Най-вкусните дестинации в България

Човек може да обиколи целия свят, но не познава ли собствената си страна достатъчно добре, това няма да има никакъв смисъл. Защото когато се срещнем с чужденци на другия край на планетата и те ни покажат любимите си места, фестивали и ястия, ние имаме дълг - да им разкажем поне за частица от България.

Страната ни за мнозина е екзотична и непозната, вкусовете й - също. Затова сме ви подготвили списък с едни от най-вкусните дестинации, които да посетите. Там ще присъствате на шумни и цветни празненства, посветени на традиционни храни и напитки, и ще съберете впечатления, спомени и вкусове.

Мелник и виното
За мелнишкото вино навремето казвали, че е толкова гъсто, че може да се носи в кърпа. Тук се отглеждат специални сортове грозде, а виното и до днес се произвежда по традиционни технологии.

В най-малкия град в България на много места ще ви поканят да дегустирате домашно приготвено вино, а в началото на февруари всяка година един уикенд е посветен на виното - по време на фестивал Златен грозд.

За да видите къде и как отлежава виното, посетете лабиринта от подземия на Кордопуловата къща (на снимката горе), където в бъчви се съхраняват стотици литри вино.

Куртово Конаре, чушката и домата
Всяка година чушката, домата и традиционните ястия и занаяти имат своя фестивал в пловдивското село Куртово Конаре. Можете да вземете участие в конкурса за домашна лютеница или да се научите как се прави такава по време на специалната работилница, водена от местни майстори.

Куртово конаре фестКуртово Конаре

Празникът обаче не е посветен само на храната - в рамките на феста се провеждат пленери, фотоизложби, играят се театрални представления, демонстрира се карвинг (гравиране) на зеленчуци.

Куртово Конаре фест се провежда всяка година в началото на септември.

Троян и сливата
Още преди да сме изрекли докрай "Троян" и някой е допълнил "сливова". Фестивалът на сливата в планинския град привлича на първо място мъжете - майстори на сливови и всякакви други домашно приготвени ракии.

Не е казано обаче, че жените не могат да са ценителки на хубавата ракия, а и по време на празника могат да бъдат опитани десетки традиционни ястия, както и да бъдат разкрити тайните на техните рецепти.

Фестивалът на сливата в Троян се провежда в края на месец септември.

Миди и риба в Каварна
Макар Каварна да е прочута надлъж и нашир предимно с рок концертите си, морският град има и своята вкусна страна.

Всяка година щом жегите понамалеят и летовниците се поразредят, се провежда уникалният рибен (за морска и речна риба) и миден фест, в който кулинарните деликатеси са овкусени с пенливо пиво и с пъстри концертни прояви.

Фестивалът е витрина за кулинарните умения на майстор-готвачи от страната и чужбина. Чудесен и вкусен начин да закриете летния сезон в средата на септември!

Тиквата и Севлиево
От няколко години фестивалът на тиквата в Севлиево (или както става известен за няколко дни през октомври - Тиквенбург) става все по-интересно и пъстро събитие, което непременно трябва да посетите.

Организират сеизложби на тикви със странна форма, състезание за най-голяма тиква, конкурс за ястие от тиква, песни, танци, карнавално шествие и много други забавления.

Мария Ангелова/ Peika.bgСевлиево

В късните октомврийски дни, по време на празника на Севлиево, се приготвя и изяжда и най-големият тиквеник - разбира се, с всяка изминала година по-голям.

Празникът на тиквата в Севлиево обикновено се провежда през октомври.

За още вълнуващи пътешествия из България станете част от Jenite.bg във Facebook!

Още от Живот

Плажове, които откъсват от реалността (галерия)

  Галерия Райски плажове, които заслужават да се видят 16 снимки Раят е на Земята – просто трябва да го откриете! ...

6 причини да не изпращате служебни имейли вечер

На всички ни се е случвало да си спомним за служебни неща след работно време или някъде около полунощ и да сме изкушени да изпратим служебен имейл...

Суеверията за петък 13-и

Днес е петък. Може да ви изглежда като всеки друг ден, но ако сте забравили да погледнете календара, да ви подсетим, че е петък 13-и. Съвпадение от да...

Какво не правят успешните хора?

Колко често сте си казвали, че се чувствате претоварени, сякаш не сте реализирали голяма част от целите си, че бихте искали да постигнете това или оно...

Националният етнографски музей представя традициите на Сурва и Василица

Събитията за опознаване на народните празници в България, част от кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“ продължават на...

Добри хора помогнаха на Любчо (видео)

Преди Коледа ви разказахме историята на Любомир – 14-годишно момче с церебрална парализа, загубило и двамата си родители при катастрофа. Въпреки...

Анджелина Джоли е в нервен срив заради Брад Пит

Анджелина Джоли е изпаднала в нервен срив заради раздялата със съпруга си Брад Пит. Според някои медии отвъд океана, актрисата, която сама подаде молб...

Седмичният ви хороскоп

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Седмичен хороскоп за 9-15 януари 2017

С настъпването на новата седмица е време да погледнем към звездната карта. Събитията ще са динамични. Трудности и конфликти няма да липсват. Повече за...

Как да намерите мечтаната работа през 2017г.(в няколко стъпки)?

Ако сте като повечето работещи хора, вероятно през тази година искате да смените работата си. Идеята за новата работа ви харесва: представяте си колко...