Полезни ли са енергийните напитки?

Едно от сравнително новите изобретения на човечеството са енергийните  напитки. Използват ги студентите по време на сесия, фитнесманиаците, уморените шофьори и посетителите на нощни клубове и всички, които, по една или друга причина, се чувстват изтощени.

Производителите на тези напитки твърдят, че те носят само полза и радост. Но дали е така и какво  всъщност съдържат те?

Кофеинът се съдържа във всички енергийни напитки. Той действа като стимулатор - 100 мг от него стимулират умствената дейност, а 238 мг - сърдечносъдовата  издържливост.  За да се постигне това, обаче, трябва да се изпият поне три опаковки. Производителите  предупреждават, че не бива да се пият повече от 1 до 2 на ден.

Тауринът е аминокиселина, която се натрупва  в мускулните тъкани. Една опаковка от енергийните напитки съдържа 400 до 1000 мг таурин.  Досега се смяташе, че той подобрява работата на сърдечния мускул. Напоследък обаче, учените са установили, че той изобщо не влияе на човешкия организъм.

Карнитинът е компонент на човешката клетка, който  способства за бързото окисляване на мастните киселини, усилва обмяната на веществата и снижава умората в мускулите.

Гуараната и жен-шенът  са лекарствени растения   с тонизиращи свойства. Листата на гуараната извеждат млечната киселина от мускулните тъкани, намалявайки болката при физически натоварвания.

Витамините от  групата В са необходими за нормалната работа на нервната система и главния мозък. Когато има надостиг, това се усеща, но повишените дози не подобряват производителността на човек, умствените му способности или  нещо друго, както се опитват да  ни убедят производителите на енергийни напитки. Мелатонинът се съдържа в организма и отговаря за човешкия биоритъм.

Матеинът е вещество, влизащо  в състава на южноамериканския зелен чай мате. Екстрактът от вечнозеленото дърво помага на човек да се справи с чувството на глад и способства за намаляването на теглото.

И така, ако просто трябва да се ободрите  или да активизирате мозъка, енергийните напитки са идеални за тази  цел.  Кофеиновите енерготоници  са за заклетите работохолици и студентите, които работят и учат нощем, а витаминно-въглехидратните - за активните хора, които много спортуват.  Опаковките позволяват на тези  напитки да се употребяват  във всякакви ситуации, което невинаги е възможно за кафето и чая.

Енергийните напитки обаче, трябва да се използват строго дозирано - максимум  по 2 на ден. Наднормената употреба води до повишаване на кръвното налягане или кръвната захар.

Във Франция, Дания и Норвегия, например, енерготониците са забранени за продажба в магазините, разрешени са само в аптеките, тъй като се смятат за лекарствени средства.  Хора с проблеми със сърцето или кръвното не трябва да ги употребяват.  Витамините пък, които се съдържат в тези напитки, не могат да заменят мултивитаминния комплекс.

Тониците всъщност не дават енергия, а я изсмукват  от човек. Той използва собствените си ресурси или по-точно взима ги назаем от самия себе си.  Но този ‘дълг’ рано или късно трябва да се върне, като цената е умора, безсъние, раздразнителност и депресия.

Кофеинът изтощава нервната система.  Ефектът му е само  няколко часа, а с него се и свиква.  Много енергийни напитки съдържат голямо количество витамин В, което може да предизвика учестено сърцебиене или треперене на ръцете и краката.

В случай на предозиране на енергийни напитки са възможни странични ефекти като тахикардия, психомоторна  възбуда и депресивно състояние.

Като че ли аргументите ‘против’  енергийните напитки  са повече от тези ‘за’.  Затова, когато ви се случи да изпиете такава напитка,  трябва да спазвате някои правила:

- Не трябва да се превишава дневната доза кофеин -  максимум две опаковки средностатистически енерготоник  на ден.

- Не трябва след спортуване да се употребяват тези напитки - има опасност да се покачи кръвното налягане.

- Бременни, деца, подрастващи и възрастни не трябва да употребяват енерготоници.

- Не бива тези напитки да се смесват с алкохол - има опасност от хипертонична криза.

Така че, преди за изпиете такава напитка, помислете добре!

Още от Интересно

Притча за вечното щастие

Веднъж щастието вървяло...

Обичах един мъж, гледах го в очите и си казвах: „Господи, колко си ми нужен!“

"Всяка жена среща мъж, който разделя живота ѝ на две: преди срещата с него и след това.""Има хора, уютни като роден дом. Прегръщаш ги и разбираш: аз с...

Какви сте в леглото според зодията си?

Зодията може да покаже много неща за един човек, включително и това как се справя в леглото. Стана ли ви интересно? Да видим как се представят дванайс...

4-те зодии, които НЕ изневеряват

Няма какво да се лъжем, според астрологията някои зодиакални знаци имат по-приключенски дух и са по-склонни да изневеряват. Други, напротив са от по-...

За какво мислят жените, когато правят секс

Мъжкото его винаги кара господата да си мислят: "Представих се уникално тази вечер?" В очите на вашата нежна половинка обаче... нещата може...

Балерини по улиците на Кайро: красив фото проект се бори срещу сексуалното насилие в Египет

Красиви, вдъхновяващи, свободни в полета на танца… Виждали сме вече подобни портрети на балетисти в градска среда, нали?Фотографът Mohamed Taher...

15 комикса доказват, че животните имат по-добро чувство за хумор от нас

Не сме се и съмнявали, че животните са способни на “човешки” чувства, по-силни и от нашите.Но ето какво още е открил един талантлив илюстр...

Идея за секс обедна почивка по шведски

Шведите трябва да разполагат с един час платена почивка в работни дни, за да могат да си отидат до вкъщи и да правят секс с партньорите си, ...

Защо трябва да подстригваме косата всеки месец?

Ето няколко съвета за различните типове коси: 1. Ако имате т.нар. афрокъдрици. Това е единственият тип коса, при който може да си позволите да под...