10 фрази, които никога няма да чуете от успешните лидери

Думите, които използвате, са пряко свързани с вашия успех. Това е особено вярно за тези, които заемат ръководни позиции.

Позитивни фрази, които вдъхновяват и мотивират, трябва да присъстват по-често в речта на лидера: "Това е нашата мисия", "Вашата роля в проекта е важна, защото ...", "Бих искал да знам вашето мнение", "Как мога да помогна?", "Заедно ние можем да... ", " Поздравявам Ви!" и " Благодаря!".

Но има и други изрази, които никога няма да бъдат изречени от успешния лидер. Ето десет от тях.

1. "Аз съм главният тук"

Както веднъж каза бившият британски министър-председател Маргарет Тачър: "Властта е като умението да бъдеш дама. Ако ви е нужно да говорите за него - не го притежавате. "
За да подчертае статуса си в отбора, неуверения лидер казва: "Без въпроси. Няма възражения. Ще го направим по този начин."

Правилната реакция вместо това е:
- "Какво ви е необходимо да успеем?" или
- "Как мога да помогна?"

2. "Това не е по моя вина"

Най-добрите лидери поемат отговорността за своите действия. Те не сочат с пръст другите и не се оправдават. Както Хенри Форд е казал: "Не търсете виновния, търсете решение."

3. "Аз ще го направя сам"

Лидерството не е еднократно действие. Колкото по-високо на кариерната стълбица е един човек, толкова повече действия следва да бъдат делегирани на други хора. Целта на лидера е да постави правилните хора на правилните позиции и да създаде благоприятна среда за подобряване на резултатите.

4. "Зная за това - спомням си всичко"

Дори ако действително знаете за това, не изричайте фразата - това обезсърчава подчинените. Малко вероятно е да се знае всичко, така че слушайте внимателно. Отнасяйте се за приноса на служителите си с уважение.

5. "Неуспехът е неприемлив"

Може би думите са подходящи за Центърът на управление на полети, но когато се произнася от ръководител, това се възприема като знак, че грешките са невъзможни.
Такова отношение провокира страх, а страхът е лош помощник. Умелите лидери позволяват на подчинените си да правят грешки и не само това - те ги насърчават на смели стъпки. Томас Уотсън - основател на IBM, заявява: "Пътят към успеха - това е удвоено количество от неудачи.
Неуспехът не е противоположност на успех, а съставна част от успеха."

6. "Ние тук не правим така"

Успешните лидери са пристрастени към иновации - търсенето на по-добър начин да се свърши работата.
Добрите ръководители ценят служители, които демонстрират креативност, гъвкавост и способност за решаване на проблеми.

Ако не сте съгласни с идеята на някого, по-добре е да се каже:
- "Това е интересна идея. Как ще работи?" или
- "Това е различен подход. Нека обсъдим неговите плюсове и минуси ".

7. "Нужен е резултат, а не отношение"

Истинските лидери разбират, че в основата на успеха е съществуващата система на отношения между хората. Взаимоотношения с подчинени, колеги и клиенти са в основата на успешния бизнес.

8. "Не ми пука, че е неетично. Ако няма нищо незаконно, го направете "

Лидерите не подкрепят стратегията извън корпоративната етика, дори ако такива стратегии обещават организационно или икономическо развитие в краткосрочен план.
Линкълн е казал: "Почти всички хора могат да устоят несгоди, но ако имате нужда да тествате характера на един човек, дайте му власт." Ръководителят трябва да бъде в състояние да премине такъв тест.

9. "Не искам лоши новини или изненади"

Тази фраза не отменя лошата новина. Лидерите трябва да знаят за проблемите. Правилният подход е: "Ако нещо се случи, аз трябва да знам за него първи."
Бившият ръководител на Държавния департамент на САЩ Колин Пауъл казвал на подчинените си: "Лошата новина не е вино. Не се подобрява с течение на времето."

10. "Радвайте се, че работите тук"

Подобно изявление намалява и убива моралната настройка. Служителят сам трябва да го разбере (ако това е вярно, разбира се). По-добре е лидерът да се съсредоточи върху нещо друго: "Ние сме щастливи, че в нашия екип си и ти".
Лидерите внимателно подбират думите, с които да мотивират хората. Тяхната мисия е да вдъхновяват, да помагат на подчинените си да мечтаят и да реализират целите си.

-------------------------

Виж още:

Родени ли сте да бъдете лидер? (тест)
12 неща, които успелите жени правят различно
Най-ценните корпоративни уроци... представени по нетипичен начин

Още от Интересно

Очарователна сте, защото...

Несъмнено ние като дами сме длъжни да бъдем поддържани и женствени, но всъщност отношението ни към околните е това, което ни прави привлекателни...

Най-култовите цитати от любимите ни “Приятели”

Рос, Моника, Чандлър, Джоуи, Фийби и Рейчъл - кой ли не си е мечтал за подобна банда от страхотни приятели, с които да споделя радости и неволи. Те ни...

Жената Овен и нейното желание да триумфира в любовта

Жената Овен притежава силна персоналност, интелигентност и забележителен характер. Често предпочита да е сама и независима, вместо някой да се опитва ...

Ето ги новите секссимволи в киното

Дори и да са десетилетия по-възрастни от нас и да са надхвърлили 50-те, си признаваме, че все още гледаме с плам и обожание холивудски красавци като Б...

Нещата, за които трябва да сте подготвени, ако имате близнаци

Да имаш две деца по едно и също време е чудо! Това е още по-голям комплимент от Господ! Но е и отговорност. Винаги съм си мечтаела да имам близнаци и ...

С добро за сватовничеството...

„Преди пет години прецених, че Мария и Иван ще бъдат жестока двойка и взех решение да ги оженя. На Мария подшушнах, че един Иван е луд по нея, н...

Божинка, аз треперя!

Човек се учи, докато е жив. Мислех, че Валери Божинов е футболист, фешън гуру, завоевател на плеймейтки, любител на малки котета, но той се оказа мног...

„Една нощ с теб” в Театър "Българска армия"

Това е история за любов между средностатистически мъж и жена, Адам и Линди, американци. История, която разказва за не-възможно събиране, съжителство, ...

Сестрите са най-голямото богатство на света

Как бих могла да опиша какво е да имаш сестра на човек, който си няма? Сестрата е като твое лично слънце, което топли, приютява и винаги разбира. Слън...

Kръвната група показва какви сме в секса

Ако сте кръвна група 0 Жените от тази кръвна група се отличават с гореща си страст и огнен темперамент в леглото. Надарени са с изключителен усет ...