DMS Доброта

Всеки ден живеем със своите радости и лоши моменти. Така сме устроени, че се вглеждаме повече в неприятностите и това вероятно е свързано със стремежа да оцеляваме самите ние. Но не мога да стоя безучастна към живите същества, които страдат по една или друга причина.

Има хиляди начини да бъдем полезни и да извадим на показ доброто у себе си. Организират се всякакви мероприятия и кампании, набират се средства по банкови сметки, изпращат се есемеси в помощ на животни и хора. Ако сме с предварителната нагласа, че средствата, които излизат от джоба ни, не отиват по предназначение, обричаме благотворителните каузи на неуспех.

Много се изговори за инициативата, в която известни личности се заливаха с ледена вода в подкрепа на благотворителността. Разбира се, на нашата географска ширина тази инициатива беше побългарена, но въпреки това, вярвам, че тя оказа голямо влияние на хората в намерението им да помогнат, да бъдат полезни. Аз също взех участие в тази кампания. Не го направих заради шоуто или с някаква користна цел. Направих го, защото винаги съм вярвала, че популярните хора трябва да бъдат пример за останалите. Известността морално те задължава да бъдеш човек и да използваш своята известност за добри намерения и за действия, с които да провокираш доброто в другите.

Който ме познава, знае, че аз обожавам животните. Винаги съм се старала да помагам на безпризорните кучета, да им намеря подслон, да ги лекувам. Приютявала съм десетки псета, защото животът е ценен дарза всяко живо същество. Но това е недостатъчно. Трябва да мислим и за човешкия живот, трябва да даваме много от себе си, за да оцелява.

Какво ни коства да изпратим по един есемес или да преведем по някой лев в банковите сметки, спасяващи животи? Какво ни пречи самите ние да бъдем хора и да използваме както разума си, така и сърцето си в името на нечие спасение?

Свалям шапка на анонимните дарители. Истинската благотворителност е анонимна. Никога не трябва да се биеш в гърдите, че си помогнал на този или онзи, като си му осигурил определена сума пари или си го дарил с дреха или чифт обувки. Познавам много хора, които не спират да мислят за чуждата нерадост и които правят всичко възможно да проявяват милосърдието си.

Не се изисква никак много, за да бъдем добри. Добротата е свързана с чувството за морален дълг. Моралът ни задължава да бъдем солидарни с всички живи същества. Нали затова имаме способността да обичаме и единствено на нас като вид ни е дадено да познаем любовта. Любовта към живота е най-висшата форма да изразим човешкото в себе си.

Наближават студените дни. Есента ще отмине светкавично бързо, циганското лято няма да я препъне по пътя. Дърветата ще оголят короните си, цветята в дворовете ни ще увехнат, слънцето ще грее все по-слабо, а после зимата ще ни настигне внезапно и отведнъж. Задават се дни, в които много хора и животинчета ще имат нужда от нас, за да доживеят до пролетта. Затова, нека да помагаме кой с каквото може!

Казват, че няма ненаказано добро.Аз пък вярвам, че добротата винаги се отплаща.

Пишете на Катето Евро на edna@netinfocompany.bg.

Още от Интересно

12 начина да промените живота си

Всички знаем какво е чувството: 10 часа сутринта е, вече сме пием 3-тата си чаша кафе, но въпреки това се чувстваме изцедени- психически, физически и ...

Невинност до доказване на противното

Знаете ли кое му е хубаво на вдъхновението? Кара те да излезеш от рамките на собствените си ограничения и представи. Тебеширеният кръг на Брехт прес...

Защо трябва да подстригваме косата всеки месец?

Ето няколко съвета за различните типове коси: 1. Ако имате т.нар. афрокъдрици. Това е единственият тип коса, при който може да си позволите да под...

Колко е лесно да бъдем фотогенични

Селфи манията продължав...

Тайните на един хипстър

Кои са отличителните черти на представителите на субкултурата...

Как Ема Стоун влезе във форма за La La Land

Упражненията, с които актрисата успя да подобри фигурата си само за три месеца...

Най-красивите дами от 90-те: Преди и сега

Снимките, които ще сподеl...

30 от най-пиперливите карикатури на The New Yorker

Обичате карикатурите, заради “пиперливото” им чувство за хумор?О, тогава сигурно обожавате тези на The New Yorker. Американското издание, ...