Как да премахнем пигментните петна от лицето си

Избягването на хиперпигментациите не е лека задача. Избелващите средства по правило са агресивни за кожата. Идеята е да изравните тена с помощта на ефективни, но щадящи съставки, които са в състояние също така да забавят образуването на пигментни петна.

Тенът на лицето става неравен не само заради вредното въздействие на ултравиолетовата светлина. Тъмните петна по кожата се образуват и заради хормонални колебания в организма; заболявания на ендокринната система и стомашно-чревния тракт, прием на орални контрацептиви, стрес, травми, хипервитаминоза и авитаминоза…
Към тяхната поява водят също възпалителните процеси в кожата (например при акне) и травмиращите козметични процедури.

МЕЛАНИНЪТ

е пигмент, който дава цвят на нашата кожа. Ако е в нормално количество, той служи като естествен филтър, предпазващ кожата от агресивното въздействие на ултравиолетовата светлина. Но меланоцитите (клетки на кожата, които произвеждат пигмент) реагират чувствително на много фактори - на първо място на слънце и на колебанията в хормоналните нива. Това води до локално производство на меланин в повече, значително над нормата. В резултат се образуват огнища на хиперпигментации, които не минават с времето подобно на обикновен" загар, а остават там за постоянно или пък се появяват редовно като луничките.

С помощта на съвременните препарати може да се изтрият" пигментните петна, но те пък действат прекалено агресивно на кожата, което се оказва техен главен и фатален недостатък. Спрямо тях кожата реагира е раздразнение, сухота, пълна загуба на пигмент и даже, колкото и парадоксално да звучи, с още по-усилена пигментация. Хиперпигментация, възникнала на мястото на възпаление, е знак, че меланоцитите са реагирали прекалено чувствително към травмиращото въздействие. Избелването се явява същият такъв агресивен трав- миращ фактор за кожата. Получава се омагьосан кръг.

Въпрос на количество

Цветът на кожата на човека се определя от пет пигмента, най-важният от които е меланинът. В зависимост от количеството и разпределението му в кожата човечеството се дели на черна, бяла и жълта раса. Ако той е в норма, всичко е нормално. Но всички процеси на нарушение на производството на меланин специалистите наричат дисхромия (от с1у$ - порочно, неправилно, и екюта - цвят, окраска).

При увеличено производство на меланин в организма възникват хиперпигментации. Те могат да бъдат причинени от наследствени фактори, хормонални нарушения, дерматити, изгаряния, рани, инжекции, ухапвания от насекоми, прием на лекарствени препарати, повишаващи чувствителността на меланоцитите към слънчевото излъчване (ретиноиди, тетрациклин, хормонални препарати).

ВИДОВЕ ПИГМЕНТНИ ПЕТНА

ЛУНИЧКИ (ефелиди)
Най-често те досаждат на рижите дами и на блондинките. Появяват се през пролетта заедно с първите слънчеви лъчи. В същността си те са далечни роднини на загара. Причината за тяхното образуване е наличието на специфичен ген в меланоцитите, заради който при среща със слънцето те започват интензивно да произвеждат меланин. Най-ярките лунички се появяват във възрастта между 20 и 25 години. До 35-годишна възраст тяхното количество може и да нарасне, но с напредване на годините те избледняват.
СТАРЧЕСКИ ПЕТНА
Те се образуват за сметка на увеличеното количество на меланоцити в кожата, което по правило се случва след 40-годишна възраст. Най-често се локализират на гърдите, раменете и китките - зони, които постоянно са изложени на слънце през лятото.
ХЛОАЗМА И МЕЛАЗМА
Хлоазмата са симетрични кафяви петна, появяващи се предимно по лицето. Сливайки се, те могат да стигнат значителни размери. Обикновено хлоазма се образува по време на бременност, а също и при някои заболявания на женската полова система, при прием на орални контрацептиви или при заразяване с глисти. Без оглед на страховития си вид хлоазмата е доста безобидно петно и бързо изчезва, след като се елиминират причините за нейната поява. За разлика от хлоазмата мелазмата никога не е свързана с патологии на репродуктивната система. Тя се развива под влияние на слънчевата светлина при хора, страдащи от различни заболявания на стомашно-чревния тракт.

РОДИЛНИ ПЕТНА (неВуси)
Това са доброкачествени новообразувания по кожата, състоящи се от специфични мелано съдържащи невусни клетки. Родилните петна са с различни размери и цвят (телесен, жълтеникав, черен); плоски или релефни; гладки или подобни на брадавици; с широка или с абсолютно тясна основа (държащи се на краче"). Появяват се в ранно- то детство, стигат максималното си количество през юношеството, а към 60-годишна възраст повечето от тях изчезват. Обикновено невусите не представляват опасност. Но някои отделни екземпляри" са в състояние да се изродят в злокачествения тумор меланом. По принцип опасните невуси се отличават с големи размери, често дори са болезнени, а понякога от тях тече кръв.

ЛЕНТИГО то се появява във вид на овални, плоски малки петна, чийто цвят варира от светлобежов до тъмнокафяв. Лентигото може да образува на всякаква възраст, в това число и при децата (юношеско лентиго).

Борба с петната

Съвременната естетична медицина разполага с богат арсенал от средства, които позволяват човек практически да се избави от всяка една хиперпигментация. Но ако подходите разумно към проблема, си струва преди всичко да си изясните защо точно вас са атакували" въпросните петна и да се избавите не от тях, а от причината, която ги поражда. Понякога пигментацията изчезва от само себе си, след като основното заболяване, което я е провокирало, се излекува напълно. В краен случай е достатъчен лек пилинг, за да стане вашата кожа идеална. Но, уви, това е по-рядък случай.

Да се справите с пигментните петна в домашни условия, е трудна задача, дори невъзможна. Абсолютно всички препарати с избелващ ефект действат на нивото на повърхностния слой на кожата - епидермиса. За постигането на ефект се изисква по- продължително и системно третиране с тях и достатъчно количество пари, тъй като по-качествените средства струват и по-скъпо.

Козметичното лечение на хиперпигментациите задължително включва пилинг на роговия слой кожа, което благоприятства отделянето на мелатонина от епидермиса и съответно изсветляването на пигментните петна.

Какво съветват експертите:

Ежегодно пигментните петна отвеждат при козметика 10-15% жени. По-често от всичко пигментацията се появява заради някакво травмиране на кожата след изгаряне (както термично, така и слънчево), върху след операционни белези, след възпаление на кожата. Решението на проблема с хиперпигментацията може да бъде само комплексен с обезцветяващи вещества и блокатори на меланогенезата, излющващи съставки, антиоксиданти, противо възпалителни и овлажняващи вещества. Тези средства обикновено се прилагат не по-малко от 12 седмици. Продължителното въздействие е наложително, за да се потиснат трайно производството на меланин и обезцветяването на този пигмент в клетките на кожата.

Още от Интересно

Седмичен хороскоп за периода 20 февруари- 24 февруари 2017г.

Можете да следите седмичния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен През последните няколко седмици животът ви е абсолютен хаос,...

Нина Симон: Свободата е липса на страх

Днес се навършват 84 години от рождението на култовата певица...

Когато популярността в социалната мрежа е по-важна от живота...

Несъмнено социалните мрежи заемат основно място в живота на съвременния човек. Доколко това е полезно, само времето ще покаже. Да те улесняват кому...

За жените и мъжете - искрено и лично

1. Ако мъжът си търси жена, &#...

Китайски 2-минутeн масаж за плосък корем

Всички знаем колко трудн...

Това, което жените не обичат да чуват

Понякога, когато мъжете правят комплимент на жената до тях, не осъзнават колко снизходително звучат. И така на пръв поглед безобидните коментари в...

Жена със значка - отстъпи място в транспорта!

Даваме ли си обаче всички ясна представа за това как една жена, носеща в себе си нов живот, може да се почувства, когато прeкрачвайки прага на превозн...

30 от най-пиперливите карикатури на The New Yorker

Обичате карикатурите, заради “пиперливото” им чувство за хумор?О, тогава сигурно обожавате тези на The New Yorker. Американското издание, ...

Как казват „Здравей“ по света?

Най-разпространеният поздрав у нас несъмнено е ръкостискането, но в различните краища на света съществуват най-невероятни и разнообразни начини да каж...

Какво трябва да имаме в гардероба за офиса?

Кои са базовите дрехи, на които да заложим, когато подбираме тоалета си за работа...