Кои кандидати не стават депутати - и защо

Заради новия метод на преразпределение на гласовете партиите и коалициите не успяха да вкарат знакови лица. Няма избрани депутати и от редиците на независимите кандидати

Заради преразпределението на мандатите в 43-тия парламент няма да попаднат знакови имена от осемте партии и коалиции, обобщава БНТ.

Ексшефът на МВР Румен Петков няма да е народен представител от АБВ нито в Шумен, нито в Плевен, а бившата министърка на младежта и спорта Мариана Георгиева не влиза като втора от ДПС в Пазарджик. Тя остава извън Народното събрание, макар че беше водач в София, но в трите столични района и областта ДПС остава без депутат.

БСП пък не успя да осигури депутатски места за водачите си в Силистра и Търговище Антон Кутев и Явор Куюмджиев, тъй като партията не взима нито един мандат там.

Министърът на образованието в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова пък няма да е депутат заради преференциалния вот, който я измести от второто място в листата на БСП във Варна.

Феноменът "15/15" от преференциалния вот на изборите през май, който изпрати в Европарламента младия Момчил Неков от БСП, се повтаря, само че този път като 9/9, 18/18 и други комбинации.

Сега обаче немалко от избраните по този начин кандидат-депутати се отказват - като трима от "деветките" на ГЕРБ, номер 18 от листата на ДПС във Варна, 13-ият от "България без цензура" в Благоевград и 11-ият от варненската листа на "Атака".

Изненадващо водачката на "Атака" в столичния 23-ти МИР Деница Гаджева също е сред отказалите се. Именно от този район в София влизат най-много от 240-те народни представители - 16.

Варна излъчва 15 депутати, а с по 14 са Бургас и 25-и МИР в София. Третият столичен район, 24-ти, има 12 мандата, а с по 11 са Благоевград, двата пловдивски избирателни района (Пловдив-град и Пловдив-област) и Стара Загора. По четири са мандатите за Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

От 2007 г. разпределението се извършва не по системата Д'Онт, която се използваше от 1990-а насам, а по метода на Хеър-Ниймайер, познат като метода на най-големия остатък. Според броя на действителните гласове за осемте партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера, прагът за влизане в парламента е 131 326,6 гласа.

Това е доста сложна математическа задача - пропорционално разпределение на национално равнище, където партиите трябва да получат пропорционално на брой гласове депутатски места за цялата страна и още 31 регионални разпределения, при които общият брой на мандатите за всяка партия трябва да съответства на националната им квота, пояснява пред БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Поради това се налага преразпределение, тъй като резултатите на партиите по региони са неравномерни, при което партия, на която не й достигат мандати, получава мандат в район, където няма достатъчно висок резултат, както и обратното - партия, която при регионалното разпределение е получила повече мандати, отколкото й трябват, трябва да загуби някой от мандатите си, за да се изпълни националната квота, допълва социологът.

Освен това над 130 хил. души, гласували в чужбина, реално не представляват отделен избирателен район и техните гласове трябва да се разпределят като мандати в някои от районите в страната. Именно това обаче провокира протестите в Кюстендил.

"Случаят Кюстендил не е първият... Сега има такъв случай с кандидата на "Атака" в Силистра, където той с доста по-нисък резултат взе мандат, а БСП няма мандат, да кажем с четири пъти по-висок резултат. Има и обратните случаи за ДПС - на тези избори ДПС има сравнително висок резултат в София-област, но няма мандат оттам. Изобщо тези аномалии са заради това, че ние се опитваме да възпроизвеждаме пропорционално вота както на регионално, така и на национално равнище с метода "Хеър-Ниймайер", казва Цветозар Томов пред БНТ.

Тримата независими кандидати за депутати

са събрали едва 0,01% от гласовете в своя избирателен район, съобщиха от ЦИК. За атентатора на Ахмед Доган Октай Енимехмедов в Бургас са гласували само 474 души.

Другият независим кандидат - Никола Вапцаров, в Благоевград е получил 425 гласа, а за Господин Тонев, който се кандидатира в Хасково, бюлетина са пуснали само 286 души, пише "24 часа".

Виж още: ЦИК: Независимите кандидати трудно ще станат депутати

Още от Интересно

Само с тази фраза ще спрете клюките около вас

Близо 80 процента от хората клюкарстват, което означава, че дори да не ви е приятно, често ще слушате подробности от личния живот на хората около вас....

Даниел Крейг и Рейчъл Уайз се разделиха

Британският актьор Даниел Крейг и талантлвата актриса Рейчъл Уайз, не живеят заедно вече от няколко месеца. Това потвърдиха близки на звездната двойка...

Лунните лица на Водолея - II част

Почти няма човек, който да не знае коя зодия е – знакът, в който се е намирало Слънцето в момента на раждането му. Много важен за описанието на ...

Усмихвате се, значи сте щастливи!

Не се тревожат за онова, което другите мислят за тях Щастливите хора не позволяват на негативно настроените към тях да влияят върху самочувствието ...

Китайски 2-минутeн масаж за плосък корем

Всички знаем колко трудн...

Как да приемате критиката като интелигентен човек

Основателят на сайтовете Insight и Inc - Джъстин Барисо, твърди, че един от най-сигурните методи за успех е да се вслушвате в градивната критика. Малк...

Световно известният астролог Линда Гудман за жената Риби

Сега вече здравата закъсахме! Да видим как ще се оправяме. Моля ви, спокойно. Изчаквайте реда си. Разберете, жените Риби няма да стигнат за всички жел...

Известни цитата за тайнствата на Вселената...

Вселената е необятна територия. Човешкото съзнание е твърде мъничко, за да осмисли колко велика мощ притежава Вселената. И все пак - много велики хор...

А мъжете, които стават бащи по-късно?

Ожесточени критики или хвалебствени словоизлияния. В общи линии така могат да бъдат определени реакциите на хората, когато им сервираш поредната новин...