Съветите на фрийлансъра: IV. Как да организираме свободата?

С поредицата "Съветите на фрийлансъра" си поставяме за цел да снабдим всеки, който обмисля възможността да работи на свободна практика, с цялата необходима информация по въпроса.

В предходните три материала уточнихме какво точно означава "фрийланс", какви качества трябва да притежава един фрийлансър, за да успее, дадохме насоки по въпроса как може да се постави добро начало на такъв тип кариера, обсъдихме темите за търсенето на клиенти и правилната комуникация с тях. За всичко това говорихме с нашите три гостенки - успешни фрийлансърки от България.

Диана Маринова работи в сферата на маркетинга. В качеството си на фрийлансър тя предлага най-разнообразни услуги: от написване на определено съдържание (блог пост, уебсайт съдържание, прес съобщение, имейл кампания и т.н.), през анализ на уебсайт, или изготвяне на стратегия за един или повече комуникационни канали (социални медии, имейл, търсачки, блог и т.н.), та чак до създаване, обучение и управление на маркетингови екипи. Нейните полезни съвети на тема "Фрийланс" ще намерите в блога www.freelancemarketingtips.net


Иванка Могилска се занимава със създаване на рекламни текстове от 9 години. От 2009 насам е фрийлансър и специализира предимно в писането на съдържание за уеб. Работи с големи рекламни агенции, с различни фирми за създаване на сайтове и SЕО, също и с крайни клиенти. Тя също притежава един от най-сериозните блогове за фрийланс в България. Ценните ѝ съвети можете да прочетете там: www.svobodnapraktika.com

Наталия Атанасова не може да се нарече точно "фрийлансър", защото "фрийланс" не е същото като "частен бизнес", а Наталия е собственичка на такъв. Тя е работила на свободна практика по специалността си ("Архитектура"), но след това вътрешните ѝ желания са я подтикнали да се преориентира в доста по-ралична насока - откриването на бутици за дрехи втора употреба (Sedgwick Shop) и изработката на авторски аксесоари. Наталия споделя, че е изключително щастлива от начина на живот, който си е постигнала. Затова смятаме нейната история за поредния достоен пример, показващ как можем да изпитваме истинско удоволствие от работата, стига да следваме мечтите си, докато избираме тази работа.

Днес Диана, Иванка и Наталия ще ни разкажат как точно изглежда животът на човек, който е шеф сам на себе си. Ще споделят с нас чудесни идеи по въпроса как да организираме работата си така, че да се чувстваме наистина добре с нея.

Вече обсъдихме трудностите от работно и финансово естетство. С какви други проблеми, касаещи по-скоро личния живот, се сблъсква един фрийлансър?

Диана:
Обездвиждването - ако си работи човек от вкъщи, важно е всеки ден да излиза, макар и за малко, да се разходи. Трябва да си намери спорт, който да практикува поне 2-3 пъти в седмицата.

Организацията на времето - понеже фрийлансърът има контрол над времето си, лесно е да попадне в един от двата капана:

1. Да работиш по 24 часа на ден, 7 дни в седмицата - просто защото си вкъщи и работиш от вкъщи, значи можеш да работиш непрестанно.

2. Да отлагаш непрестанно работата и все да си намираш нещо друго за правене - да излезеш с приятели, да изгледаш 7-ми сезон от любмия си сериал на един дъх и т.н.

И двете ситуации са проблем, даже може да са проблем за един и същ фрийлансър в различни фази на фрийланс кариерата му. Важно е да намерим баланса си и да го поддържаме.

Социална изолация - някои фрийлансъри се оплакват от този проблем, който аз намирам за нереален. Когато работиш на свободна практика, имаш пълен контрол над времето си. И ако си с добри умения за управление на това време, ти имаш много повече свободно време за хобита и "извънработни дейности". Това респективно води до много по-богат и интересен социален живот. Не може и дума да става за социална изолация, освен ако сам не избереш да бъдеш социално изолиран.

Иванка:
Често съм чувала мнението, че ако си фрийлансър, може да се отпуснеш и да работиш по-малко. Истината е, че обикновено се стягаш и работиш повече, дори когато това не е толкова необходимо. (Хваща те шубето, че утре може и да няма работа, затова е по-добре да не отказваш поръчка, усещаш сладостта на това да работиш за себе си и да изкараш повече пари.) Честно казано, няма как да се отпуснеш повече отколкото трябва, защото няма да има с какво да си платиш сметките. А това, повярвайте ми, е добра мотивация и отличен източник на енергия за работа.

Наталия:
Понякога се увличам и губя представа кога трябва да спра да работя. А ако усетя, че започвам да се скатавам от работа, захващам нещо друго. Разнообразието ме прави по-продуктивна.

Има един тънък момент и в задачата да се водиш "шеф" на други хора. От една страна, трябва да умееш да прокараш своята концепция, а от друга - да не се налагаш на всяка цена. Ние в момента сме 5 човека. Мисля, че добре сме се намерили и не срещам някакви особени трудности.Бихте ли дали някои конкретни съвети за по-добра организация на времето?

Диана:
1. Използвайте календар да планирате времето си. Аз използвам гугъл календар, но със същия успех може да използвате друга програма или настолен календар. Важното е да планирате времето си за деня и седмицата. Да оставяте достатъчно буферно време за непредвидени задачи (примерно 10% от работния ви ден трябва да е буферно време).

На мен много ми помага и да вписвам в календара си времето за удоволствия и спорт. Например, ако ще карам колело, вписвам го в календара си. Ако имам срещи с приятели "след работа" - отново го вписвам в календара си. Така с един поглед мога да видя какво свободно време имам през деня и да реша с какво да го запълня (работа или удоволствие).

2. Изградете си режим и работно време. Да, красотата на фрийланса е в свободата, но наличието на работно време ви вкарва в насторение за работа, повишава продуктивността и създава очакване у клиентите кога сте на работа и кога не. Това работно време може да се състои от колкото си искате часове на ден, или дни в седмицата. Може и да го нарушавате от време на време. Но като цяло режимът помага за по-добре и по-бързо свършена работа.

3. Не си създавайте навик да отлагате. Когато не ви се работи, накарайте се да седнете и да свършите нещо само за 5 минутки. Ако и след 5 минути все още не ви се работи, няма проблем - станете и правете нещо друго. Но си дайте тези 5 минутки и в повечето случаи, обещавам ви, ще си свършите работата неусетно. Не превръщайте отлагането в навик, защото добиете ли този навик, трудно ще се отървете от него.

Иванка:
Вижте по кое време на деня сте най-ефективни и работете тогава.

Научете приятелите и семейството си, че вие не сте в перманентна почивка и това, че сте у дома, не значи, че могат да ви безпокоят по всяко време.

Концентрирайте се и изключете всички дразнители, за да си свършите по-бързо работата.

Не се разсейвате с проверка на пощата си през 5 минути. Нормалното време за отговор на бизнес мейл е ден и половина, така че нищо съдбоносно няма да се случи в следващия 1 час.

Почивайте си колкото ви е необходимо и без угризения, това ще ви направи по-продуктивни.

Планирайте задачите за седмицата.

Започвайте работа винаги с най-трудната задача за деня.


Как да разграничим работата от личния живот, от близките наоколо?

Диана:
1. Обособете си място за работа вкъщи. Най-добре би било, ако имате отделна стая, която да е домашният ви офис. Ако нямате тази възможност, може и да е кухненската маса, или масата ...

Още от Живот

Дневен хороскоп за 12 декември

Раците да не се поддават на провокации...

Трансджендър от САЩ роди бебе. Не определя и пола му

Трансджендър от САЩ стана първият човек с различна полова идентичност, родил бебе. Роден като жена Кейси Съливън от щата Уисконсин родил дете пред...

Готови ли сте за зимата?❄️ 1,2,3… Helly Hansen и ексклузивната кампания Ski Free

Култовата марка Helly Hansen инициира програмата SKI FREE и тази година! Радостни сме да съобщим, че благодарение на дългогодишното сътрудничество...

Мадам Тюсо – скулпторката на Френската революция

Поредица „Известните жени в историята“ – „Мадам Тюсо. Живот между любовта и революцията“ – Мишел Моран...

Жертви: 3000 българки си сложили опасен силикон

Близо 400 българки ще съдят немската компания за сертификация „Tuv“, която в продължение на 10 години е издавала сертификат за безопасност на френ...

Хороскопът ви за 18 декември

Астрологията е наука, която изучава взаимодействието между Слънцето, Луната и останалите планети и отражението им върху живота, хората и причините...

Google трикове за по-бързо и прецизно намиране на информация

Google е неизчерпаем източник на информация, и докато това може само да ни радва, защото ще открием всичко, понякога е досадно да прелистваш хиляд...

Най-обидният сервиз за чай в света (галерия)

Чаши със скандални надписи...