Проф. Боян Дуранкев: Бизнесът в България се крепи на връзки и подкупи

Боян Дуранкев е български икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 г. завършва специалността "Социално-икономическо планиране" във Висшия икономически институт (ВИИ) "Карл Маркс", сега Университет за национално и световно стопанство (УНСС), където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. - професор. Изпълнява длъжността главен секретар в УНСС.

- Проф. Дуранкев, БНБ обяви, че ще отпечата 60 млн. лева банкноти заради кризата в КТБ. Одобрявате ли тази мярка и така няма ли да се повиши инфлацията в страната?

- За щастие в тази новина няма открита или скрита драма с дългосрочен или стратегически характер.

БНБ ще отпечата 60 млн. броя банкноти с номинали 10, 20 и 50 лева по причината, че в края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване на търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви.

Според съобщението "търсенето на налични пари от страна на банките" е отбелязало "значителен растеж". "Значителният растеж" мога да го сравня с ухапване от комар, но не и от пепелянка.

Тревога по отношение стабилността на лева или на банковата система може да възникне, ако става дума не за 60 млн. лв., а за над 300-500 млн. лв.

- Ще разберем ли някога кои е виновен за банковата криза в България и да очакваме ли в бъдеще подобни ситуации?

- Много скептично съм настроен точно по тази проблематика. И има причини това да е така.
Последните 25 години на прочутия "преход" като гъби изникнаха банки от нищото с хора от нищото, а след отлично организираната банкова криза през 1997 г. банките взеха да се прехвърлят като топче за пинг-понг от едни, слезли от управлението, към други, възкачили се върху него.

Банковата система бе уж "стабилизирана", докато в един момент някой ("Кой?!" - питам и аз) не пожела на безценица активите на КТБ - банка, която по основните показатели стоеше по-стабилно от няколко други.

Нека всички помислят - ако банка №1 може да бъде торпилирана за две-три седмици при пълното безхаберие на специални служби, прокуратура, ръководство на БНБ и правителство, какво може да се очаква за съдбата на относително по-нестабилните банки?!

Олигархичният ъндърграунд (или октопод) очевидно отдавна се е впил и в банковата ни система. Факт!

- Какви са реалните шансове хората да си получат парите?

- Зависи от резултатите от анализа, който се подготвя вече свръхпрекалено дълго, и от хора и институции, на които може да се има относително доверие.

Дори КТБ да бъде оздравена, голяма е опасността да започне пак бързо теглене на средства от нея и прехвърлянето им в други банки с по-чист имидж. КТБ е в нокдаун, трудно сама ще се изправи на крака.

Ако се окаже, че за КТБ спасение няма, то при строго спазване на европейското и националното законодателство гаранция за обезщетение има само за влоговете в размер до левовата равностойност на 100 000 евро. Но то ще е свързано с още около 2 млрд. лева нов държавен дълг, който ще се плаща от обикновените данъкоплатци. И нулиране на Фонда за гарантиране на влоговете.

Ето цената на либерализма към олигархията, независимо от нейните цветове!

Затова справедливостта изисква вложителите с подписки, с вили и тояги да натискат държавната машина, за да разкрие тя "Кой?!" предизвика банковата криза.

- Тази криза няма ли да забави влизането на България в Шенген и еврозоната. Трябва ли да бързаме с въвеждането на еврото? Това кога най-рано може да се случи?

- Влизането на България в Шенген вече има повече морално-политическо, отколкото икономическо и социално значение.

Не банковата криза, а чудовищната корупция, ненаситната алчност на олигарсите, ниската култура на обикновения гражданин и т.н., са истинските причини България да се води страна от "Третия свят" в ЕС. И да се намират причини за приема ни в Шенген.

Що се отнася до еврото, изпуснахме сгодния момент.Боян Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС и Висшето училище по застраховане и финанси. Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по маркетинг.

- Идва гореща политическа есен. Изненада да очакваме ли?

- Изненади няма да има. От една страна, различните кланове на едрата политическа олигархия ще си поделят общата "торта". Ще си пазаруват не само гласове, но и цели комисии. Може да стигнат и до електрониката.

От друга страна, понеже големите 4-5 клана ще влязат в бъдещото Кланово (то отдавна не е по дефиниция "Народно") събрание, но никой от тях няма да има мнозинство, ще възникнат тайни или явни сродявания на порционен финансов принцип. Тези, които никога няма да се обединят, ще споделят.

- Новото Народно събрание ще успее ли да излъчи стабилно правителство?

- Не е толкова важно правителството да е "стабилно", колкото да е "в полза роду"! "Стабилни" бяха правителствата и на Хитлер, и на Сталин, и на Пиночет.

Ако правителството не е "в полза роду", няма да е стабилно, а Народът (не "гражданското общество" с високоплатени отвън и организирани отвътре "протестъри") ще изригне революционно против него!

"25 години стигат!"
Който мисли да управлява, да си прави отрано сметката!

- Преподавате в УНСС. Бизнесът в нашата страна обвинява образователната ни система, че не подготвя адекватни кадри за трудовия пазар. Какво трябва да се промени, за да може завършилите студенти лесно да си намират работа?

- През тези 25 години преход от централизирано образование към рентабилна децентрализирана образователна система ефектът е ясен. В училищата, включително и във висшите, следване и завършването на образованието придоби "по-лесен характер", за да не се губят такси от прекъснали и напуснали ученици и студенти. Когато образованието, както и здравеопазването се опазариха, те се опозориха.

Така нареченият "бизнес" обаче не е с ореол около себе си. Той търси високоподготвени и евтини кадри. Без предварителен ангажимент както към обикновените училища, така и към университетите.

Затова младите хора, ако не намерят достойно заплащане за специализирания си труд, са склонни да заминат за по-успешните страни в ЕС. Там поне животът няма да е страдание от гледна точка на доходите.

Ако "бизнесът" иска специалисти, нека предложи на млад човек, който се е учил 5 години в университет, заплата, поне три пъти по-висока от минималната като стартова. И да го развива. тогава няма да има "икономически" емигранти.

- Един успешен мениджър днес какви качества трябва да притежава?

- Бизнесът в света се крепи върху два стълба: маркетинг и иновации. Маркетингът означава да предлагаш по-добри стоки на своите клиенти, отколкото предлагат конкурентите. Иновациите означават, че това, което се предлага днес, довечера няма да е вече актуално, понеже ще се предлага нещо по-добро.

Бизнесът в България се крепи и на още два стълба: връзки и подкупи. "Назначи си министър, после ще е лесно." Или "бутни колкото трябва на когото трябва, еврофондовете и обществените поръчки ще потекат като пълноводен поток".

Чевръстият бизнесмен намира винаги чевръст политик.
Гнилото, даже и поръсено с мерудия, пак вони.

- Вашата формула за успех е…

- До 50-годишна възраст трябва да си произвел най-ценното богатство - "здрави и умни деца". След това има толкова непрочетени книги и неслушана музика!

Изумително е как сега някои трупат богатства за времената, когато няма да ги има. И име няма да остане от тях.

Интервю: Нина Тодорова

Още от Интересно

Жената Овен и нейното желание да триумфира в любовта

Жената Овен притежава силна персоналност, интелигентност и забележителен характер. Често предпочита да е сама и независима, вместо някой да се опитва ...

Дневен хороскоп за вторник, 17 януари

Добро утро!  Обещаваме ви, че днес е бъде специален ден! Вижте какво ви очаква днес ТУК. ––––>>> Към хороскоп...

Здравословните проблеми, изписани на лицето

Не подценявайте сигналите, които ви изпраща тялото, те издават вътрешен проблем...

Атанасовден ден е! Зимата започва да си отива от днес

Днес почитаме Свети Атанасий Велики, който е роден през 295 г. в Александрия. Почитаме го заедно с архиепископ Кирил, двамата спасили християнств...

Орехова торта с ром

Необходими продукти: 250 г орехови ядки 250 г краве масло 250 г пудра захар 6 бр. яйца 50 г какао 100 г захар 5 с.л. краве прясно мляк...

Дневен хороскоп за вторник, 17 януари 2017г.

Можете да следите дневния си хороскоп в страницата на Jenite.bg във Facebook! Овен Денят е подходящ да направите малки промени, които да доведат ...

15 комикса доказват, че добрият виц и добрата рисунка са минималистични

“Малкият свят” на Лиз Климо Обичате ли хубавите вицове?От онези, разказаните без излишни подробности и преувеличения, в които е важен само...

Мишел Обама на 53! - първата дама, в която се влюби целият свят

Днес първата дама на САЩ, която донесе промяната, от която се нуждаеха всички, ще навърши 53 години! Тя е родена и израства в южната част на Чик...

Утре е Антоновден! Който подхване работа, ще боледува цяла година

На 17-ти януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Ан...

Дамян Дамянов: „Стаята ми пет на четири. В метри, в крачки, в самота“

Днес великият поет Дамян Дамянов щеше да навърши 82 години...