Когато започнете да четете повече...

Журналистката, писателка и блогър Ени Мюлер е автор на тази откровена изповед на книгомана, ценна, вдъхновяваща и толкова искрена, че си заслужава да достигне до колкото се може повече хора.

"Искам да направя едно признание. Аз съм зависима.

Това е нещо, което ме следва почти през целия ми живот. Още от най-ранно детство. Сигурно трябва да изпитвам неудобство... Но аз не чувствам нищо такова.
Може би е трябвало да потърся помощ. Но няма да го направя.

Просто ще се върна в книжарницата. В библиотеката. Или към безкрайната ми колекция от електронни книги. Ще се върна към моите препълнени рафтове.
Те ме познават добре. Обичат ме. Тук е всичко, от което се нуждая. Защо трябва да страня от него?

И защо вие да не започнете? Когато четете повече, животът се променя. Ето как се случва.

Ще откриете безопасен начин да избягате от неуспехите, разочарованията, стреса и скуката, вместо да посягате към таблетките или алкохола.

Пестете парите си. Купете си абонаментна карта за библиотека или започнете да теглите електронни книги от огромния избор със свободен достъп. Потопете се в история. Изгубете се в друг свят. Преселете се в главата на любим персонаж.

Това е бързо. Икономично. Мобилно - вашият личен път за евакуация, когато светът стане непоносимо тежък. И кой би ви гледал отвисоко, просто защото си четете книжка? На никого няма да кажа какво всъщност преживявате. Обещавам!
Ще откриете, че имате семейство. Добре, знам. Имате родители и, може би братя и сестри, а още и цяла тълпа лели и чичовци, баби и дядовци. А може би, не.

Може би се чувствате самотни в този свят. Захвърлени.

Дали наистина сте такива или просто се чувствате чужденец в собственото си семейство - можете да станете страстен читател и да се сдобиете с нови роднини.

Това е всемирно, напълно открито и наистина прекрасно семейство. Семейството на читателите. Книголюбците. Литературните наркомани. Библиофилите. Стани един от нас и ще откриеш сродни души във всяко ъгълче на земното кълбо! Естествено, имаме си таен семеен сигнал за разпознаване. Просто вземи книга и започни да четеш. Това е достатъчно.

Ние ще те видим.
Ще те познаем.
Ще бъдем до теб винаги, когато имаш нужда.

Ти ще станеш част от глобален разговор, в който всички участват едновременно.
Книгите са начинът миналото да общува с нас. Способ за общуване между култури, страни, социални класи, общества.

Книгите ни позволяват да навлезем в други светове и животи, без да се натрапваме.

Да, това е потресаващо.
Нима никога не ви се е искало да бъдете някой друг, да преживеете нещо, което все още не сте изпитали в живота си, или да се озовете в далечна и непозната страна?
Всичко това го има в книгите. Още ли чакате?

Ще се научите да говорите красиво.

Чeтенето е най-безболезнения начин да обогатите речниковия си запас, да подобрите правописа си и да разширите граматическата си компетентност.

Четете повече и ще можете да се извисите над тези, които допускат грешки в статусите си в социалните мрежи. Ще можете да ги коригирате. Ще станете един Граматичен Тиранин, за което винаги тайничко сте си мечтали.

Ще обикнете опашките, задръстванията, чакалните. Те повече няма да ви изнервят, няма дори да ви правят впечатление. Вместо нетърпеливо да потровате с крак, да въздишате отчаяно или да изригвате гневно, вие просто ще си четете.

Четенето ни дава шанса да бъдем щастливи навсякъде, по всяко време и на всяко място.

Това е суперсила, от която всеки има нужда. И с нейна помощ
ще станете по-приятен човек.

Възможно е това да не ви интересува чак толкова, но околните няма да имат нищо против.

Възможно е никога да не сте били жертва на расизъм, насилие или нищета. Възможно е да не познавате страданието на несподелената любов. Възможно е да ви е по-лесно да критикувате, отколкото да съчувствате. Четенето няма да промени напълно това (моят критикометър" все още е в добро състояние и то след десетилетия непрекъснато четене), но ще ви помогне да се замислите, преди да осъдите.

И да съчувствате, без да се замисляте.

Защото, когато преживявате други животи чрез книгите, започвате да виждате животът на другите в света около вас. Живот, за който преди нищо не сте знаели.
У вас ще се породи малко повече внимание. Малко повече интерес. По-малко "ние сме против тях" и повече "ние сме заедно".

Източник: "Мениджър Нюз""Намирам телевизията за много ценна от образователна гледна точка. Всеки път, когато някой включи телевизора аз отивам в съседната стая и чета книги" - Гручо Маркс. Снимка: whytoread.com

Още от Интересно

Роузи Хънтингтън-Уайтли е бременна (снимки)

След като стана ясно, че Ирина Шейк е бременна от Брадли Купър, се оказа, че тази година и друга нейна колежка от модния подиум ще роди първото си дет...

В магазина за любов: Търся си пакетче любов, имате ли?

- Здравейте! – поздравявам аз вежливо продавачката. - Привет! С какво мога да ви бъда полезна? – отвръща ми тя. ...

Дами, бягайте далече от мамини синчета!

Общоприето е, че жените са едни изключително сложни същества, които никога и по никакъв начин не могат да бъдат разбрани, никой не може да стигне до з...

Палачинки с елда и боровинки

Палачинките вече не са само онази смес от яйца, мляко и брашно, а нещо повече. Те могат да бъдат диетични, направени от трици, от брашно от елда... ...

Дантели и панделки по мъжкото бельо. Вече да!

Ние жените често залитаме по дантелено бельо, щедро декорирано с дантели и панделки, камъчета и розички. Досега това с*кси облекло бе запазена територ...

20 неща, които само сестрите разбират

Да имате сестра е най-хубавото нещо. Освен сестра, тя е и най-добър приятел. Всеки, който има сестра вероятно не може да си представи живота си без не...

20 неща, които само сестрите разбират

Да имате сестра е най-хубавото нещо. Освен сестра, тя е и най-добър приятел. Всеки, който има сестра вероятно не може да си представи живота си без не...

Тези дами обезсмислиха израза „бий се като мъж“

Сесилия Брейкхюс Родена в Картахена, Колумбия, отгледана от норвежки родители в един от размирните квартали на Берген, който през 80-те и 90-те ...

Красавиците от трио Хипнотик: Тайната на щастието е в това да си влюбен

-Mомичета, вие сте млади, красиви и влюбени в музиката. Каква е тайната рецепта за щастие на трио „Хипнотик“? (Марина) - Когато близки и...

Как да организираме гардероба си - да почистим ненужното и да направим място за новото

Понеделниците винаги идват прекалено бързо и ни сварват неподготвени. Може дори да се каже, че нивата на стрес са най-високи именни в началото на рабо...