Основни правила и настройки във Фейсбук

За да облекчим тършуването из менютата на широко използваната в момента социална мрежа в България, ви предлагаме да се запознаете с най-важните настройки за профила на детето си.

Нашите предложения са съобразени с основните правила за безопасност, но за да бъде наистина ефективно и образователно настройването на профила на детето, ви препоръчваме да го направите заедно, като обсъждате смисъла на всяка опция:

ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТАКАКВО ПРЕЧИ НА МОЗЪКА ДА РАБОТИ ЕФЕКТИВНООПАСНИ ПРЕДМЕТИ ЗА МАЛКОТО ДЕТЕРОДИТЕЛИТЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕНЕ УДРЯЙТЕ ДЕЦАТА СИ

1. Достатъчно сигурна ли е паролата ми? Винаги избирайте парола, която да включва малки и главни букви, цифри и символи, които да са трудно разгадаеми за другите. Периодично сменяйте паролата.

2. Познавам ли приятелите си? Винаги, когато приемаме човек в списъка с приятелите си, трябва да се уверим, че го познаваме и искаме да го допуснем до информацията, която сме качили в социалната мрежа.

3. Контролирам ли профила си? Най-лесният начин да управляваме профила си е да използваме Настройките за поверителност. Това може да стане както от бързия бутон, така и от бутона "Настройки".

Важно е да прегледате настройките в разделите Сигурност (Security), Поверителност (Privacy) и Дневник и отбелязване (Timeline and tagging).

Сигурност (Security)

В този раздел имате възможност да подсигурите допълнително профила си чрез свързването му с вашия мобилен телефон. Това става от опциите Login Approvals и Code Generator.

Поверителност (Privacy)

От този раздел можете да настройвате: Кой вижда публикациите ви?, Кой може да се свързва с вас?, Кой може да ви търси по имейл или телефон?

Препоръчително е да направите настройките си така, че публикациите ви да са видими само за приятелите ви във Фейсбук.

Не забравяйте, че можете да разпределяте приятелите си в различни групи - Близки приятели, Познати, Семейство, Ограничени. Това става от бутона Приятели (Friends) върху корицата на всеки от профилите на вашите приятели.

Дневник и отбелязване (Timeline and Tagging)

От този раздел можете да ограничите другите хора да постват на вашата стена и да включите одобрение от ваша страна, преди дадена публикация, на която сте отбелязани, да се показва в профила ви. Това става от "Кой може да добавя неща в дневника ми". Одобрението на снимки, на които сте отбелязани, можете да включите от "Как да управлявам отбелязването от други хора и предложенията за отбелязване".

Снимка: Thinkstock

Сигнализирай! На всеки профил в долния десен ъгъл на корицата (cover) има бутон. Натискайки го, излиза падащо меню, чиито последни две опции са: Сигнализирай/Блокирай (Report/Block) и Премахни от приятели (Unfriend).

Снимка: Thinkstock

Сигнализирай/Блокирай

Когато изберете тази опция, можете да изберете 1 от 4 действия спрямо конкретния профил:

* Unfollow - няма да виждате повече новини от профила, но ще продължавате на бъдете приятели и съответно профилът да вижда вашите публикации.
* Unfriend - профилът ще бъде извън листата ви с приятели и съответно няма ще бъде допуснат само до публичната информация за вас.
* Block - нито вие, нито профилът ще можете да се свързвате един друг или да виждате информация за себе си.
* Submit a Report - можете да сигнализирате съдържание, поствано от профила, или самия профил. Избирайки да сигнализирате профила, трябва да уточните за какво го сигнализирате. Възможностите са:

Профилът използва фалшиво име - Фейсбук стимулира своите потребители да използват истинските си имена.
Човекът е дразнещ - избирайки това оплакване, е необходимо да доуточните още, избирайки от 3 опции:

Снимка: Thinkstock

Изпраща спам покани за приятелство.
Изпраща спам съобщения.
Публикува дразнещи неща.

Човекът се преструва на мен или на някого, когото познавам - изберете дали профилът се представя за вас, ваш приятел или известна личност.
Профилът публикува неподходящо съдържание:

Неподходяща профилна снимка.
Сексуални.
Друго.

Този профил е фалшив - това означава, че профилът е създаден, за да тормози вас или друг човек.
Профилът представя бизнес или организация - Фейсбук насърчават организациите и институциите да си създават страници, а не профили.

Премахни от приятели

Профилът ще бъде извън листата ви с приятели и съответно ще бъде допуснат само до публичната информация за вас.

Снимка: Thinkstock

Ако имате въпроси относно Фейсбук настройките на профила, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 124 123 (14 ст. на разговор, независимо от продължителността му) или на Скайп: blobbg.

Екипът на Българска линия за онлайн безопасност

Още от Интересно

Върхът на абсурда в секс фотографията

Да видим най-нелепите, недомислени и дори смущаващи фотографии със сексуално съдържание, които определено ще ви позабавляват: 1. Красиви женски...

Самодостатъчна – това звучи гордо

„Ами как ще си намериш мъж, като изглеждаш самодостатъчна?“, директно ми хвърлят обвинението. „Ъъъ, моля?, опулвам се аз. „А...

Защо щастливите хора не боледуват?

"Щастливите хора не се разболяват от тази болест." 8 мита за рака на гърдата Още преди 150 години са изказани предположения за същест...

Проклятието на тв двойките: Сериали ги събират, сериали ги разделят

Освен в Холивуд, и в света на телевизията е пълно с актьорски двойки, които са открили любовта на снимачната площадка на общото си шоу. За съжален...

Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг… и красив, ако Фредрик Бакман ви води по него

 Любимият Фредрик Бакман се завърна с нова топла и “човечна” история. Новелата „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” (ИК „...

Тайните трикове на пътешествениците

Всеки често пътуващ човек има своите тайни трикове, които прилага, когато е на поредното си пътешествие. Разбира се, това са истини, които всеки о...

20 неща, които само сестрите разбират

Да имате сестра е най-хубавото нещо. Освен сестра, тя е и най-добър приятел. Всеки, който има сестра вероятно не може да си представи живота си без не...

Edna талантлива дама на 63: Честит рожден ден на Камелия Тодорова!

Днес своя 63-ти рожден ден празнува магнетичната и талантлива Камелия Тодорова! Камелия Тодорова е родена на 21 януари 1954 г. в София. Завършва Техн...

Нещата, които смятаме за истина заради Холивуд

Холивуд е лицето на Америка пред света. Всичко, което се поставя на големия екран, олицетворява начина, по който светът възприема Съединените щати. Ам...

Николай Дойнов стана баща за първи път

Водещият на Новините на NOVA Николай Дойнов стана баща на момченце. То се е родило на обяд днес (21 януари). Щастливите родители кръстиха сина си Мар...