Полезни ли са енергийните напитки?

Едно от сравнително новите изобретения на човечеството са енергийните  напитки. Използват ги студентите по време на сесия, фитнесманиаците, уморените шофьори и посетителите на нощни клубове и всички, които, по една или друга причина, се чувстват изтощени.

Производителите на тези напитки твърдят, че те носят само полза и радост. Но дали е така и какво  всъщност съдържат те?

Кофеинът се съдържа във всички енергийни напитки. Той действа като стимулатор - 100 мг от него стимулират умствената дейност, а 238 мг - сърдечносъдовата  издържливост.  За да се постигне това, обаче, трябва да се изпият поне три опаковки. Производителите  предупреждават, че не бива да се пият повече от 1 до 2 на ден.

Тауринът е аминокиселина, която се натрупва  в мускулните тъкани. Една опаковка от енергийните напитки съдържа 400 до 1000 мг таурин.  Досега се смяташе, че той подобрява работата на сърдечния мускул. Напоследък обаче, учените са установили, че той изобщо не влияе на човешкия организъм.

Карнитинът е компонент на човешката клетка, който  способства за бързото окисляване на мастните киселини, усилва обмяната на веществата и снижава умората в мускулите.

Гуараната и жен-шенът  са лекарствени растения   с тонизиращи свойства. Листата на гуараната извеждат млечната киселина от мускулните тъкани, намалявайки болката при физически натоварвания.

Витамините от  групата В са необходими за нормалната работа на нервната система и главния мозък. Когато има надостиг, това се усеща, но повишените дози не подобряват производителността на човек, умствените му способности или  нещо друго, както се опитват да  ни убедят производителите на енергийни напитки. Мелатонинът се съдържа в организма и отговаря за човешкия биоритъм.

Матеинът е вещество, влизащо  в състава на южноамериканския зелен чай мате. Екстрактът от вечнозеленото дърво помага на човек да се справи с чувството на глад и способства за намаляването на теглото.

И така, ако просто трябва да се ободрите  или да активизирате мозъка, енергийните напитки са идеални за тази  цел.  Кофеиновите енерготоници  са за заклетите работохолици и студентите, които работят и учат нощем, а витаминно-въглехидратните - за активните хора, които много спортуват.  Опаковките позволяват на тези  напитки да се употребяват  във всякакви ситуации, което невинаги е възможно за кафето и чая.

Енергийните напитки обаче, трябва да се използват строго дозирано - максимум  по 2 на ден. Наднормената употреба води до повишаване на кръвното налягане или кръвната захар.

Във Франция, Дания и Норвегия, например, енерготониците са забранени за продажба в магазините, разрешени са само в аптеките, тъй като се смятат за лекарствени средства.  Хора с проблеми със сърцето или кръвното не трябва да ги употребяват.  Витамините пък, които се съдържат в тези напитки, не могат да заменят мултивитаминния комплекс.

Тониците всъщност не дават енергия, а я изсмукват  от човек. Той използва собствените си ресурси или по-точно взима ги назаем от самия себе си.  Но този ‘дълг’ рано или късно трябва да се върне, като цената е умора, безсъние, раздразнителност и депресия.

Кофеинът изтощава нервната система.  Ефектът му е само  няколко часа, а с него се и свиква.  Много енергийни напитки съдържат голямо количество витамин В, което може да предизвика учестено сърцебиене или треперене на ръцете и краката.

В случай на предозиране на енергийни напитки са възможни странични ефекти като тахикардия, психомоторна  възбуда и депресивно състояние.

Като че ли аргументите ‘против’  енергийните напитки  са повече от тези ‘за’.  Затова, когато ви се случи да изпиете такава напитка,  трябва да спазвате някои правила:

- Не трябва да се превишава дневната доза кофеин -  максимум две опаковки средностатистически енерготоник  на ден.

- Не трябва след спортуване да се употребяват тези напитки - има опасност да се покачи кръвното налягане.

- Бременни, деца, подрастващи и възрастни не трябва да употребяват енерготоници.

- Не бива тези напитки да се смесват с алкохол - има опасност от хипертонична криза.

Така че, преди за изпиете такава напитка, помислете добре!

Още от Интересно

'Спящата красавица' в кино Cine Grand

Тази неделя (22-и януари) имате възможността да разнообразите сивото ежедневие с великолепния балет "Спящата красавица", който ще се излъчва...

Нина Добрев по-впечатляваща от всякога

Актрисата с български корени е с нова прическа и изваяна фигура...

Перфектната комбинация от вечен сексапил и талант - Кевин Костнър на 62!

Кевин Костнър е американски киноактьор, режисьор и продуцент, носител на „Сезар“, „Еми“ и по две нагр...

Катрин Хейгъл роди първото си биологично дете

Катрин Хейгъл и съпругът й Джош Кели посрещнаха третото си дете! То момче и носи името Джошуа Бишъп Кели. Синът им е роден на 20-т...

Грешки, свързани с любовния ви живот, които да избягвате

Ако искате ново начало, първата стъпка е да промените някои неща в любовния си живот. Време е да направите някои подобрения, промени и да се откажете ...

“Сън в съня” от Едгар Алън По

Сън в съняот Едгар Алън ПоПо челото те целувам и понеже се сбогувам, да призная не е лудост – сънища са мойте дни и в това ти не сгреши. Щом над...

“Среща” от Дамян Дамянов

Среща от Дамян Дамянов С тебе ни събра случайността, А можеше нима да се разминем ? От пътища кръстосан е света и всеки път е дълъг със години. Ти ще...

Нещата, за които трябва да сте подготвени, ако имате близнаци

Да имаш две деца по едно и също време е чудо! Това е още по-голям комплимент от Господ! Но е и отговорност. Винаги съм си мечтаела да имам близнаци и ...

Мъжете мечтаят за...

5 идеи, които ще отговорят на мъжките фантазии и ще подобрят интимния ви живот...

5 изненадващи ползи от секстинга за брака

Може ли брака да стане по-вълнуващ като вземете телефона си и напишете едно секси съобщение? Да, определено! Последните проучвания показват, че колкот...