Д-р Алисън Шейфър: „Дисциплината при децата се постига най-лесно, когато не е базирана на страх от наказания”

Алисън Шейфър е психотерапевт и експерт по родителските въпроси с международно признание. Води рубрика в едни от най-известните списания за родителство. Тя е и бестселър автора на издателска къща John Wiley и става популярна в България с книгата Скъпи, провалих децата".

Родителите у нас ще имат възможност да се запознаят с подходите и насоките, които Шейфър предлага в областта на детското възпитание и семейните отношения по време на лекциите, които ще се проведат в Гранд хотел София на 25-и октомври (повече информация - ТУК)

Д-р Шейфър, какво според вас се промени в начина, по който възприемаме родителството в наши дни? Смятате ли, че съвременните родители са по-заинтересовани от това какво мислят експертите?


Светът става все по-концентриран върху нуждите и проблемите, свързани с децата и отглеждането им. Родителите искат да знаят повече за развитието и възпитанието на своите деца. Когато същите тези родители започнат да търсят експертно мнение, нерядко се случва така, че попадат на твърде много експерти, които са с противоположни възгледи по някои спорни въпроси, което води до объркване. Майките и татковците започват да си задават въпросите трябва ли да бъда строг родител или да съм по-либерален", трябва ли да забранявам или да позволявам?". Разликата днес е, че тези объркани родители по-трудно се доверяват сляпо на това, което чуват от експертите и се опитват да изградят свой собствен подход, базиран на личния им опит с техните деца. Също така все по-често в семейството възникват конфликти между мъжа и жената поради техните собствени различия относно това как трябва да бъдат отглеждани и възпитавани децата им.

Една от темите, които най-силно вълнуват родителите у нас, е свързана с дисциплината. Какви са вашите съвети в тази насока? Какъв подход препоръчвате?


Произходът на думата Дисциплина" идва от думата да обучаваш" и именно в това се състои ролята на родителя. Това е образователен процес, който децата усвояват най-лесно, ако не е базиран на страха. Когато децата са наказвани, техният страх, който се появява впоследствие, създава бариери в това да разбират и осмислят случващото се. Вместо наказания, бихме могли да покажем на децата си как да правят избор и какви биха били последиците от този избор. Ето ви един пример: Можем да обясним на децата си, че с играчките трябва да се играе внимателно и безопасно. Ако детето хвърля или чупи играчките си, просто му ги взимаме и ги прибираме. Можем да попитаме детето със съвсем приятелски и спокоен тон: Искаш ли да играеш, без да хвърляш играчките или предпочиташ да ти бъдат отнети?"

Някои родители все още са убедени в тезата, че пошляпването и виковете са основен възпитателен метод и начин да се справят с непослушанието при децата. Какви са последиците от всичко това и какъв е Вашият съвет?


Тези възпитателни средства и начини за наказание ще доведат до три възможни последици:

Бунт - детето отвръща на агресията с агресия, на виковете с викове и това е неговата форма на протест.
Прикритост - детето видимо не се противи и бунтува, но го прави тайно, зад гърба ви.
Угодничество - детето се стреми да задоволи всяко ваше изискване, което му коства личното щастие, способността да взима само решения и винаги ще има нужда някой да му казва какво да прави и как да се държи, точно като кукла на конци.

Каква е ролята на игрите при формирането на социални умения у малките деца и до каква степен родителят трябва да бъде въвлечен в тези занимания?


Децата разбират всичко за света, докато играят. Научават се на социални умения, на математика, на креативност, на това как да разрешават проблеми и конфликти. Когато родителите играят с тях, те могат да насочат тези умения и познания в правилната посока, както и да създадат по-здрава връзка с децата си. Когато тази връзка е силна и пълноценна, децата са по-склонни да слушат родителите си, да следват съветите и напътствията им. Чувствайки любовта на родителя те получават усещането, че са уважавани и ценени. Това всъщност създава основата на добрата самооценка.

Какъв е най-добрият начин да накараме детето да направи нещо? Редно ли е да му предлагаме награди и подаръци за добро поведение?

Наградите и подаръците могат да работят в краткосрочен план, но са като бумеранг в дългосрочна перспектива. Причината е, че не научават децата да изпитват удовлетворение от заниманията си заради самите занимания. Например - да учат уроците си и да бъдат добри ученици, защото ученето и знанието са богатство, а вместо това, те се стараят, за да получат пари за добра оценка. Обикновено поощряваните по този начин деца спират да се стараят, когато парите и бонбоните свършат или родителят спре да ги предлага.

Една от последните статистики в България показва, че все повече родители у нас не живеят заедно и децата са изправени пред това да растат с разведени или разделени родители. Какво е най-доброто нещо, което тези родителите могат да направят, за да се чувства детето спокойно и щастливо в такава ситуация?

Най-важното е разделените родители да поставят винаги на първо място интересите на детето. Също така да не се говори негативно срещу другия родител, тъй като това кара детето да се чувства объркано и наранено. Детето не бива да става свидетел на кавгите и споровете на разделените родители, колкото и трудно да е това.

Повечето деца остават с усещането, че те са причината за раздялата или развода. Ето защо е важно да им се обясни, че те нямат вина за това, че мама и татко не живеят заедно, но ги обичат. В същото време не бива да навлизате в детайли относно причините за раздялата, кой кого е наранил и какви са били различията ви, това излишно затормозява детето.

Какво мислите за принципът на Привързаното родителство"? Трябва ли да прегръщаме и целуваме децата си толкова често, колкото ни се иска и мислите ли, че е добра идея бебето да спи в леглото на майка си?


Привързаното родителство" е погрешно разбран термин. Естествено, че е важно да се изгради силна връзка между родител и дете, базирана на любов и нежност. Проучвания по време на войната, когато много деца са останали сираци и са отгледани в институции, задоволявани са биологичните им нужди, но не и емоционалните, показват, че това е довело до изключително негативни последици за тези деца. Малчуганите се нуждаят от любов и нежност точно толкова, колкото се нуждаят от храна и вода. Но има една важна граница, която не бива да се преминава, защото тогава вече говорим за разглезване, което се случва все по-често поради погрешно интерпретиране на принципа на привързаното родителство". Родителите се страхуват да направят забележка на детето си, да го оставят да се разплаче или да бъдат твърди в позициите си, което води до много проблеми в последствие.

На много жени им се налага да правят избор между семейството и кариерата. Каква е тайната на това да бъдеш успешна майка и да бъдеш успешна в професията си? Какво показва Вашият опит?


На първо място майките трябва да престанат да се чувстват виновни от това, че разделят времето си между семейството и работата. В природата е заложено родителят да подсигурява храна, подслон и сигурност за своите малки и това е най-естественото нещо. В наши дни жените правят това като се грижат за материалното благополучие чрез своята успешна кариера. Клишето, че жената трябва да се изолира от света и по цял ден да пее песни на децата, без да има личен живот, отдавна е зачеркнато. Важното е работещата майка да се отдаде напълно на децата си във времето, което може да бъде с тях, да се радва на тези моменти и да ги използва пълноценно.

На 25 октомври предстои първата Ви среща с българската публика, пред която ще изнесете лекции за родителството и възпитанието. Какви са очакванията Ви?


- Не съм била досега в България и с нетърпение очаквам да се запозная със страната ви, както и с родителите от България. Очаквам да се срещна с нови и интересни хора, да разбера какво вълнува родителите в тази част на Европа и с радост ще дискутирам въпросите, свързани с отглеждането на деца с тях. Пожелавам на всички българи да не спират да се интересуват от тази тематика, тъй като познанието относно родителството е ключът към бъдещето на всички нас!

Интервюто взе: Ася Георгиева

Още от Родители и семейство

Какво трябва да знаем при избора на килими, тапети и врати?

Домът ви се нуждае от освежаване, омръзнали са ви цветовете на стените, захабените килими и омърлушените стари врати, съзнавате, че повече не може да ...

За какво помага хубавата ракия?

В продължение на дълги години хубавата домашна ракия е сочена като лек за много болежки, както и за естествен имуностимулант. Качествената ракия е бог...

Спрете да оправяте леглото си, за да сте здрави

Акарите може и да са невидими, но активно обитават матрака ни. Над 1.5 милиона малки гадинки се разхождат спокойно из леглото ни. За щастие има един у...

Вин Дизел за бащинството и любимата жена

  Галерия Семейната идилия на Вин Дизел 9 снимки 49-годишният актьор Вин Дизел се радва на истинска семейна идилия. Звез...

Как миенето на зъбки да се превърне в приятна игра?

За всеки родител от съществено значение е да възпита добри навици в децата си. Личната хигиена е един от тях. За малките миенето на зъбките почти вина...

С какво да сюрпризираме децата за Коледа

Очарователни и оригинални идеи за забавни коледни ястия, специално приготвени за най-малките...

6 януари – Честит имен ден на Йордан и Йорданка!

На 6-и януари честваме празника Богоявление – денят, в който според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йо...

Първи ден в детската градина – как да го направим по-лесен?

Отиването за първи път на детска градина в много случаи е кошмарно. Детето може да реагира по всевъзможни начини. Дори и да сте следвали разни съвети ...

Д-р Енчев и Теди Велинова имат дъщеря

Теди Велинова е станала майка за втори път, с това се похвали съпругът ѝ д-р Ангел Енчев във Facebook. Стилистката е родила дъщеря, която носи името С...

За прощъпулника или какво ще стане детето като порасне?

Прощъпулник се нарича ритуалът, който се организира, когато детето направи първите си стабилни крачки без родителска помощ. Това е важен обичай, който...