Да разбулим великата мистерия на виното

Най-важното за виното е това, че то трябва да носи удоволствие. А най-важното за пиещите го, е да бъдат експериментатори, които нарушават правилата (всяко правило си има", чували сте) и свободни от предразсъдъци души.

Виното е велика мистерия и древна митология в очите на повечето хора, поради което удобен терен за изпъкване на много(не)знайковци.

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАЖЕНИТЕ СА ГОСПОДАРКИТЕ НА ПИСТИТЕСОК ОТ ВИШНИ ЗА ПО-СПОКОЕН СЪНИЗГОРЕТЕ МАЗНИНИТЕ ПО-БЪРЗОКАК ОТСЛАБНАХ НЕУСЕТНО С 4 КИЛОГРАМА

За всички любопитни, но плахи почитатели на виното - няколко мита, които се нуждаят от спешно развенчаване и с които да разобличите фалшивите играчи:

Червеното вино е по-добро от бялото
Каза кой? Дядо с домашното вино? Бялото вино е всичко друго, но не и безхитростна алтернатива на червеното, когато го няма или навън е прекалено горещо за него. То предлага изключителна палитра от стилове, много по-богата от тази на червеното: тихо или пенливо, от сухо до десертно, с висока или с ниска киселинност, с или без дъб.

Сортовите аромати са изключително разнообразни: растителни, цветисти, минерални и опушени. Големите бели вина могат да отлежават с десетилетия (шампанско, бяло бургундско, ризлинг, Шабли). Висококачествени бели вина могат да се получат само в райони с достатъчно хладен климат, който да позволи бавното и цялостно узряване на гроздето (рядкост с напредването на глобалното затопляне) и искат повече грижи и в избата, като контрол на температурата на ферментацията и на достъпа на кислород по време и след нея, температурно стабилизиране, бистрене, филтриране и т.н.

Снимка: Thinkstock

На трапезата бялото вино също е доста по-многостранен участник от червеното. Ясно е, че то е виното за салати, предястия или риби. Също така обаче, то е един от най-добрите партньори за телешко, азиатска кухня, пернат дивеч или джолан с кисело зеле. За десертите да не говорим.

Бяло вино с риба, червено - с месо
Морално остаряло правило, особено пък на фона на етническите кухни, които завладяват света и на изключително разнообразната стилистика на вината по света. Съобразявайте се с интензивността и вкусовете на цялото ястие (плюс подправки, сосове и начин на приготвяне), експериментирайте. Червеното месо на риба тон е прекрасно за пино ноар, а гъската със сладко червено зеле и тежък грейви сос - за млад ризлинг.

Снимка: Thinkstock

Розето е за жени
Любимо изказване на БГ-мачото. Ако ухаещите на йогурт с ягода, сладникави розета може и да са били купувани главно от жени, то сухите розета, особено тези от Прованс, формират последната наистина голяма тенденция в световното потребление на вино. През 2012 година са произведени 22.5 милиона хектолитра розе, които са около 10% от световното винопроизводство. Не сме чак толкова много жените, има и мъже, които са си купили няколко от тези милиони литри. Не се плашете, не боли.

Винтова капачка = евтино вино
Всяка четвърта бутилка е корквана (т.е. притежаваща дефекта корк", съответно негодна за консумация) и винопроизводителите от години търсят алтернатива на корка като средство за затваряне. Винтовата капачка се налага като най-качествената такава - няма коркване, няма оксидация, няма нужда от тирбушон, запазва се качеството на виното в недопитата бутилка. Как се развиват вината затворени с нея е много рано да се каже, тъй като се използва от има-няма 30 години.

Снимка: Thinkstock

Коркът - от 17 век. Така, че почакайте малко преди да осъждате и отхвърляте. Може да ви подейства успокояващо, че страни, известни с качествените си вина, използват до 90% винтова капачка за вината си - Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Австралия.

Червеното вино се сервира на стайна температура
На чия стая обаче? На вашата свръхзатоплена или на тази в средновековния френски замък, за която се отнася термина chambrer - темпериране на виното до оптимална за консумация температура? За информация - в съвременния френски винен език шамбриране означава автоматично 18C.

От шампанско боли глава
Българската е единствената глава, която смята, че страда от пенливо вино или шампанско. Всъщност тя страда от Искра", а.к.а. Непознание и Стиснатост. Пенливите вина, произведени по класическа технология (втора ферментация в бутилката) са символ на царски и президентски лукс, защото представляват върха на занаятчийското познание в правенето на вино. Научете го наизуст.

Снимка: Thinkstock

Чашата трябва да се сменя или изплаква с вода при всяко следващо вино
Ако предишното е било супер ароматно или корквано вино, или вие сте парвеню - да. Ако не е така - не. Ако държите, изплакнете чашата си с малко количество от следващото вино - терминът се нарича авиниране". А пък вече авинираната си уста няма защо да мъчите с вода.

Бутилката се отваря предварително, за да диша"
Ако пък видите, че не диша, направете ѝ изкуствено дишане.

Снимка: Thinkstock

Принципно, известно количество кислород помага за разгръщането на ароматите във виното, но гърлото на бутилката е толкова тясно, че дори да я отворите часове преди да я пиете, промяната надали ще е голяма. Най-доброто място за дишане на виното е във вашата чаша, която идеално е с по-голям балон и пълна най-много до 1/3 от обема ѝ. Ако виното има утайка, можете и да прелеете в гарафа или декантер, но не прекалявайте и с последния ритуал.

Купажните вина са некачествени

Снимка: Thinkstock

Присъствието на име на сорт на етикета ви дава донякъде сигурност какво получавате (донякъде, защото в ЕС едно вино има право да се обозначи с даден сорт, когато съдържа 85% от него, в САЩ - даже 75%), но не и информация за качество. Купажните вина могат да бъдат толкова добри или лоши, колкото и чистосортовите.

Скъпото вино е по-доброто вино
Както при много други продукти, така и при виното високата цена обозначава не само високото качество на продукта, но и валидира значението на самия клиент.

Никога не забравяйте какво е казал барон Филип дьо Ротшилд: До 20 евро плащате цената на виното, над 20 - своята". Скъпото вино не означава автоматично удоволствие, а какво казахме в началото, кое е най-важно при пиенето на вино?

Чистото, неподправено, невъздържано удоволствие.

Яна Петкова за сп. DiVino

Още от Интересно

Т2, Анжела и туристите в миналото

Но ето че Дани Бойл се е справил много добре с тази задача. Тук помага фактът, че режисьорът е събрал оригиналния актьорски състав – Юън Макг...

Ежедневните навици на жените с красива коса

Мисия красива коса - мисия, която много от нас намират за трудно осъществима. Още повече когато всички фактори на средата, която ни заобикаля, се отр...

Как да накараме хората да ни харесват - няколко психологически трика

Има хора, които излъчват такъв невъобразим магнетизъм, че карат всички хора около тях да искат и да търсят компанията им.  Те искат да бъдат кат...

12 начина да промените живота си

Всички знаем какво е чувството: 10 часа сутринта е, вече сме пием 3-тата си чаша кафе, но въпреки това се чувстваме изцедени- психически, физически и ...

Когато популярността в социалната мрежа е по-важна от живота...(Видео)

Несъмнено социалните мрежи заемат основно място в живота на съвременния човек. Доколко това е полезно, само времето ще покаже. Да те улесняват кому...

Малките крачки към самообичането

„Когато човек обича себе си и се чувства комфортно да бъде сам, тогава привлича и любовта на другите.”, каза Милена Родригес в радио преда...

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина (22 любопитни снимки)

Знаете как изглеждат ябълки на дърво, нали? Тези, които са имали щастието като деца да прекарват летата си на село, могат да ви разкажат и как изглежд...