Основни правила и настройки във Фейсбук

За да облекчим тършуването из менютата на широко използваната в момента социална мрежа в България, ви предлагаме да се запознаете с най-важните настройки за профила на детето си.

Нашите предложения са съобразени с основните правила за безопасност, но за да бъде наистина ефективно и образователно настройването на профила на детето, ви препоръчваме да го направите заедно, като обсъждате смисъла на всяка опция:

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАКВО ПРЕЧИ НА МОЗЪКА ДА РАБОТИ ЕФЕКТИВНООПАСНИ ПРЕДМЕТИ ЗА МАЛКОТО ДЕТЕРОДИТЕЛИТЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕНЕ УДРЯЙТЕ ДЕЦАТА СИ

1. Достатъчно сигурна ли е паролата ми? Винаги избирайте парола, която да включва малки и главни букви, цифри и символи, които да са трудно разгадаеми за другите. Периодично сменяйте паролата.

2. Познавам ли приятелите си? Винаги, когато приемаме човек в списъка с приятелите си, трябва да се уверим, че го познаваме и искаме да го допуснем до информацията, която сме качили в социалната мрежа.

3. Контролирам ли профила си? Най-лесният начин да управляваме профила си е да използваме Настройките за поверителност. Това може да стане както от бързия бутон, така и от бутона "Настройки".

Важно е да прегледате настройките в разделите Сигурност (Security), Поверителност (Privacy) и Дневник и отбелязване (Timeline and tagging).

Сигурност (Security)

В този раздел имате възможност да подсигурите допълнително профила си чрез свързването му с вашия мобилен телефон. Това става от опциите Login Approvals и Code Generator.

Поверителност (Privacy)

От този раздел можете да настройвате: Кой вижда публикациите ви?, Кой може да се свързва с вас?, Кой може да ви търси по имейл или телефон?

Препоръчително е да направите настройките си така, че публикациите ви да са видими само за приятелите ви във Фейсбук.

Не забравяйте, че можете да разпределяте приятелите си в различни групи - Близки приятели, Познати, Семейство, Ограничени. Това става от бутона Приятели (Friends) върху корицата на всеки от профилите на вашите приятели.

Дневник и отбелязване (Timeline and Tagging)

От този раздел можете да ограничите другите хора да постват на вашата стена и да включите одобрение от ваша страна, преди дадена публикация, на която сте отбелязани, да се показва в профила ви. Това става от "Кой може да добавя неща в дневника ми". Одобрението на снимки, на които сте отбелязани, можете да включите от "Как да управлявам отбелязването от други хора и предложенията за отбелязване".

Снимка: Thinkstock

Сигнализирай! На всеки профил в долния десен ъгъл на корицата (cover) има бутон. Натискайки го, излиза падащо меню, чиито последни две опции са: Сигнализирай/Блокирай (Report/Block) и Премахни от приятели (Unfriend).

Снимка: Thinkstock

Сигнализирай/Блокирай

Когато изберете тази опция, можете да изберете 1 от 4 действия спрямо конкретния профил:

* Unfollow - няма да виждате повече новини от профила, но ще продължавате на бъдете приятели и съответно профилът да вижда вашите публикации.
* Unfriend - профилът ще бъде извън листата ви с приятели и съответно няма ще бъде допуснат само до публичната информация за вас.
* Block - нито вие, нито профилът ще можете да се свързвате един друг или да виждате информация за себе си.
* Submit a Report - можете да сигнализирате съдържание, поствано от профила, или самия профил. Избирайки да сигнализирате профила, трябва да уточните за какво го сигнализирате. Възможностите са:

Профилът използва фалшиво име - Фейсбук стимулира своите потребители да използват истинските си имена.
Човекът е дразнещ - избирайки това оплакване, е необходимо да доуточните още, избирайки от 3 опции:

Снимка: Thinkstock

Изпраща спам покани за приятелство.
Изпраща спам съобщения.
Публикува дразнещи неща.

Човекът се преструва на мен или на някого, когото познавам - изберете дали профилът се представя за вас, ваш приятел или известна личност.
Профилът публикува неподходящо съдържание:

Неподходяща профилна снимка.
Сексуални.
Друго.

Този профил е фалшив - това означава, че профилът е създаден, за да тормози вас или друг човек.
Профилът представя бизнес или организация - Фейсбук насърчават организациите и институциите да си създават страници, а не профили.

Премахни от приятели

Профилът ще бъде извън листата ви с приятели и съответно ще бъде допуснат само до публичната информация за вас.

Снимка: Thinkstock

Ако имате въпроси относно Фейсбук настройките на профила, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 124 123 (14 ст. на разговор, независимо от продължителността му) или на Скайп: blobbg.

Екипът на Българска линия за онлайн безопасност

Още от Интересно

Уволнена си, защото си красива!

Мениджър в британска телевизия уволни служителка с аргумента, че била много красива и трябвало да се разхожда по модния подиум, съобщава “The Su...

Сухият шампоан: спасението на всяка жена

Имало едно време една жена. Тя се грижела изключително много за косата си - да е красива, блестяща и чиста, но въпреки това срещала затруднения с подд...

Какво да готвим до края на февруари: 11 изпитани рецепти

До края на февруари остава още седмица и в този преход между студеното време и настъпващата пролет вероятно имаме колебания какво да готвим... Е, ние...

4-те зодии, които НЕ изневеряват

Няма какво да се лъжем, според астрологията някои зодиакални знаци имат по-приключенски дух и са по-склонни да изневеряват. Други, напротив са от по-...

Внукът на Наум Шопов, който е истински лекар, става главен герой в "Откраднат живот"

Наум Шопов ще бъде едно от новите лица и ключова фигура в лекарския екип на МБАЛ „Св. Кирил“ в третия сезон на „Откраднат живот: Въз...

Какво вещаят звездите в любовта за 22-ри февруари

Днес Плутон и Марс са в квадратура и това активизира голяма фигура на небето, което се нарича Тау-квадратура на Юпитер с Плутон, Марс и Уран. Това вод...

Дневен хороскоп за сряда, 22 февруари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Пренатоварени сте психически и трябва да останете насаме с мис...

За какво мислят жените, когато правят секс

Мъжкото его винаги кара господата да си мислят: "Представих се уникално тази вечер?" В очите на вашата нежна половинка обаче... нещата може...

Иконите на 70-те и 80-те: в удивителните портрети на Норман Сийф

Почти изключено е да не сте виждали негови кадри.Не и ако сте се вълнували от музикантите, актьорите, визионерите на 70-те и 80-те години на миналия в...

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии

От хляб не се пълнее, ако имаме правилните стомашни бактерии...