2 ч. л. суха мая 1 ч. л. сол за плънката: 250 г сирене &bd...

Седмичен хороскоп за 20-26 февруари: очакват ни силни емоции и напрежение

И тази седмица няма да пропуснем да споделим с вас новия ни седмичен хороскоп, който знаем, че следите с интерес и очаквате в утрото на всеки понеделн...

Вижте вашия най-точен любовен хороскоп за 19 февруари

Заради Луната в Стрелец денят ще бъде позитивен, спокоен или много по-лек от вчерашния. В следващите няколко часа ще получим някои важни любовни прозр...

Светлана Хънт: В България са много по-хуманни към кучетата, отколкото в САЩ

Светлана Хънт е родена в Киев през 1969 г., а от 1975 г. живее в САЩ. Завършила е легендарната френска кулинарна академия Cordon Bleu Culinary и има т...

Картини за милиони на една ръка разстояние

Будни, обхванати от така специалното Мадридско настроение, и водени от безкрайното си любопитство, тръгваме към Националния художествен музей Рейна Со...